L'EXPLORACIÓ DELS OCEANS: RECURSOS I DRET MARÍTIM INTERNACIONAL


 

Conferencia "L'exploració dels Oceans: recursos i dret marítim internacional"  a càrrec de Luis Somoza, Geòleg Marí i Investigador de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Modera: Carlos Valle, Professor del Departament de Ciències de Mar i Bilogía Aplicada.

 

Data
Dijous 26 d'octubre de 2017, a les 19:00 h.


Ponent
Luis Somoza, Geòleg Marí i Investigador de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME).


Presenta
Carlos Valle, Professor del Departament de Ciències de Mar i Biologia Aplicada.


Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Sant Ferran, 40.


Organitza
Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.


Resum de la xarrada

L'EXPLORACIÓ DELS OCEANS: RECURSOS I DRET MARITIMO INTERNACIONAL

•    Els fons marins, fonts d'elements d'alta tecnologia del planeta (utilitzats per a mòbils, ordinadors, bateries).

•    Els minerals submarins: un recurs de la Humanitat.

•    La mineria submarina ¿ És possible una explotació sostenible?

•    Les zones circumpolares de l'Àrtic i Antàrtida casos controvertits d'ampliacions de les sobiranies nacionals.

Els oceans representen tres quartes parts de les superfície terrestre albergant quasi el 90% dels organismes vius. L'exploració dels recursos minerals sota els oceans es troba en un procés inicial de desenvolupament i són necessàries importants inversions per al coneixement dels recursos existents així com els desenvolupaments tecnològics per a una futura explotació mediambientalment sostenible. Els dipòsits d'òxids de ferromanganeso dels fons marins, malgrat estar escassament explorats, ja representen la font més important d'elements d'alta tecnologia del planeta, utilitzats en mòbils, ordinadors, bateries, etc.

La “Constitució del Mar”

La Convenció del Dret Mar de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), coneguda com la “Constitució del Mar”, regula l'exploració dels recursos minerals dels oceans, tant sota jurisdiccions nacionals com en aigües internacionals.  Els recursos minerals i energètics en aigües internacionals estan considerats com a recursos de la Humanitat. Les llicències d'exploració en els oceans a Estats com a empreses, són concedits i supervisats per un organisme depenent de l'ONU denominat com a Autoritat Internacional dels Fons Marins amb seu a Jamaica.

Procés global per a l'ampliació de les jurisdiccions nacionals

El límit entre les aigües jurisdiccionals i internacionals més enllà de les 200 milles marines pot ser traçat per un Estat basats en les dades científiques de la seua Plataforma Continental que ha de presentar davant una Comissió científica-tècnica de l'ONU a Nova York. Conforme a aquest procés, molts dels reservorios de petroli, gasos convencionals i gasos hidratats del subsòl marí, així com de nòduls i crostes polimetálicos poden passar a sobirania de les jurisdiccions nacionals. Donada la importància econòmica d'aquest procés, en els última dècada ha produït un augment exponencial dels estudis científics dels oceans de tot el món. Fins al moment s'han presentat més de 77 processos d'ampliació en tots els oceans del món. Especialment problemàtics es preveu algunes de les propostes que afecten les zones circumpolares dels fons marins de l'Oceà Àrtic i de l'Antàrtida.

L'ampliació de la sobirania sobre els fons marins a Espanya

Espanya ha presentat des de l'any 2009 tres propostes d'ampliació de la Plataforma Continental en el Mar Cantàbric, Galícia i Illes Canàries. Conforme a aquestes propostes, Espanya pot ampliar fins a 431.416 quilòmetres quadrats la seua sobirania sobre els seus fons marins, la qual cosa equival a un 85% del territori emergit espanyol.

Exploració dels recursos submarins a Espanya

En els fons marins d'Espanya, s'han descobert elements estratègics i rars en concentracions superiors a les de molts jaciments de terra ferma en crostes de ferromanganeso en les muntanyes submarines canaris. El tel·luri, encara que d'importància, no és l'únic element estratègic contingut en les muntanyes submarines canaris. També es troben altres elements estratègics com les terres rares i el cobalt, tots ells empleats en noves tecnologies.  Aquests descobriments han sigut fruit de les recerques que, des del 2011, es desenvolupa per al procés d'ampliació de la Plataforma Continental d'Espanya.