De la química analítica verda a la química analítica democràtica Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

De la química analítica verda a la química analítica democràtica


 

Data
Dijous 10 de maig de 2018, a les 20:00 h.


Ponent
Miguel de la Guàrdia, Catedràtic de Química Analítica en la Universitat de València.


Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.


Organitza
Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Galeria


Resumen

La trucada Química Analítica Verda, Green Analytical Chemistry, que iniciara tímidament els seus passos a la fi del passat segle, és avui dia una realitat palpable en la literatura científica actual (1-5) i l'anhel de sostenibilitat ha impregnat molts dels desenvolupaments en automatització, miniaturització i tractament in-situ de les deixalles analítiques amb l'objectiu de minimitzar els danys col·laterals provocats en l'ambient per l'ocupació dels mètodes d'anàlisis. Un inesperat aspecte addicional d'aqueixa revolució verda ha sigut la pràctica reducció dels costos de molts mètodes d'anàlisis, ja que la reducció d'escala de treball, l'automatització i tractament en línia de les deixalles i l'eliminació d'etapes en l'anàlisi de les mostres han disminuït els costos a l'una que els riscos per a l'ambient.

Avui dia disposem de sondes de baix cost per a monitorizar la qualitat de l'aire, hem miniaturitzat de tal forma alguns sensors i els requisits d'energia elèctrica de molts instruments, que és possible  aplicar molts mètodes d'anàlisis en el lloc en què es troben les mostres sense necessitat de portar-les al laboratori i així s'han posat a punt sistemes i mètodes d'anàlisis per al control ambiental, el diagnòstic de malalties i l'anàlisi clínica o l'avaluació de riscos en el consum d'aliments. Tot açò ens fa pensar que es donen les condicions per a posar a la disposició del conjunt de la població els beneficis del control analític de mostres i processos amb el que açò comporta de democratització de la Química Analítica i així, l'anàlisi de paràmetres en sèrums per espectroscòpia NIR emprant un tractament matemàtic dels senyals (6,7), permet realitzar l'anàlisi de sang amb un instrument de cost reduït i la possibilitat d'emprar una bateria com a sistema d'alimentació, oferint la possibilitat de generalitzar aquesta eina analítica. Un altre tant caldria dir de molts sensors que permeten mesures directes de paràmetres importants per a la salut dels pacients, empoderándoles perquè ells siguen els protagonistes del seu propi estat de salut.

D'altra banda, l'ocupació massiva dels anomenats Smartphones obri la porta al desenvolupament de mètodes directes d'anàlisis basades en el tractament d'imatges; amb el que s'assegura la portabilitat i accés als sistemes de mesura, l'extensió dels beneficis de l'anàlisi a sectors molt amplis de la població i la possibilitat que les dades analítiques es generen per persones que no requereixen d'una formació exhaustiva. Són aquestes les raons per les quals estem convençuts que ens endinsem en una nova època de la Química Analítica en la qual, per la generalització de l'ocupació dels sistemes de baix cost, la seua portabilitat i la possibilitat que amplis sectors de la població produïsquen les seues pròpies dades, no dubtem a qualificar de Química Analítica Democràtica.

Ara bé, hem d'admetre que, com tota acció humana, l'esforç en el qual estem involucrats no està exempt de riscos i per açò, alhora que hem de millorar les nostres eines d'anàlisis i posar-les al servei de la totalitat de la població, cal reforçar l'educació dels usuaris i insistir en la responsabilitat social de tota activitat científica que ha de fugir a l'una de l'obscurantisme i el secretisme i de l'exhibicionisme desconsiderat de dades provisionals que pogueren crear alarma social.

La tasca de construir una Democratic Analytical Chemistry altruista, que sàpia millorar els conceptes de portabilitat i aprofundisca en l'ocupació d'instruments de baix cost és una tasca excitant que, a més, contribuirà a acostar el coneixement químic a la societat i en aqueixa tasca tots som necessaris.

 

Referències:

(1)     S. Armenta, S. Garrigues and M. de la Guardia TrAC 27, (2008), 497-511

(2)     M.Koel and M. Kaljurand Green Analytical Chemistry RSC Cambridge (2010)

(3)     M. de la Guardia and S.Armenta Green Analytical Chemistry: Theory and practice Elsevier. Amsterdam 2011.

(4)     M. de la Guardia and S. Garrigues (Eds) Green Analytical Chemistry Challenges RSC Cambridge (2011)

(5)     M. de la Guardia and S. Garrigues (Eds) Handbook of Green Analytical Chemistry Wiley Chichester (2012)

(6)     J. L. García-Garcíaa  D. Pérez-Guaitaa  J. Ventura-Gayeteb  S. Garrigues  and  M. de la Guardia. Determination of biochemical parameters in human serum by near-infrared spectroscopy. Analytical Methods(2014), 6, 3982-3989

(7)     D. Perez-Guaita, J. Ventura-Gayete, C. Perez-Rambla, M. Sancho-Andreu and M. de la Guardia. Evaluation of infrared spectroscopy as a screening tool for serum analysis. Impact of the nature of samples included in the calibration set. Microchemical Journal (2013) 106, 202-211.