Saltar apartados

La UA rep un herbari particular amb més de 8.000 plecs d'espècies

El botànic Manuel Crespo compara la donació, obra de Christian Defferrard, amb la d'una col·lecció d'incunables.

Donacion_herbari1

Alacant, 24 de setembre de 2012

Enginyer de professió i botànic de cor, Christian Defferarrd ha donat a la Universitat d'Alacant un herbari integrat per més de 8.000 plecs, amb espècies recollides durant més de 40 anys. La major part de les plantes provenen del nord i el centre Europa (Suïssa i els seus voltants), d'on Defferarrd és oriünd, però també n’hi ha procedents de l'Amèrica Llatina, on ha passat llargs períodes de la seua vida.

Segons Manuel Benito Crespo, professor del Departament de Ciències Naturals i Recursos Naturals i director de l’herbari de la Universitat d'Alacant, la donació “seria, en el camp de la literatura, equivalent a rebre una col·lecció d'incunables excel·lentment conservats”. L'acte simbòlic de donació, ja que la totalitat dels plecs no arribarà al campus fins a la setmana pròxima, ha tingut lloc aquest matí al despatx del rector i ha comptat amb la presència de Defferarrd, la seua esposa Marlise, el rector Manuel Palomar, Amparo Navarro, vicerectora d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, el professor Crespo i José Carlos Cristóbal, conservador de l'herbari. Defferrard hi ha lliurat l'últim bloc de plecs que va fer amb un centenar d'espècies.

Tant Palomar com Crespo han lloat “el perfecte estat de les peces donades i la meticulositat de la catalogació”. El rector s'ha compromès, en nom de la Universitat i dels investigadors i tècnics que custodiaran el llegat, a “garantir la conservació de l'herbari i fer-ne l'ús científic que mereix”. Defferrard ha confessat que va elegir la Universitat d'Alacant per a la donació per les excel·lents referències internacionals de les investigacions i estudis del professor Manuel Benito Crespo i perquè fa 13 anys que viu a Pego (Marina Alta) i, per tant, la Universitat d’Alacant “és la meua universitat”. Ha demanat a la UA que "no considere la col·lecció com una peça de museu, sinó que la pose a l'abast de la comunitat científica, ja que la vaig fer amb aquesta idea”.

De formació autodidacta en aquest camp, Defferrard pertany a l'Associació Suïssa de Botànica i ha assistit com a oient a classes i cursos impartits per alguns dels botànics més prestigiosos d'Europa, per la qual cosa, segons Manuel Crespo, “el podem considerar un gran botànic”. Tot i que va abandonar la recol·lecció fa uns quants anys, és un amant de les plantes i a casa seua, a Pego, té un petit jardí botànic.

Amb el llegat de Defferard, l'herbari de la Universitat d'Alacant, que va nàixer formalment en 1990, superarà els 70.000 plecs. Per al Departament de Ciències Naturals i Recursos Naturals i el CIBIO és una “donació molt important, amb un valor botànic i d’investigació incalculable, ja que inclou espècies de quasi tots els països del món”, cosa que completa les col·leccions de la UA.

  Donacion_herbari2   Donacion_herbari3  

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464