Saltar apartados

El MUA inaugura l'exposició Exhumant fosses, recuperant dignidades

invitacion_fosses

Alacant, 21 de setembre de 2011

El Museu de la Universitat d'Alacant inaugura demà dijous, dia 22 de setembre, l'exposició titulada Exhumant fosses, recuperant dignidades. La mostra està organitzada per la Societat de Ciències Aranzadi i diferents associacions per a la Recuperació de la Memòria Històrica, els representants de la qual assistiran a l'acte d'inauguració que tindrà lloc en la Sala Naias a les 20 hores.

La mostra parteix de la història personal del periodista, sociòleg i fundador de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria històrica, Emilio Silva, que en 2000 es va posar en contacte amb la Societat de Ciències Aranzadi per a trobar al seu avi, afusellat en 1936 per l'exèrcit franquista. A l'octubre del mateix any es van exhumar els cossos de 13 persones (entre ells l'avi d'Emilio Silva) en Priaranza del Bierzo (León). Des de llavors fins a l'actualitat Aranzadi ha recuperat 1300 cossos en més de 100 exhumacions.

L'exposició, que es podrà veure en el MUA fins al 12 de novembre, explica el procés d'investigació de fosses de la guerra civil, l'exhumació de les mateixes i el lliurament de les restes als familiars. A través de 40 panells fotogràfics, es mostren imatges de diverses fosses exhumades en tot l'Estat, mostrant tant la faceta científica de les exhumacions, com, sobretot, la faceta humana. Per a açò està distribuïda en quatre blocs temàtics: les persones (tant promotors de les exhumacions com a informants, familiars i equip que treballa en el procés), la fossa (el procés d'excavació segueix la metodologia arqueològica, sent per tant un treball científic, metòdic, i que es duu a terme per un equip de professionals de diferents disciplines amb ajuda de voluntaris), el treball en laboratori (ja que la finalitat és la identificació de les restes i l'esclariment de les causes de la mort, per la qual cosa es requereix d'un treball de recerca dut a terme per antropòlegs i forenses) i el moment de l'homenatge final de les famílies, perquè final d'una exhumació és el moment en què les famílies poden homenatjar als seus familiars en un acte públic.

Segons els organitzadors, encara que en l'exposició hi ha fotografies d'ossos i d'investigadors amb bata blanca en el laboratori, el més important són les imatges de les persones: les associacions que promouen l'exhumació, l'equip de treball, els testimonis que aporten informació sobre les desaparicions i les fosses; els familiars, protagonistes de l'exposició al costat dels desapareguts; i els desapareguts, que no estan presents a través dels seus rostres, sinó dels objectes que els van pertànyer i que són la part mes humana i mes tràgica de la fossa: el rellotge, l'aliança, les abastes, les monedes que portava en la butxaca, fins i tot aqueixa bala que li va llevar la vida.

Al costat de les 40 lones s'exposa una fotografia a grandària natural de la fossa de l'Andaya (Burgos), en la qual en 2007 es van exhumar les restes de 29 persones, la majoria membres de la corporació municipal d'Aranda de Duero. Veritat, Justícia i Reparació són els tres principis bàsics del Dret Internacional per a les Víctimes de Violació de Drets Humans. Sens dubte, l'obertura d'una fossa és un gran pas cap a l'esclariment de la Veritat.


Els organitzadors

La Societat de Ciències Aranzadi és una associació científica sense ànim de lucre els objectius del qual són la investigació, divulgació i protecció del Patrimoni Cultural i Natural. Constituïda com un Centre d'Estudi i Investigació, Aranzadi s'ha convertit en un referent per a la comunitat científica com ho demostra el reconeixement, adquirit en 2001, d'Entitat d'Utilitat Pública. Des de l'any 2000, membres de la Societat de Ciències Aranzadi col·laboren amb diferents associacions per a la Recuperació de la Memòria Històrica que treballen per a la recuperació de l'oblit de les moltes persones desaparegudes, afusellades o executades durant els tràgics episodis de la Guerra Civil espanyola de 1936 a 1939.


Equip tècnic

Adreça i coordinació: Pilar Cobo Quintana

Assessorament Tècnic: Lourdes Herrasti Erlogorri, Iñaki Egaña Sevilla, Francisco Etxeberria Gabilondo

Autors de les fotografies: Claudio Albisu, Koro Arratibel, Tito Agirre, Juantxo Agirre Mauleón, Ignacio Burgos, Angel De la Rossa, Sabin Egileor, Iñaki Egaña, Francisco Etxeberria Gabilondo, Enrique G. Arza, Lourdes Herrasti, Javier Iglesias, Asier Izaguirre, Jose Ramón Intxauspe, Jose M. Jiménez Sánchez, Aitzpea Leizaola Egaña, Daniela Leiva, Josuren Murgizu, Pablo Martín Bosch, Ivan Ortiz Chaves, Raquel Romero, Maider Telletxea, Txinparta Elkartes, Montse Zato Baix, Rafael Zubiria.

Col·labora: Departament de Justícia i Administració Pública

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464