ENSENYAMENTS AMBIENTALS DE LA PANDÈMIA: LLUMS I OMBRES Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

ENSENYAMENTS AMBIENTALS DE LA PANDÈMIA: LLUMS I OMBRES

 

 

Data

Dimarts 2 de juny de 2020, als 19.00 h. (Per a visualitzar el vídeo punxar en la imatge).

 

Reproducir

 

Ponent

Jorge Olcina Cantos, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d'Alacant; responsable del Laboratori de Climatologia en aquesta universitat; ha orientat la seua investigació cap a les temàtiques de riscos naturals, climatologia i ordenació del territori; membre de consells de redacció de diverses revistes de temàtica geogràfica i ambiental. Ha sigut avaluador del 5º i, en l'actualitat, del 6º informe de canvi climàtic de l'IPCC.

 

Presenta

Salvador Ordoñez Delgado, catedràtic de Petrologia i Geoquímica; i exrector de la Universitat d'Alacant.

 

Organitza

Aula de la Ciència  i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Resum

Contemplant els mapes sobre l'expansió del coronavirus des que es va detectar el primer brot en Wuhan (la Xina) fins al moment actual es percep que aquest virus s'ha transmès per l'acció humana, no pel moviment de l'aire en l'atmosfera. Tampoc hi ha una explicació climàtica que siga concloent per a explicar la major expansió del virus en uns països respecte a uns altres.  Si el temps atmosfèric ha influït en l'expansió del virus ha sigut per la calor.  La calor anormal de febrer i de començaments de març és clau per a entendre el que ha passat. Però sempre com a argument complementari. El principal, l'acció humana. Viatges, desplaçaments, vida social, carrers i places repletes, activitats multitudinàries en aquelles dates. Ací està la clau. I després l'efecte del contagi que compta amb una altra explicació principal per a entendre el mapa de les defuncions: la diversa distribució en el territori del grup d'edat de persones majors. Durant el tancament s'ha produït una momentània millora de la qualitat de l'aire i de l'aigua. Però també un nou rècord de presència de CO2 en l'atmosfera terrestre a nivell mundial. I hem assistit, per necessitat, a l'ús de derivats del petroli de manera massiva en guants, pantalles de protecció, bosses de fem. I en la fase que ara comença, la mal anomenada desescalada, s'aposta pel vehicle particular com a mitjà més segur per a evitar els contagis. Portem anys reclamant el necessari canvi de model econòmic, la necessitat de ser creatius i eficaços en el procés d'adaptació al canvi climàtic. En 2020 estem quasi igual. Em sorprèn la reflexió defensada per alguns aquests dies segons la qual l'eixida d'aquesta pandèmia ens aboca a un món millor, sense els errors del passat. En efecte, res serà igual, serà pitjor. No estem preparats per a cap canvi excepte per als quals ens imposen per llei. Tornarà la contaminació, les emissions massives, la transformació intensa del territori, la despreocupació general pel medi ambient. El nostre model de societat no contempla un altre horitzó. No està preparat. I seguim sense recanvi possible a curt termini.

 

Currículum

Jorge Olcina Cantos, és Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d'Alacant, on imparteix classes d'Ordenació del Territori, Climatologia i Riscos Naturals.  Ha centrat les seues investigacions en diverses temàtiques geogràfiques. És autor o coautor de nombroses publicacions (articles, capítols de llibre i monografies). Ha participat en diversos projectes d'investigació sobre temàtica geogràfica i històrica desenvolupats en la Universitat d'Alacant. Ponent l'any Internacional del Planeta Terra (2008), declarat per la UNESCO.  Professor convidat en universitats d'Espanya, Europa i Iberoamèrica. Membre del Consell Editorial de diverses revistes científiques de temàtica geogràfica i ambiental (Estudis Geogràfics, Butlletí de l'Associació de Geògrafs Espanyols, Quaderns Geogràfics de la Universitat de Granada, Ciutat i Territori-Estudis Territorials, Documents d'Anàlisi Geografica, Pirineus). És Investigador Principal del Grup d'investigació competitiu de la Universitat d'Alacant en “Clima i Ordenació del Territori”, des de 2002; i forma part de l'equip d'investigació dels Grups d'investigació competitius de la Universitat d'Alacant en “Història i Clima” i “Aigua i Territori”, així mateix des de 2002.su labor docent s'inicia en 1991 quan accedeix a plaça d'Ajudant de Facultat (1º període) en el Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant. Des de llavors ha ocupat diferents categories professionals (1993-Ajudant de Facultat (2º període); 1996-Professor Titular d'Universitat; 2003-Catedràtic d'Universitat), impartint docència en matèries de les àrees de coneixement d'Anàlisi Geogràfica Regional i de Geografia Física, tant en Llicenciatura, Grau, Màster i Doctorat. Professor convidat en diverses Universitats espanyoles (Autònoma de Madrid, Complutense de Madrid Autònoma de Barcelona, Barcelona i València), per a participació en programes de formació deº 2 i 3º cicle (Màster i Doctorat). Ha sigut Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant entre 2009 i 2013. Coordinador Acadèmic del Programa de Doctorat de la Facultat de Filosofia i Lletres (2014-2016). President de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), des de novembre de 2017.