Saltar apartados

Experts analitzen la religiositat femenina de l'antic règim, en un cicle de la Seu d'Alacant de la UA

Alacant, 19 d'octubre de 2011

Heretges, monges, bruixotes i profetisas

La major part d'aquestes dones han romàs en l'anonimat però en la seua època, ni les seues vides ni les seues accions van deixar indiferents als seus coetanis. El dijous, dia 20 d'octubre s'inicia en la Seu Ciutat d'Alacant el cicle Heretges, monges, bruixotes i profetisas, religiositat femenina en la modernitat, que es perllongarà en quatre sessions fins al 15 de desembre. %u201CVolem és explicar com vivien la seua espiritualitat les dones de l'antic règim%u201D, explica la coordinadora del cicle, Inmaculada Fernández Arrillaga, professora del Departament d'Història Medieval, Moderna i Ciències Historiogràfiques de la Universitat d'Alacant i vicedegana d'Història. Per a açò un grup d'especialistes de les universitats de Valladolid, València i Alacant analitzaran els diferents perfils de les religioses, les visionàries, les perseguides per la Inquisició, les bruixes,%u2026 dels segles XV al XVII, %u201Cdones tan valorades per uns com criticades per uns altres en funció de les èpoques històriques%u201D.

Gran part de l'anàlisi se centrarà en aspectes generals abordats des de la perspectiva de la dona, des de com practicaven els seus rituals o com vivien el misticisme, la devoció i l'espiritualidas i com l'expressaven, fins a com li les veia socialment. Segons Fernández, %u201Cla major part de les històries personals i de les protagonistes es coneixen per apel·latius, tipus la camperola de tal lloc o la llevadora de tal un altre, ja que en la majoria dels casos eren perseguides pel rol social que exercien%u201D. Fernández Arrillaga comenta que a Alacant hi ha casos interessantíssims com el de la Mare Úrsula Micaela, fundadora del Convent de les Capuchinas en el segle XVII el cos del qual es conserva incorrupto en la nostra ciutat. %u201CVa ser una dona emprenedora i nova, una de les figures essencials en les Clarisses%u201D, explica.

Quant a profetisas i visionàries, la coordinadora del cicle diu que són poc conegudes i que se situaven principalment en la zona d'Oriola.

El cicle compta amb la col·laboració del Centre d'Estudis sobre la Dona.

Calendari de sessions:

Dijous 20 octubre de 2011

LA BRUIXERIA EN L'EDAT MODERNA. Angie Simonis, Universitat d'Alacant.

Dijous 3 novembre de 2011

ELS ROSTRES DE LA CLAUSURA EN L'ESPANYA MODERNA. Javier Burrieza Sánchez, Universitat de Valladolid.

Dijous 17 novembre de 2011

DONES DAVANT EL SANT OFICI. Carlos Martínez Tornero, Universitat d'Alacant.

Dijous 15 desembre de 2011

DONES PROFETISAS: UN MODEL DE PROJECCIÓ SOCIAL EN L'EDAT MODERNA. Francisco Pons Fuster, Universitat de València.

Horari

Les sessions tindran lloc a les 20:15 h.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464