Saltar apartados

El Parc Municipal del Campello exhibeix Les Meninas realitzades amb material reciclat per professors de la Universitat d'Alacant

Expo_meninasI

Alacant, 9 de setembre de 2011

Set immenses Meninas realitzades a partir de material de desfet s'exhibeixen des de dimecres passat, dia 7 de setembre en el Parc Municipal del Campello. Les obres, que porten per nom %u201CEl Campello recicla%u201D, han sigut elaborades per un grup de professors de la Universitat d'Alacant a partir de restes d'ordinadors i altres materials reutilitzats amb l'objectiu de fomentar el reciclatge a través de l'art. La inauguració de la mostra va comptar amb la presència de la vicerectora de Relacions Institucionals, Aránzazu Calçada, el director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval (que al seu torn és un dels coautores de les escultures) i l'alcalde del Campello, Juanjo Berenguer.

Saval es va mostrar molt satisfet perquè l'exposició pot veure's al Campello després de la seua exhibició en el Passeig del Port d'Alacant i el Parc del Retir a Madrid. Així mateix, va destacar el %u201Csuport de la Universitat d'Alacant i de la Conselleria d'Educació per afrontar projectes basats en la transmissió de coneixements%u201D. Per la seua banda, Aránzazu Calçada va confirmar la predisposició de la Universitat d'Alacant de %u201Ccol·laborar sempre amb projectes posats al servei de la societat que ens envolta%u201D. Berenguer va agrair a la Fundació Port d'Alacant les facilitats prestades perquè mostra arribe al Campello, on %u201Cara volem que siga una exposició viva".

Vida/reciclatge versus mort/no reciclatge

El fil conductor de l'exposició, realitzada pels professors José Miguel Saval (enginyer de Camins), Antonio Maciá (arquitecte) i Salvador Ivorra (enginyer industrial), tots ells de la Universitat d'Alacant, és transmetre el missatge de la vida/reciclatge enfront de la mort/no reciclatge.

L'obra està formada per set escultures on estan representades 16 meninas amb un pes total superior a 65 tones. Les escultures estan elaborades amb formigó a força d'àrids reciclats amb residus de la indústria del marbre i cadascuna d'elles representa un contenidor d'un material específic simbolitzat per un color diferent: el vidre, de color verd; el paper i cartó, blau; el de residus sòlids, gris; el de matèria orgànica, taronja; el d'envasos i embalatges, groc; i el de la tecnologia, roig. Finalment el negre ha sigut emprat en l'escultura de les meninas mortes, l'única de forma horitzontal i que representa les conseqüències de no reciclar. Les meninas incorporen una pantalla plana, a través de la qual es projecta material audiovisual sobre el reciclatge i el medi ambient.

La grandària de les obres i la seua perfecta adaptació a l'entorn, permeten que el públic assistent interactue amb elles, sent d'aquesta manera partícip efímer de la mateixa i protagonista conscient del valor de reciclar. Segons els creadors d'aquestes Meninas interactives, %u201Cla unió tecnologia/art/reciclatge ens permet transmetre el nostre missatge mitjançant la pròpia obra. En el cor d'aquestes està situat un monitor que exposa el missatge de l'empresa patrocinadora de cada Menina i el seu compromís amb la causa del reciclat. I fer-ho en un entorn i amb un suport institucional sense precedents%u201D.

Expo_meninasIII

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464