Saltar apartados

L'urbanisme expansiu i les energies i el territori centren el XXII Congrés de Geògrafs Espanyols que comença demà en la UA

logo_geografos

Alacant, 26 d'octubre de 2011

L'accident de Fukushima, que ha reobert el debat sobre l'energia, els seus orígens i repercussions, al costat de la riuada causada per un suposat excés d'urbanització en la zona i que ha provocat dos morts i quatre ferits a Finestrat divendres passat, són evidències que per als geògrafs són imprescindibles.

Com a mostra de la vigència d'aquesta professió comença aquest pròxim dijous 27 d'octubre en la Universitat d'Alacant el XXII Congrés de Geògrafs Espanyols que situa l'energia i l'urbanisme expansiu com els dos grans temes que es tractaran en les ponències previstes. “Energia i territori: Dinàmiques i processos” tractarà sobre els pros i els contres de totes les modalitats energètiques. L'urbanisme expansiu, que actua com a depredador del territori, és l'objecte de la ponència “Urbanisme expansiu: De la utopia a la realitat”. Un nombrós grup de comunicacions científiques es presentaran al voltant d'aquestes ponències centrals. Totes elles avalen l'existència de la geografia, ja que és ciència que treballa per l'ordenació racional del territori, proposant pautes que puguen evitar, per exemple, problemàtiques de reg.

El Congrés desenvoluparà, a més, dues taules redones: “Els geògrafs, professionals de l'ordenació del territori” i “La geografia des de l'ensenyament secundari a l'Espai Europeu d'Educació Superior”. Les eixides professionals dels geògrafs s'orienten, en els últims temps, a l'àmbit relacionat amb l'ordenació de territori, les tècniques cartogràfiques, com el GPS, i als aspectes ambientals, que també inclouen la qüestió dels riscos naturals. Completa la programació amb tres eixides que són treball de camp en les quals els congressistes podran veure in situ la realitat industrial, amb la visita a la vall del Vinalopó i l’Alcoià, la problemàtica de l'aigua i el tema agrari, acudint a la zona del Baix Segura, i la situació provocada per l'urbanisme accelerat en la zona de la Marina Alta i Marina Baixa.

Cada dos anys se celebra aquesta trobada professional en diferents punts del territori nacional que, en aquesta edició, ha escollit Alacant. Organitza l'Associació de Geògrafs Espanyols i els geògrafs de la Universitat d'Alacant, amb la col·laboració del Col·legi de Geògrafs.

Hi intervindran destacats especialistes, entre els quals figura com a ponent Javier Martín Vide, president de l'Associació de Geògrafs Espanyols i un dels experts mundials en matèria de canvi climàtic.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464