Saltar apartados

La sala Aifos de la UA inaugura el curs amb una exposició fotogràfica sobre l'Havana, del fotoperiodista Pepe Soto

lahabana1

Alacant, 8 de setembre de 2011

%u201CEls habitants de l'Havana viuen en el carrer veient passar el temps%u201D. D'aquesta manera descriu el periodista i reporter gràfic Pepe Soto el sentiment que es desprèn de les imatges en blanc i negre que conformen la seua exposició fotogràfica l'Havana, que s'inaugura en la sala Aifos de la Universitat d'Alacant el 12 de setembre, a les 19.00 hores, organitzada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA.

Mitjançant una selecció fotogràfica de 52 imatges realitzades en 2007, Soto transmet el dia a dia en la ciutat cubana: la gent asseguda en les vorades brutes del carrer, en els autobusos atrotinats, els cotxes dels cinquanta que encara sobreviuen en els carrers, les façanes ruïnoses, la pintura descascarillada de les parets, una dona que observa en silenci des de la balconada, la penúria dels comerços amb escassa provisió de productes%u2026 Imatges costumistes que, sense ànim de denúncia, aconsegueixen que l'espectador siga partícip de la conjuntura econòmic-social de la illa.

%u201CEn el carrer es respira un conformisme bestial %u2014explica Soto en referència a l'ambient polític%u2014, ja que la repressió es converteix en conformisme quan lluites contra alguna cosa que no pots canviar. La gent no treballa, està en el carrer i viu del turista fonamentalment, trau profit d'on pugues i hi ha molt alcoholisme%u201D. %u201CTambé existeix molta presència policial i la protecció al turista és absoluta. Un dia em vaig deixar una borsa mentre treia unes fotografies i la policia em va advertir que anara amb compte, encara que tampoc et pots fiar d'ells, ja que el suborn està a l'ordre del dia%u201D.

Mentre va estar a Cuba, Soto va escriure un diari sobre la gent que anava coneixent i la situació de la illa, on va plasmar temes com l'educació, l'estat de la sanitat i les condicions dels treballadors, entre uns altres. %u201CPer exemple, encara que la medicina cubana tinga suposadament molta fama és com l'espanyola fa trenta anys; hi ha molt desarrelament familiar, una gran quantitat de divorcis, els edificis de la ciutat que eren esplèndids en els anys 50 ara són autèntiques ruïnes, en els comerços no hi ha pràcticament gens encara que existeixen paladars magnífics per al turista, encara que molt pocs%u201D.

Pepe Soto ha sigut director de la delegació d'Alacant del periòdic El Mundo, va dirigir l'edició alacantina de les Províncies, ha treballat com a editor gràfic del grup Vocento i ha sigut cap de premsa de l'Hèrcules C.F. Actualment es dedica al fotoperiodisme i és col·laborador de diferents mitjans de comunicació, entre altres projectes periodístics. D'octubre a desembre impartirà el taller de Fotoperiodisme del Secretariat de Cultura de la UA.

La mostra s'exhibeix fins al 30 de setembre. Entrada lliure.

lahabana2

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464