Saltar apartados

Una investigadora de la UA, entre les guanyadores del concurs internacional d'Històries de Paz

maribel_hernandez

Alacant, 27 de setembre de 2011

El relat apareixerà en el llibre People Building Peace 2.0 de distribució mundial

Maribel Hernández és investigadora de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz i una de les poques periodistes de la Comunitat Valenciana especialitzada en Periodisme per a la Pau. Per a aquesta investigadora %u201Cfa mancada formació i informació per a canviar les coses%u201D, per açò, des del seu doble vessant d'investigadora i periodista, recopila i explica històries que mouen consciències i reconeixen accions. Precisament un dels seus relats en anglès, titulat The Fugees Family: building a future for refugee children in the US (La família Fugees: construint un futur per als xiquets refugiats en els EUA) acaba de guanyar el concurs Stories for Peace Challenge que convoca el Peace Portal, una iniciativa de la GPPAC Foundation (Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict).

La història de la investigadora alacantina es publicarà, juntament amb altres 24 seleccionades internacionalment, en la tercera edició de l'obra People Building Peace 2.0, el llançament de la qual per a tothom està previst per a desembre coincidint amb el llançament oficial del Portal de la Pau, una iniciativa de la Fundació GPPAC amb el suport del Ministeri holandés d'Assumptes Econòmics i de la ciutat de l'Haia .

El concurs, que es va dur a terme entre juliol i agost d'enguany, es dirigia tant a especialistes i investigadors com a cooperants i persones de la societat civil perquè explicaren històries úniques sobre iniciatives de pau a tot el món. El relat de Maribel Hernández parla de la Fugees Family, %u201Cuna ONG nord-americana fundada per una xica jordana, Luma Mufleh, que utilitza el futbol per a lluitar contra l'exclusió social garantint l'accés a l'educació de xiquets refugiats de més d'una vintena de països que viuen en la ciutat de Clarkston%u201D, explica la periodista.

Vinculada des de 2007 amb l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz, Maribel Hernández és actualment becària FPU de la Universitat Miguel Hernández d'Elx on, a partir de febrer, impartirà classes de redacció periodística. El seu treball de recerca se centra en l'estudi del paper que tenen els mitjans de comunicació en els conflictes. %u201CLa forma de tractar la informació pot contribuir a desescalar la violència, a la creació d'oportunitats i a la trasformación no violenta dels conflictes%u201D, explica. Hernández ha fet un pas més en aquesta anàlisi integrant la perspectiva de gènere en la informació del conflicte, %u201Cperò sempre des de l'òptica del periodisme per a la pau%u201D, assegura, %u201Cdoncs en situacions de conflicte, les dones no són solament víctimes i en general és aqueixa la part de la història que expliquen els mitjans. És necessari que es visibilicen també els esforços que realitzen com a constructores de pau%u201D.

Activista d'Amnistia Internacional des de 2001, ha sigut seleccionada internacionalment per a participar en dos programes per a joves periodistes: un a Rwanda (organitzat per l'EPTO, finançat per Joventut en Acció de la Comissió Europea amb la finalitat de crear una xarxa europeu-africana que promoga la cultura de pau en els mitjans de comunicació) i l'altre a Israel (un seminari amb 30 participants de tot el món). En 2009 va guanyar l'IV Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari (un premi que convoquen la Fundació per la Pau i altres organitzacions i que es lliura cada any a Barcelona), pel seu reportatge titulat Trencar el silenci: l'ocupació israeliana explicada pels seus soldats, basat en el treball d'una ONG israeliana. El seu pròxim projecte és viatjar a Brussel·les on participarà en un seminari del Parlament Europeu per a la formació en tècniques per a cobrir informació sobre Drets Humans i conflictes internacionals.

Enllaç d'interès:

http://www.peaceportal.org/web/stories-contest

periodisme_pau

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464