Saltar apartados

Un estudi de la Universitat d'Alacant revela que l'aigua de mar activa el sistema immunològic i exerceix un efecte protector reforçant l'organisme

 

Estudie_aigua_marAlacant, 25 d'Octubre de 2012

 

La teràpia amb aigua de mar és una tècnica de nutrició cel·lular avalada per més de 100 anys de clínica hospitalària, durant els quals s'han posat en marxa nombrosos estudis que han permès demostrar uns clars efectes beneficiosos per a la salut, a diferents nivells, que podrien estar mediats en part per diferents accions sobre el sistema immunològic.

Investigadors de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb els laboratoris Quinton, dedicats exclusivament a la preparació d'aigua de mar microfiltrada en fred, han realitzat un estudi que posa de manifest que l'aigua de mar activa el sistema immunològic exercint un efecte protector reforçant l'organisme davant virus, bacteris, baixes defenses i altres patògens estacionals.

L'estudi, denominat "Estudios in vitro para evaluar la actividad inmunomoduladora de la solución isotónica e hypertónica Quinton en células humanas de sangre periférica" ha sigut dut a terme a través d'un conveni d'investigació entre els laboratoris Quinton i el grup d'investigació d'Immunologia de la Universitat d'Alacant, grup que dirigeix el Dr. José Miguel Sempere.

L'aigua de mar conté nombrosos elements minerals amb coneguts efectes antioxidants i immunomoduladors, com poden ser el seleni, el silici o el zinc. El sodi o el clor, són fonamentals per al normal funcionament de totes les cèl·lules de l'organisme, incloses les cèl·lules implicades en la resposta immunològica.

En els productes Quinton hi ha encara una major biodisponibilitat dels elements presents, fins a un total de més de 78 elements, cosa que permet afirmar que la seua qualitat ionomineral és superior a la de qualsevol altre producte existent en aquests moments en el mercat. A això cal sumar-hi la utilització de la microfiltració en fred com a mètode d'esterilització. Els laboratoris Quinton són els únics laboratoris farmacèutics del món que utilitza aquesta tècnica en el tractament de l'aigua de mar. El principal avantatge és que aporta una salvaguarda de les propietats naturals de l'aigua de mar, en disminuir l'aparició de radicals lliures.

Les investigacions dutes a terme condueixen a uns resultats que confirmen una important activitat immunomoduladora dels productes Quinton, tant in vitro (solució isotònica) com in vivo (solució salina fisiològica), que no havia sigut estudiada amb aquesta profunditat fins avui, i els resultats més rellevants de la qual ha tingut l'oportunitat d'exposar el Dr. Sempere en el XIV Congrés Internacional d'Immunologia, que amb el lema "Inmunología en el siglo veintiuno: Derrotando la infección, autoinmunidad, alergia y cáncer" celebrat a Kobe (el Japó) l’any passat.

Resultats de l'estudi

Segons apunta el Dr. Sempere, "els resultats d'aquest estudi s'han pogut obtenir mitjançant un test de proliferació cel·lular in vitro, "que és una de les proves que més s'utilitzen per a analitzar l'efecte de diferents fàrmacs sobre el sistema immune, cercant sempre un possible efecte immunomodulador del fàrmac en estudi".

L'estudi confirma que els leucòcits conreats in vitro amb la solució isotònica mantenen la seua morfologia i viabilitat al llarg del cultiu, sense estímuls afegits, produint activació cel·lular, provocant resposta immunològica i mostrant un clar increment en la producció intracitoplásmica d'algunes de les citocines més importants relacionades amb una activació de la immunitat cel·lular.

La immunitat cel·lular és especialment eficaç en l'eliminació d'agents infecciosos de creixement predominantment intracel·lular, com és el cas dels virus i d'alguns bacteris i paràsits. "També exerceix un paper fonamental en l'eliminació i el reconeixement de molts tumors", explica el Dr. Sempere.

Una altra de les troballes d'aquesta investigació és l'efecte protector/conservador sobre les hematies al llarg de tot el cultiu cel·lular, tal com ho demostra la pràctica absència d'alliberament d'hemoglobina al medi durant les 120-144 hores de cultiu. Això suposa el punt de partida per a futurs estudis in vitro i in vivo amb el producte, cercant fins i tot un possible efecte beneficiós en la conservació d'òrgans.

L'estudi també va revelar que la solució hipertònica Quinton, administrada per via oral a individus sans, és capaç d'activar el sistema immunològic, incrementant l'expressió leucocitària de marcadors d'activació i de molècules d'adhesió, en funció de les necessitats de l'organisme a cada moment.

"Després dels resultats obtinguts fins avui en la nostra investigació cal pensar que els productes Quinton podran ser utilitzats en multitud de patologies, no solament com a tractament preventiu i pal·liatiu, sinó també en complementació d'altres fàrmacs per a reduir els seus efectes adversos", conclou el Dr. José Miguel Sempere.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook o en Twitter.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464