Saltar apartados

Nombrosos representants públics abracen el curs "Desigualtat en salut i comunitat gitana" en la seua presentació

Curse_Desigualtat_en_salut_1

D'esquerra a dreta, diversos membres de l'Associació UNGA d'Astúries i la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), María José Rodríguez Jaume, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant, el delegat del Consell a Alacant, Juan de Dios Navarro Caballero, la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant, Asunción Sánchez Zaplana i el director general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, Manuel Escolano Puig.

 

Alacant, 26 de setembre de 2012

La comunitat gitana ha sigut un col·lectiu exclòs de la societat i de les polítiques de salut, ha declarat María José Rodríguez Jaume, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant; més encara, la dona gitana pateix la triple exclusió: pel seu gènere, per ètnia i per formació. És aquest últim aspecte una barrera imprescindible, ha afirmat Rodríguez Jaume, sent l'evidència de la desigualtat de la dona gitana en les aules el fet que tenen escassa presència en elles. Aquestes declaracions s'emmarquen dins de la presentació del curse "Desigualtat en salut i comunitat gitana", que s'està desenvolupant en la UA per iniciativa de l'Associació UNGA d'Astúries i la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) i en col·laboració amb l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

L'acte ha comptat amb les intervencions del director general de Salut Pública, Manuel Escolano Puig, la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant, Asunción Sánchez Zaplana, María José Rodríguez Jaume, directora de la Unitat d'Igualtat de la UA, Begoña Merino, representant de la Direcció general de Salut Pública Qualitat i Innovació del MSSSI i Daniel La Parra, director de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz (IUDESP) de la UA. L'acte inaugural ha explicat, així mateix, amb la presència del delegat del Consell a Alacant, Juan de Dios Navarro Caballero.

Com ha assenyalat Begoña Merino, aquesta és la primera vegada que se celebra un curs d'aquest tipus, si bé des de 1985 es va iniciar el Pla de desenvolupament gitano i en 2002 ja es van realitzar accions en l'àrea de salut. Merino advoca per normalitzar la situació de salut de la població gitana, per a açò destaca la intervenció de Román Jiménez Jiménez, president de l'Associació Gitana UNGA, qui donarà a conèixer els trets culturals de la població gitana. Mentre, Daniel La Parra ha destacat que el curs és especialment atractiu per tenir majoria de gitanos i estar vinculat a l'acció. Asunción Sánchez Zaplana, apuntava com és important el "Estudi comparatiu de les Enquestes Nacionals de Salut a població gitana i població general d'Espanya, 2006" elaborat per l'investigador La Parra, en posar sobre la taula les desigualtats que, en salut, existien en el poble gitano, havent de posar eines per a eradicar-les. Per la seua banda, Escolano Puig, ha insistit a anar per la via de la normalització, de la integració i de la prevenció, fonamentalment en l'àmbit de la salut infantil i les vacunacions, i considerant el rol de la dona.

El curs vol fer arribar la realitat soci-sanitària de la comunitat gitana a l'àmbit universitari, al de les professions soci sanitàries i al de les ONG´S, formar i informar a estudiants i professionals perquè adquirisquen les competències que els permeten aplicar, en l'exercici de la seua professió, algunes eines metodològiques per a l'eradicació de la desigualtat social i en salut, potenciant la justícia social i el canvi de paradigmes en la societat actual.

 

Curse_Desigualtat_en_salut_2

Detall de la intervenció d'Asunción Sánchez Zaplana en el curs de la UA.

  Curse_Desigualtat_en_salut_3En primer plànol, Daniel La Parra, director del IUDESP, al costat de María José Rodríguez Jaume, directora de la Unitat d'Igualtat, tots dos de la UA.  

Curse_Desigualtat_en_salut_4

Intervenció de Manuel Escolano Puig en el curs de la UA.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464