Saltar apartados

Els mayas de Yucatán ensenyen en la Universitat d'Alacant on es troba la felicitat

Alacant, 16 de setembre de 2011

La frase feta "els diners no dóna la felicitat, però ajuda a aconseguir-la" pot ser certa però, tal com afirma el professor Jorge Guardiola, a partir de cert nivell ni tan sols ajuda. Sí és així amb les relacions personals i familiars, la fe en déu i el contacte amb la naturalesa, que són determinants en la felicitat de les persones.

L'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz (IUDESP) de la Universitat d'Alacant ha convidat al professor Jorge Guardiola, del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Granada, a impartir el seminari "La felicitat més enllà de les necessitats materials: El cas dels mayas de Yucatán, Mèxic" en el qual descobreix quins són les claus de la felicitat. Per a açò, es basa en l'estudi que va realitzar amb els indígenes mayas de Yucatán (Mèxic) l'any 2008, investigació que va consistir en la resolució d'un qüestionari al que van respondre en 373 llars de la zona.

Se sol identificar el benestar amb l'ingrés i el consum. No obstant açò, els estudis de benestar han vingut a desmentir aquesta afirmació. Si ben el PIB es ve utilitzant per a mesurar el benestar, de manera que el seu augment és directament proporcional a l'increment del benestar en les persones, no obstant açò, aquesta afirmació és alguna cosa simplista, diu Guardiola. El professor avança que existeixen altres variables que influeixen en el benestar, però són poc observables. Estudiant als mayas de Yucatán conclou que les raons de la seua felicitat es troben en l'establiment de relacions personals i familiars, a les quals es dóna molt valor i que suposen un gaudi del temps lliure sense cap tipus de pressa ni contratemps i establides sense interessos. També són determinants en la seua felicitat aspectes com la fe en déu, el contacte amb la naturalesa i les millores amb el passat a nivell material.

En la societat occidental funciona molt la comparació i no tenir per a menjar s'entén com a fracàs, mentre que en el món dels mayas no es concep així.

El professor apunta que no convé idealitzar la pobresa. "No són més feliços perquè són pobres, sinó perquè es comparen menys amb els altres, s'adapten a la seua situació i aspiren a menys coses". Sobre aquest últim punt afig que "està demostrat que les aspiracions influeixen negativament en la felicitat".

Altres resultats trobats són que les dones són, en general, més felices que els homes i els empleats més feliços que els aturats.

Els mayas que ha estudiat l'investigador viuen en zona rural, tenen els seus propis costums i cosmovisió bastant diferent als seus compatriotes de la ciutat. També hi ha pobresa i no tot l'accés a l'aigua. Encara així "se'ls veu alegres, malgrat la falta de carreteres i infraestructures, de béns i serveis i de treball", apunta. Factors com la capacitat d'adaptar-se, les aspiracions i la satisfacció de les necessitats influeixen en la felicitat.

La revista OBETS, que publica el IUDESP de la Universitat d'Alacant publica en l'últim nombre editat (vol. 6 nº 1) l'article "¿Què aporten els estudis de felicitat al Bon Viure, i viceversa?", de Jorge Guardiola, text que aborda en major extensió el tema del seminari.

 

Més informació:

Revista OBETS: http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/18071/1/obets_06_01.pdf

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464