Saltar apartados

Un estudi de la Universitat d'Alacant revela l'ús que el seu alumnat dóna als dispositius mòbils

jovenes_movilesUA

Alacant, 28 de setembre de 2011

La Universitat d'Alacant ha dut a terme una enquesta, en modalitat electrònica i autoaplicada, dirigida als estudiants de primer i segon cicle de la UA durant el curs acadèmic 2010-11 per a conèixer les necessitats, els usos i preferències d'aquests sobre serveis de telefonia mòbil. La mostra final estava composta per un total de 3.317 estudiants. Els resultats obtinguts han permès engegar una iniciativa consistent, d'una banda, en el desenvolupament d'una plantilla dissenyada específicament per a poder visualitzar pàgines web en dispositius mòbils, i, per una altra, el desenvolupament de dues aplicacions específiques gratuïtes per a dispositius mòbils amb les quals accedir a informació i serveis disponibles en la institució.

Els objectius de l'estudi s'han concretat a conèixer la disponibilitat del telèfon mòbil, els usos que es fan d'est i de les aplicacions pròpies, el tipus de tarifa contractada, el tipus de sistema operatiu i de plataforma mòbil, així com la disponibilitat de dispositius d'accés a Internet amb què expliquen. L'estudi ha sigut realitzat pel Servei d'Informàtica i la Unitat de Comunicació, el Vicerectorat de Tecnologia i Innovació Educativa i el Vicerectorat de Relacions Institucionals. Sota l'adreça tècnica del sociòleg Rodolfo Martínez Gras, membre de la Unitat de Comunicació de la UA, els resultats han constatat que la pràctica totalitat de l'alumnat utilitza de forma habitual el telèfon mòbil per a %u201Cfer o rebre trucades%u201D (99,5%) o per a %u201Cenviar o rebre missatges SMS%u201D (96,4%). La majoria d'estudiants usa, a més, el mòbil per a altres aplicacions com el %u201Cdespertador-alarma%u201D (86,2%), %u201Cfer fotografies%u201D (70,2%), %u201Cescoltar música o ràdio%u201D (61,4%) i l'agenda %u201C%u201D (54,8%). Segons gèneres, les diferències s'accentuen en utilitzar el dispositiu mòbil com gps, servei que és seguit per homes en un 32,4% mentre l'11,4% de les dones ho usa. A més, mentre destaca que les dones superen als homes en l'ús de l'opció despertador o alarma del mòbil, amb un 89,3% enfront del 82,8%, no obstant els homes superen en ús de la resta de serveis. Açò mateix s'aprecia en els percentatges d'ús d'email en el mòbil per homes (31,5%) enfront de les dones (16,8%) o per a navegar (49%) enfront del 30,2% de dones.

Les dades revelen com el comportament respecte als usos que es fan del mòbil és molt similar entre tot l'alumnat. En aquest aspecte, el major percentatge d'alumnes que optimitzen l'ús de la gran part de serveis complementaris i d'Internet que ofereixen els terminals telefònics pertanyen a l'Escola Politècnica.

Els resultats indiquen que el 90% dels estudiants disposa d'ordinador portàtil per a accedir a Internet, seguit de l'ordinador de sobretaula, que utilitzen el 69,8% dels estudiants i, en tercer lloc, és el telèfon mòbil el dispositiu més usat per a accedir a la Xarxa, ja que el 51,9% de l'alumnat afirma usar-ho per a aquesta fi. Partint d'aquesta última dada i per a desenvolupar les aplicacions i la plantilla, la UA ha tingut molt en compte la resposta que l'alumnat ha donat a l'ús dels serveis. La gran majoria dels estudiants, el 86,1%, mostren una clara predisposició a utilitzar el Campus Virtual a través del seu telèfon mòbil. Així mateix, els serveis de la biblioteca compten amb un ampli respatler dels estudiants, ja que un 70,7% apunten que els usarien des del seu dispositiu mòbil. L'agenda d'activitats, amb un seguiment del 67,5% de l'estudiantado i la plataforma d'accés al correu electrònic a través de web, Webmail, des del seu dispositiu mòbil, amb un 59,6%, es van posicionar en tercer i quart lloc d'ús de serveis universitaris.

L'enquesta sobre serveis de telefonia mòbil en la UA s'ha realitzat entre finals de l'any 2010 i principis del 2011.

INFORME COMPLET

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464