Saltar apartados

La Universitat d'Alacant subscriu la declaració de la Xarxa d'Universitats Lectores per a fomentar la lectura en tots els àmbits acadèmics i educatius

Col·loqui_Sevilla

Alacant, 27 d'octubre de 2011

L'IV Plenari de la Xarxa d'Universitats Lectores (RUL) que inclou a investigadors de la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant, es donava cita en la Universitat de Sevilla els dies 16, 17 i 18 d'octubre passats, coincidint amb el seu cinquè aniversari i amb la celebració del Col·loqui Internacional Llegir en el Segle XXI. El ple de la xarxa aprovava la "Declaració de Sevilla de la Xarxa d'Universitats Lectores sobre la Lectura en el Segle XXI" per a fomentar la lectura en tots els àmbits acadèmics i educatius. Amb la Declaració de Sevilla, document que arreplega les conclusions de l'IV Plenari, aquesta trobada internacional s'ha proposat fermament donar una resposta clara i única a la qüestió. Els professors de la UA, Antonio Mula Franco i José Rovira Collado, han assistit en representació de Vicerectorat d'Extensió Universitària, participant també en dues taules del col·loqui.

La Xarxa Internacional d'Universitats Lectores (RUL), integrada per trenta-set universitats d'Espanya, Portugal, Itàlia i Llatinoamèrica, signava el 18 d'octubre passat "Declaració de Sevilla" (http://bit.ly/qa5fyu), document elaborat pels més de quaranta representants de les universitats integrants de la RUL, que consta de set punts amb els compromisos adquirits per la xarxa més tres propostes pràctiques dirigides a les institucions, als poders polítics, als mitjans de comunicació, als agents de l'educació i de la cultura i als ciutadans en general, com a lectors i lectores actuals o potencials. Els seus suggeriments conformen un interessant programa d'accions que el director general de Política Universitària, Juan José Moreno, s'ha compromès a portar al pròxim Consell de Rectors perquè els dirigents de les universitats espanyoles tinguen constància de la seua existència i de la vigència del nou compromís adquirit a Sevilla.

El programa d'aquests deu punts abasta accions socials, investigadores, formatives i solidàries, prenent sempre com a referència "que no hi ha valor més alt que el de la dignitat humana, i que tots els restants valors han de posar-se al servei d'una vida digna per a tots els éssers humans". En conseqüència, i segons arreplega la Declaració, "en el procés d'avanç cap a una societat del coneixement més justa, més lliure i solidària, més crítica i creativa, les diverses pràctiques de lectura i escriptura han d'ocupar un lloc central". Les accions socials inclouen la creació de voluntariats de la lectura en hospitals i centres d'atenció a persones amb dependència o la creació de llocs de treball vinculats amb les pràctiques de lectoescriptura dins i fora de les indústries culturals.

Les universitats de la RUL es comprometen a impulsar la investigació sobre els processos lectors en totes les seues dimensions i nivells; a impulsar la transferència de resultats de la investigació, el desenvolupament d'indústries culturals i d'oportunitats d'ocupació vinculades a la lectura i a l'escriptura; a impulsar la revisió de la situació de la lectura i l'escriptura en la universitat, a treballar activament per a la difusió de la lectura en el nostre entorn, en el marc de l'extensió universitària i la responsabilitat social de les universitats, així com impulsant la cultura dels emprenedors. Destaquen especialment la projecció solidària de les universitats cap a països, grups i col·lectius que es troben allunyats d'aquest dret bàsic a l'educació i la cultura que ens fa més humans.

Entre les conferències del col·loqui destaquen les de Carmen Caffarel, directora de l'Institut Cervantes, Rogelio Blanco, Direcció general del Lliure-Ministeri de Cultura i els professors José Antonio Marina i Román Gubern.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464