Saltar apartados

La Universitat d'Alacant obté un premi nacional en electroquímica per un estudi de catalitzadors de platí

Enrique_Herrero

Alacant, 26 de setembre de 2011

La Universitat d'Alacant ha sigut premiada per la Reial Societat Espanyola de Química per dissenyar un mètode que permet accelerar els assajos sobre el comportament d'uns catatalitzadors de nanopartícules de platí. La distinció ha recaigut en Enrique Herrero, catedràtic de Química Física de la UA.

Es tracta del Premi CIDETC 2010 d'Investigació Científica en Electroquímica. Està organitzat pel grup d'electroquímica de la Reial Societat Espanyola de Química i es concedeix al millor treball original publicat per investigadors de nacionalitat espanyola en revistes nacionals o internacionals. L'article d'Enrique Herrero i el seu equip d'investigadors va ser publicat en l'en el Journal of the American Chemical Society.

Aquest treball es denomina "Imaging structure sensitive catalysis on different shape-controlled platinum nanoparticles” (imatges de catàlisi sensible a l'estructura en nanopartícules de platí amb formes controlades). L'avanç que implica és que permet estudiar el comportament dels catalitzadors en tandes, no d'un en un com es fa ara, prenent imatges en color amb microscopi de rastreig electroquímic.

Segons descriu, a les nanopartícules de platí se'ls fa adoptar formes diverses i els investigadors comproven com actuen segons la geometria de la seua superfície accelerant una de les reaccions que es produeixen en les piles de combustible, que són un sistema que permet generar energia a partir de la reacció química de l'oxigen amb l'hidrogen o amb diferents compostos. L'estudi de la UA es fa sobre la forma en què l'oxigen capta electrons per a acabar formant aigua com a producte final.

El procediment premiat, en permetre els experiments en grups de catalitzadors i no d'un en un com s'ha de fer ara, es converteix en una eina molt ràpida per a posar a prova els diferents tipus de nanopartícules de platí, i és també vàlid per a avaluar altres reaccions i un altre tipus de catalitzadors.

La fundació que patrocina aquest premi, CIDTEC, és un centre d'I+D especialitzat en tecnologies electroquímiques.

En la foto, Enrique Herrero (al centre) amb el seu equip d'investigadors.

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464