Saltar apartados

Activitats culturals en el campus i seus per a commemorar el 9 d'Octubre

9octubre

Alacant, 29 de setembre de 2011

Entorn de la celebració del 9 d'Octubre, la Universitat d'Alacant desenvoluparà diverses activitats culturals tant en el campus com en les seus universitàries. Dins del programa Paranimf d'Arts Escèniques, es representarà el 4 d'octubre, a les 12.00 hores, en el Col·legi Major de la UA, La història robada, de Joan Gomila i Antoni Tugores, a càrrec de la companyia mallorquina La Fornal d'Espectacles. La representació narra la història de Laura, una jove amb inquietud per conèixer la biografia de l'alcalde republicà Antoni Amer, que li transmet el seu pare, historiador. Segons explica el director, Joan Gomila, %u201Cdes de la intimitat dels documents, sorgeixen els personatges, que s'endinsen en els dies passats i ens expliquen una història, la història robada, seqüenciada de forma cronològica%u201D.

El 5 d'octubre, als 19.30 hores, es representaràAversió, el nou espectacle del grup del Campello Salpassa, un col·lectiu que es dedica a la difusió del folklore tradicional valencià des de fa 25 anys. Aversiócombina música, ball i teatre %u201Cde manera que s'oferisca una visió el més rica possible del nostre llegat cultural, intentant establir nexes d'unió entre el passat (els segles XVIII i XIX) i l'actualitat%u201D, explica Daniel Alberola, president i coordinador de Salpassa. Així mateix, el mateix dia, a les 12.00 hores, en la sala Aifos s'inaugurarà la mostra de Toni Prat %u201CLa diversió de la paradoxa. Poesia visual per%u201Dinvidents , que s'exhibirà fins al 28 d'octubre.

La festa i la música valencianes

L'espectacle Aversió, d'alt contingut metafòric, enfronta a la protagonista, Pietat, contra set dones que simbolitzen els set pecats cabdals. %u201CTotes elles arribaran a un estat d'ira i ràbia que canalitzaran en una %u2018lluita' contra Pietat, cercant la seua arrinconamiento i exclusió social per considerar-la diferent a la majoria%u201D, comenta Alberola.

La festa té un paper rellevant en Aversió. En concret, la festa sobre la qual es recrea l'espectacle és la de moros i cristians, però també apareix %u201CLa conversió del turc%u201D, que es realitza a Requena, i %u201CLa derrota del corsari Zalé-Arráenz%u201D, que intenta mostrar el desembarcament dels corsarios turcs en Vila Joiosa. En referència al ball, el muntatge presenta una combinació d'estils que va des de les jotes i els fandangos, fins als boleros, seguidilles, valencianes, passant per les %u201Cdanses del carrer%u201D. La música és a càrrec del Sota dels Barrejats, un grup de músics de corda que mostren els cantes i balls de poblacions com Requena, La Vila Joiosa, Callosa d'en Sarrià, Tibi, Ibi, Bocairent, Benigànim, Aielo de Malferit, Albuixec i Carlet.

Les entrades (3 %u20AC) poden adquirir-se en Servicam, Fnac, llibreria Compas de la UA i una hora abans de l'actuació en el Paranimf de la UA.

El 9 d'Octubre en les seus
La Seu Universitària de Xixona ha organitzat un programa d'actes entorn de l'efemèride que inclou l'exposició Al Tall, 35 anys de música mediterrània dónes del País Valencià. La mostra consta de 24 panells en els quals s'arreplega la història del grup, així com de diverses vitrines amb cartells, publicacions, instruments, discos i altres materials i records relacionats amb els 35 anys de trajectòria de l'agrupació, que podrà visitar-se en la Casa de la Cultura fins al 15 d'octubre; el 7 d'octubre, a les 20.00 hores, en el mateix espai, José Miguel Santacreu Soler impartirà la ponència Els valencians: història i patrimoni; el 15 d'octubre, a les 20.30 hores, en el Cinema de Dalt, se celebrarà l'actuació d'Arthur Caravan, i a partir del 14 d'octubre es desenvoluparà un cicle de cinema en valencià amb els títols Pa negre, Els increïbles, Cars i Ponyo al Penya-Segat. Així mateix, en la Seu Universitària de La Nucia, el 9 d'octubre, a les 20.00 hores, es representaràCasa matriu, a càrrec de Saineters, en l'Auditori de la Mediterrània. L'entrada és lliure, limitada a l'aforament.

Taller de dansa tradicional
Dins dels tallers que imparteix el Secretariat de Cultura, el grup Salpassa impartirà del 21 al 23 d'octubre un curs intensiu de danses tradicionals, que el seu objectiu és %u201Caproximar a l'alumnat a l'aprenentatge de les danses tradicionals de les nostres comarques perquè conega les nostres arrels i encuriosisca davant les àmplies possibilitats que ens ofereix el folklore%u201D, explica el coordinador.

Organitzen
Vicerectorat d'Extensió Universitària
Secretariat de Promoció de Valencià
Consell d'Alumnes de la UA

Aversio

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464