Saltar apartados

La Universitat d'Alacant fa un pas avance en l'estudi de l'Alzheimer

alzheimer

Alacant, 20 de setembre de 2011

L'Organització Mundial de la Salut i la Federació Internacional d'Alzheimer han fixat el 21 de setembre com el Dia Mundial de l'Alzheimer per a donar a conèixer la malaltia i difondre informació sobre aquest tema, sol·licitant el suport i la solidaritat de la població en general, d'institucions i d'organismes oficials.

La Universitat d'Alacant ha conclòs recentment que els nivells d'estrès oxidatiu són superiors en persones amb malaltia d'Alzheimer. Aquest és un dels resultats que s'extrauen de la tesi doctoral “Implicació de los metales y elementos traza en la enfermedad de Alzheimer y su asociación con los agentes del estrés oxidativo sistémico”, investigació defensada per la doctora Natividad López Riquelme i que ha sigut qualificada amb excel·lent /cum laude/.

La investigació l’han dut a terme entre el Departament de Biotecnologia de la Universitat d'Alacant i l'Hospital General Universitari d'Elx. Una altra conclusió que es deriva de l'estudi és l'important paper que alguns metalls com l'alumini i el coure tenen dins del procés d'estrès oxidatiu. Així, mitjançant aquesta investigació s'ha pogut valorar el paper d'alguns marcadors bioquímics com a noves eines d'ajuda per al diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer.

L'objectiu de l'estudi radica a trobar un marcador biològic per a predir quins pacients evolucionaran a Alzheimer i poder així establir un diagnòstic i tractament precoç. Els resultats preliminars indiquen que alguns marcadors com l’MDA poden ajudar en aquest diagnòstic precoç.

La investigació realitzada va demostrar l'important paper que l'estrès oxidatiu juga dins de la malaltia d'Alzheimer. L'estudi es va fer en pacients seleccionats de la consulta de Neurologia de l'Hospital General Universitari d'Elx, dirigida pel doctor Jordi Alom, als quals es van fer determinacions de molècules relacionades amb l'estrès oxidatiu com a agents antioxidants, metalls i elements traça i productes de peroxidació lipídica. Aquesta línia d'investigació, a més, s'està duent a terme en pacients amb deterioració cognitiva lleu (DCL), que és un estat considerat de predemència, on quasi la meitat d'aquests pacients evolucionen a malaltia d'Alzheimer en un període de 3 anys.

La tesi doctoral ha sigut dirigida per la doctora Consuelo Tormo, facultativa especialista de l'Hospital General Universitari d'Elx i tutoritzada pel doctor Joaquín de Juan, cap del Departament de Biotecnologia de la Universitat d'Alacant. A més, aquest treball es va poder fer gràcies a l'ajuda econòmica d'una beca atorgada per la Fundació per a la Investigació Biomèdica de l'Hospital General Universitari d'Elx.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464