Saltar apartados

La UA organitza la trobada argentina, alemany i espanyol sobre Memòria Històrica, identitat i trauma

Foto-fundació

Alacant, 9 de setembre de 2011

Del 14 al 17 de setembre en Alfes del Pi

La Universitat d'Alacant ha organitzat una trobada argentina, alemany i espanyol titulat Memòria històrica, identitat i traumes, que tindrà lloc entre el 14 i el 17 de setembre en la Fundació Frax de l'Albir, en l'Alfes del Pi (Alacant). Dirigit a historiadors, juristes en el camp de drets humans, psiquiatres, psicòlegs, assistents socials, jubilats i estudiants, així com a qualsevol persona interessada en la temàtica, comptarà amb la presència de persones de diferents nacionalitats que han viscut la (Post-) Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial i el segrest dels seus pares en les Dictadures militars sud-americanes en edat infantil.

La trobada ha sigut coordinat per la professora. Irene Prüfer, del Departament de Traducció i Interpretació de la UA, editora i traductora de llibres en la matèria. Compta amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió, l'Associació Alexander von Humboldt, la Fundació Frax i l'Ajuntament de l'Alfes, així com del Consolat General de la República Federal d'Alemanya a Barcelona, la Fundació Konrad Adenauer de Madrid, la Fundació Investigadora sobre el 20 de juliol 1944 i la Fundació Eberhard Schlotter de la Comunitat Valenciana. En ell es donaran cites representants de diferents generacions amb el denominador comú que constitueixen la guerra i/o el terrorisme d'estat, així com a diferents professionals que han treballat amb aquesta temàtica, des d'historiadors fins a metges, psiquiatres, psicòlegs, formadors en l'assistència social i juristes experts en matèria de drets humans i crims de lesa humanitat. L'objectiu és, segons la coordinadora, investigar, conèixer i debatre sobre la memòria individual i col·lectiva i tractar de saber i sensibilitzar sobre els sofriments psíquics i de salut derivats d'aquests esdeveniments històrics i les seqüeles que han quedat.

La trobada s'inaugura el dimecres, dia 14 de setembre, a les 9'30 del matí, i explicarà, entre uns altres, amb la presència de la vicerectora d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, Josefina Bueno i representants consulars d'Alemanya i Noruega. Després de l'acte inaugural, la soprano Dolores Delgado acompanyada al piano per Matilde Juan, oferiran un Concert Líric basat, entre altres obres, en àries d'òpera barroca de G.F.Häendel i lieder de Schubert i Richard Strauss, tots dos autors alemanys.

Presència de testimonis i analistes

El programa, que comptarà amb conferències, anàlisis, projeccions i testimoniatges en primera persona, tallers, lectures dramatitzades de textos i una exposició de llibres, tindrà l'espanyol i l'alemany com a llengües vehiculessis i comptarà amb traducció simultània. Els continguts s'agrupen entorn de diferents àrees del saber, com són els drets humans, la història col·lectiva, memòria històrica, identitat i trauma dels xiquets de la guerra, i el seu reflex en les arts, sobretot el cinema, la pintura i la literatura. Aquests continguts seran presentats i exposats a discussió per diversos experts amb prestigi internacional d'Espanya, Alemanya i Argentina. Entre els participants destaquen el fiscal del Tribunal Suprem, Carlos Castresana, que imparteix la lliçó inaugural i el Secretari d'Estat de Drets Humans d'Argentina, Eduardo Duhalde, qui oferirà la de clausura. A més, es va a comptar amb el director de l'Institut Estudis Europeus de la Universitat de Valladolid, Ricardo Martín de la Guàrdia, els professors, Glicerio Martín, de la UA, Marisa Punta, de la Universitat de Buenos Aires, perit en els judicis contra els apropiadores de xiquets nascuts en captivitat o el Catedràtic Emèrit de Psiquiatria de la Universitat de Kassel (Alemanya), Hartmut Radebold.

Es dóna la circumstància que en Alfes es concentra una nombrosa població estrangera, molts d'ells fills de la segona guerra mundial així com espanyols retirats, d'ací la conveniència de celebrar en la trobada en aquest municipi alacantí. A més, és el lloc de residència d'Helmtrud de Rosegue von Hagen, una de les persones que donen testimoniatge sobre la seua infància com a filla d'un col·laborador de von Stauffenberg en l'atemptat contra Hitler el 20 de juliol 1944.

Conferències prèvies en la seu d'Alacant

Previ a la celebració de la Trobada, la Seu Ciutat d'Alacant de la Universitat, acull dilluns que ve, dia 12 de spetiembre, a les 20 hores dues conferències. La primera d'elles, amb el sociòleg Ernesto Espeche, de la Universitat del Que el seu de Mendoza (Argentina) que portarà per títol %u201CMemòria política i polí­ticas de la memòria. Els drets humans en l'agenda democràtica argentina%u201D. L'altra conferència serà a càrrec de la psicòloga Marisa Punta Rodulfo, de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Buenos Aires, amb el títol dels %u201Cfills dels desparecidos en la dictadura militar argentina. El treball del psicoanalista en drets humans%u201D.

Programa i inscripcions

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464