ELS POLS, EL CANVI CLIMÀTIC I LA PUJADA DEL NIVELL DEL MAR Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

ELS POLS, EL CANVI CLIMÀTIC I LA PUJADA DEL NIVELL DEL MAR

 

 

Data
Dijous 14 de febrer de 2019, a les 19:00 h.


Ponent
Jerónimo López Martínez, professor de Geodinámica Externa de la Universitat Autònoma de Madrid i Membre Honorari del Scientific Committee on Antartic Research (SCAR).


Presenta
Pedro Alfaro García, Catedràtic del Departament de ciències de la Terra i del medi ambient de la Universitat d'Alacant.

Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.


Organitza
Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Resum
Els pols de la Terra i el seu entorn són zones especialment sensibles i significades en el context dels canvis climàtics. Precisament és en les regions polars on es troben les zones del món que en l'actualitat estan patint majors canvis a causa de l'escalfament global. El que ocorre en aquestes regions, en les quals es troba la gran majoria del gel existent en la Terra, té repercussions en el conjunt del planeta, en particular pel que fa a les variacions en el nivell del mar.

En els últims anys s'han fet importants descobriments, en particular en l'Antàrtida, que han aportat valuosa informació per a valorar la situació actual en comparació de l'ocorregut en etapes anteriors, quan els humans no afectàvem al clima com ho venim fent en els últims temps. Així mateix, els models més recents permeten estimar el que podria ocórrer en aquestes regions, amb els seus consegüents efectes en el conjunt de la Terra, si no es corregeixen les actuals emissions de gasos d'efecte hivernacle procedents de les activitats humanes.

En la conferència es comentaran, amb dades actualitzades, els canvis que estan ocorrent en l'Antàrtida i en l'Àrtic. Així mateix, es mostraran evidències oposades en aqueixes zones sobre les variacions del clima i les possibles conseqüències en el conjunt del planeta.


Currículum
Doctor en Ciències Geològiques i professor de Geodinámica en la Universitat Autònoma de Madrid.  Entre 2012 i 2016 ha sigut president del Comitè Científic Internacional per a la Recerca en l'Antàrtida (SCAR), organització que agrupa a 43 països i 9 Unions Científiques internacionals i que s'ocupa de promoure i coordinar la recerca científica en l'Antàrtida, a més de ser l'òrgan assessor del Tractat Antàrtic en qüestions científiques. El SCAR va rebre l'any 2002 el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, sent una de les persones que ho va arreplegar.

És autor de més de 300 publicacions científiques, de les quals prop de la meitat són sobre l'Antàrtida o les regions polars. Ha participat en una trentena d'expedicions a les principals serralades de la Terra i a les regions polars, deu d'elles a l'Antàrtida. A més de la seua activitat investigadora i docent en la universitat, ha realitzat nombroses publicacions, conferències, exposicions i pel·lícules destinades a estudiants de tots els nivells educatius i al públic en general.

Va ser membre i co-president del comitè responsable de l'organització i seguiment de l'Any Polar Internacional 2007-2008, nomenat pel Consell Internacional per a la Ciència i l'Organització Meteorològica Mundial. Aquesta activitat va mobilitzar a al voltant de 50.000 participants de 60 països i ha suposat un avanç significatiu en l'estudi de les regions polars.

Ha ocupat diversos llocs relacionats amb la recerca polar espanyola i en òrgans internacionals, com l'European Polar Board de la Fundació Europea de la Ciència, el Comitè de Protecció del Medi ambient Antàrtic o l'Institut Polar Francès. Entre altres coses ha sigut Gestor del Programa Español de Recerca en l'Antàrtida i Secretari del Comitè Polar Español. L'any 2018 ha sigut nomenat Membre Honorífic del SCAR.

Actualment és el president del Comitè Español del SCAR i segueix realitzant recerques en l'Antàrtida.

 

Galeria

 

Reproducir