Saltar apartados

La contribució de les Forces Armades espanyoles a les missions internacionals a debat en la UA

Seminari_Seguretat_Defensa

Alacant, 24 d'octubre de 2011

El seminari aborda en una taula redona la participació de les dones i la perspectiva de gènere en les missions de pau

La Universitat d'Alacant ha inaugurat avui l'IV Seminari sobre Seguretat i Defensa que, en aquesta edició, està centrat en el paper que exerceix Espanya en el context de la seguretat internacional.

El rector, Ignacio Jiménez Raneda, la vicerectora de Relacions Institucionals, Aránzazu Calçada, i Ricardo Regalado, president en funcions del Consell Social, han donat la benvinguda aquest matí en el despatx rectoral al subdelegat del Ministeri de Defensa a Alacant, Carlos Dupuy, al cap del comandament d'Operacions Especials i general de brigada de l'Exèrcit de Terra, Francisco Arribas, al segon director de l'Institut Español d'Estudis Estratègics, Ignacio José García, i al comandant naval de la província d'Alacant, Bruno Fernández.

El seminari, dirigit per les professores de l'Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals la UA, María Adelaida d'Almeida i Vicenta Carreño, i coordinat per la professora Carmen Antón, ha sigut inaugurat pel vicerector d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, Manuel el Palomar, i per la degana de Dret, Amparo Navarro i aborda temes com "La resposta de l'OTAN davant situacions de crisis" o "La participació de les dones i la perspectiva de gènere en les missions de pau".

Segons l'organització, les Forces Armades han experimentat un important procés de transformació i modernització, que afecta tant a la seua organització com a les seues capacitats, sent "més àgils i flexibles" per a operar en escenaris molt allunyats geogràficament del territori espanyol. Des de 1998 les Forces Armades compten amb la incorporació de dones en les seues files en contingents internacionals i representen al voltant del 13% del total d'efectius, la qual cosa ha introduït la perspectiva de gènere en les seues actuacions. En aquest marc, Espanya destina bona part dels seus efectius a la realització de missions de pau en l'exterior en diferents contextos, ONU, OTAN i Unió Europea.

En el seminari que es desenvolupa avui en el Saló de Graus de la Facultat de Dret, participen experts militars i civils com Ignacio José García, segon director del IEEE, qui ha sigut cap de divisió del Programa de Capacitats de l'OTAN en la Caserna de Norfolk (EUA), Francisco Arribas Mir, general de Brigada i cap del Comandament d'Operacions Especials de l'Exèrcit de Terra que ha assumit la prefectura del Mane Component d'Operacions Especials per a la NAT RESPONSE FORECE 2012 i deª M Pilar Hernández, Cap de Sanitat de la Unitat Militar d'Emergències. Entre els experts civils destaca la participació dels professors de la UA, Manuel Alcaraz, Mª Trinidad Herrero i Raquel Vañó.

La trobada ha comptat amb la presència també del subdelegat del Ministeri de Defensa a Alacant, Carlos Dupuy, del comandant Naval de la província d'Alacant, Bruno Fernández, d'Antonio Bernabé, coronel cap de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, i de la directora del Centre d'Estudis sobre la Dona de la UA, Nieves Montesinos.

Seminari_Seguretat_Defensa_mod2 Seminari_Seguretat_Defensa3mod

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464