Saltar apartados

Comença a la UA el Seminari que tracta sobre les vides de sants

Alacant, 27 d'octubre de 2011

Les pecadoras agradaven molt en l'Edat Mitjana. Les lectures de vides de sants eren molt del gust de la gent de l'època. Santa María Egipcíaca és un dels exemples. Pecadora i dona de mala vida, es converteix i es va a viure a un desert on viu nua i deixant créixer sobre si una llarga cabellera.

Les vides de sants són petites històries la lectura de les quals estava molt difosa durant l’edat mitjana i en les quals se succeeixen una sèrie d’anècdotes sobre la vida i el martiri d’aquestos personatges que poden ser la base de la tradició i la cultura populars. Aquestes apareixen reflectides en tots els àmbits de la cultura europea de l’edat mitjana i fins a l’actualitat i es fan visibles en la pintura, l’arquitectura i la literatura. Tenen una projecció cultural i social al llarg de tota l’Edat Mitjana i fins als nostres dies. Sobre aquesta temàtica gira el projecte d’investigació Edició crítica digital de textos hagiogràfics de la literatura catalana dels segles XV i XVI, en què s’estudia la Llegenda daurada en la seua versió catalana i que dirigeix la doctora del departament de Filologia Catalana Marinela Garcia Sempere en el grup d’investigació interdisciplinària de la Universitat d’Alacant “Els escriptors i la impremta en el pas del segle XV al XVI”. El projecte compta amb la participació d’especialistes de diferents àrees de coneixement i d’altres universitats, com la de Saragossa, fruit del qual naix el "Seminari d'estudis hagiogràfics. Vinyes medievals de sants: difusió, tradició i llegenda". Organitzat per la seu que l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) té a la Universitat d’Alacant, se celebrarà els dies 28 i 29 d’octubre del 2011 en el Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres i en la Seu d’Oriola de la UA, respectivament.

La Llegenda daurada és una compilació de vides de sants que segueix l’ordre del calendari litúrgic i va ser feta per un dominic en el segle XIII. Es va escriure originàriament en llatí, però té traducció a moltes llengües europees, sent el català una de les primeres. El grup d’investigació intenta descobrir l’abast i la influència que van tindre les vides de sants a la Corona d’Aragó i la seua relació amb altres literatures europees. Dins del projecte estan editant, a més, un dels impresos publicat a finals del segle XV, l’any 1494.

En la trobada participaran prestigiosos especialistes internacionals en matèria d’hagiografia com són Giovanni Maggioni (Università degli Studi del Molise), Fernando Baños (Univerisdad de Oviedo), Gemma Avenoza (Universitat de Barcelona) o Carlos Vega (Wellesley College). A més, es desenvoluparà una taula redona en què el grup d’investigació reflexionarà sobre els avanços que s’han dut a terme fins al moment en aquest tema i què s’hi pretén aportar. El Seminari és una de les tasques proposades dins de l’àmbit del projecte d’investigació que finança el Ministeri de Ciència i Tecnologia.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464