Saltar apartados

Els alumnes de la Universitat d'Alacant mostren una bona acceptació dels seus companys discapacitats

Alacant, 31 d'octubre de 2011

Els alumnes de la Universitat d'Alacant mostren un bon nivell d'acceptació dels seus companys discapacitats i la seua sensibilització cap a aquestes persones augmenta conforme avancen a cursos superiors, però existeixen diferències en el seu nivell segons el tipus de carreres que estudien. Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat en la UA sobre una mostra de 340 estudiants per un grup d'investigació de Psicologia Social encapçalat per la professora Raquel Suriá.

Els resultats d'aquest treball, en el qual han participat també els professors Agustín Bueno i Ana Rosser, posen de manifest que en tots els casos hi ha una bona acceptació de la integració de l'alumnat amb discapacitat en la universitat, independentment de la carrera o titulació en la qual els estudiants estiguen matriculats. No obstant açò, és comparativament més desfavorable en les titulacions d'Arquitectura i de Biologia, mentre que és més positiva entre els alumnes de Treball Social, Sociologia i Magisteri.

Assenyalen els autors que aquest fet evidencia que el nivell de sensibilització és major en els qui trien titulacions dirigides a la rehabilitació d'aquestes persones i a la seua integració social, educativa i laboral. Així mateix, destaquen que quan els alumnes són més joves mostra actituds menys favorables que en els cursos superiors. Atribueixen aquesta evolució amb el temps no tant al fet que els estudiants cresquen en edat sinó al progrés en la seua formació al llarg de la carrera.

Els investigadors han avaluat l'acord o desacord dels 340 alumnes enquestats amb deu afirmacions respecte a les persones amb discapacitat, tals com si "és molt difícil que siguen felices", "tindran una vida avorrida", "no resulten atractives per a altres persones" o "són o estan tristes".

"Una de les variables més influents que poden afectar als estudiants amb discapacitat, i que té un caracter invisible, es refereix a les barreres mentals dels membres de la universitat", indiquen els autors de l'estudi. Afigen que, si bé és cert que existeix un nombre creixent de joves amb discapacitat que desitgen formar part del món universitari, encara són nombroses les ocasions que mostren la universitat com "una de les institucions més excloents per a l'ingrés i permanència d'aquests estudiants".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464