ESCULPINT LA LLUM LÀSER PER A FOTOGRAFIAR LA BREVETAT DEL NOSTRE UNIVERS Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

ESCULPINT LA LLUM LÀSER PER A FOTOGRAFIAR LA BREVETAT DEL NOSTRE UNIVERS

 

 

Data
Dijous 6 de febrer de 2020, a les 19.00 h.


Ponent
Carlos Hernández García, Investigador Ramón y Cajal en el grup d'Investigació en Aplicacions del Làser i Fotònica de la Universitat de Salamanca.


Presenta
Inmaculada Pascual Villalobos, Catedràtica d'Òptica de la Universitat d'Alacant.

Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.


Organitza
Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

Resum

El grau de control que hem adquirit sobre la manipulació de la llum és realment sorprenent. Iniciats pels nostres avantpassats grecs en usar espills per a guiar la llum, tenim la sort de viure en un món on la tecnologia làser més avançada ens permet crear i esculpir feixos de llum amb gran precisió. Polsos làser cada vegada més breus (amb duracions de trillonésimas de segons), invisibles a l'ull humà (amb freqüències pròximes als raigs X), i amb estructures espacials cada vegada més complexes.

¿I per a què? El fet de crear, i sobretot mesurar aquestes noves escultures de llum és de per si mateix realment fascinant. Però a més, aquests polsos làser ens estan permetent aprofundir en el coneixement d'un univers molt desconegut per a l'ésser humà, el de l'ultrapequeño i l'ultraràpid . En aquesta xarrada viatjarem al llarg del temps per a descobrir com hem arribat a generar aquestes eines làser, amb propietats tan exòtiques i noves com el torque de la llum, i que ens permeten fotografiar i manipular els processos més breus que ocorren en la nostra naturalesa.

 

Currículum - Carlos Hernández García

Investigador Ramón y Cajal en el grup d'Investigació en Aplicacions del Làser i Fotònica de la Universitat de Salamanca. Llicenciat en Física i Graduat en Enginyeria Informàtica. Doctor per la Universitat de Salamanca (2013). Va realitzar una estada postdoctoral de dos anys en JILA, Universitat de Colorado en Boulder (els EUA), associada a una beca europea Marie Curie. Coautor de més de 45 articles científics sobre òptica no lineal, polsos làser ultracortos, làsers de raigs X, i manipulació del moment angular en  làsers d'alta freqüència. Al juny de 2019 va publicar en la revista Science la demostració d'una nova propietat dels feixos de llum làser, el torque de la llum. Pertany a la Xarxa Leonardo BBVA (2017), i és investigador principal d'un projecte ERC Starting Grant 2019 de la Unió Europea. Premi Fresnel 2019 de l'European Physical Society (EPS) i Premi de Física 2019 per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Fundació BBVA en la modalitat d'Investigador Jove en Física Teòrica.

Galeria de fotos