Saltar apartados

La Universitat d'Alacant proporciona formació internacional per a protegir àrees marines dins d'un programa de les Nacions Unides

Cimar

Alacant, 29 de setembre de 2011

La Universitat d'Alacant està proporcionant formació a científics i gerents de set països mediterranis no comunitaris per a la creació i manteniment d'àrees marítimes protegides. Aquest activitat es desenvolupa mitjançant un curs internacional de formació que s'imparteix en el Centre d'Investigació Marina (CIMAR) dins d'un pla de les Nacions Unides.

Els participants en aquesta trobada procedeixen d'Algèria, Croàcia, el Líban, Líbia, Montenegro i Tunísia (la prevista de Síria i Egipte no s'ha pogut concretar). El curs s'està desenvolupant des de diumenge passat i acaba demà divendres dia 30 de setembre. En ell s'ensenya a identificar i classificar la diversitat biològica marina. Forma part del Pla d'Acció del Mediterrani dependent de les Nacions Unides i a través del seu Centre d'Activitat Regional per a les Àrees Especialment Protegides, dins del Projecte Marine Protected Areas Network (MedMPAnet). El principal objectiu del MedMPAnet és la millora en la conservació efectiva de la biodiversitat marina en el Mediterrani.

"El propòsit –indica Alfonso Ramos, director científic de CIMAR– és homogeneïtzar en els països mediterranis el seguiment científic d'hàbitats marins semblants perquè tant la investigació com la gestió siguen coincidents. La nostra comesa amb aquest curs és formar en els aspectes científics i ecològics, no en aspectes de gestió com ordenació i vigilància, encara que també tenim coneixements en això", assenyala, referint-se a l'experiència adquirida des de fa 25 anys en la reserva de Tabarca. El CIMAR, situat a Santa Pola, és un centre conjunt de la UA, dependent del seu Vicerectorat d'Investigació, i de l'Ajuntament d'aquesta localitat

El curs inclou dues fases: en primer lloc, l'observació i selecció de les espècies animals i vegetals i els mètodes per a arreplegar-les, i posteriorment l'aprenentatge de la seua classificació taxonòmica i la seua conservació, dessecant-les o fixant-les amb reactius químics. "Els participants aprenen a crear col·leccions de referència quan tornen als seus països i a facilitar-ne el coneixement", assenyala Ramos.

Aquest seminari va tenir ja l'antecedent d'un programa similar desenvolupat en CIMAR l’any 2008. La Universitat d'Alacant obtingut la seua adjudicació en competència amb centres d'altres països europeus com França o Itàlia. El projecte està finançat pel Pla de les Nacions Unides per al medi ambient PNUMA, la Unió Europea i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

El curs va ser obert oficialment pel vicerector d'Investigació de la UA, Manuel Palomar, i la regidora de Cultura de Santa Pola, Feli Bailador.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464