ECOLOGIA EN TEMPS DE PANDÈMIA I CANVI CLIMÀTIC Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

ECOLOGIA EN TEMPS DE PANDÈMIA I CANVI CLIMÀTIC

 

 

Data

Dimecres 9 de setembre de 2020, a les 19.00 h. (per a visualitzar el vídeo punxar en la imatge).

 

Reproducir

 

 

Ponent

Fernando Valladares Ros, professor d'investigació del CSIC. Museu Nacional de Ciències Naturals.

 

Presenta

Jorge Olcina Cantos, Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional i responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant.

 

Organitza

Aula de la Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Resum

És innegable l'allunyament d'Homo sapiens de la naturalesa de la qual va partir. Alguns ho veuran fins i tot com una conquesta perquè moltes vegades s'associa la naturalesa amb l'imperfecte o amb fonts de problemes o patògens. El suport desproporcionat en la tecnologia ens ha ha donat una falsa sensació de seguretat i el que és pitjor, davant grans riscos i desafiaments com el canvi climàtic o les pandèmies quedem empetitits i desconcertats. Som incapaços de resoldre els problemes ambientals que hem i creat i que continuem creant. Ningú sap exactament on estan els autèntics punts de no retorn de l'emergència climàtica de la mateixa manera que ningú sap com serà el pròxim patogen que provoque una crisi sanitària, quines maneres d'acció tindrà ni quan tindrà lloc una nova pandèmia. La naturalesa en general i la biodiversitat en particular ens ajuda a evitar futurs problemes i a esmorteir els seus impactes. No és perfecta, no és especifica. Però tenen nombrosos avantatges. Entre altres, que és autènticament preventiva. Tant, que ens prevé davant coses que fins i tot ignorem que poden venir. Mirant a alguns exemples passats sobre com la biodiversitat i com uns ecosistemes funcionals atenuen l'impacte sobre la salut humana de les zoonosis o infeccions d'origen animal podem guanyar confiança en una naturalesa de la qual tendim a distanciar-nos cada vegada més. Hem de canviar la nostra manera de resoldre els problemes ambientals. Perquè ens queden grans, perquè ens fan infeliços, perquè comprometen la nostra pròpia supervivència. El canvi ha de ser radical: no generar-los!

 

 

Currículum

Fernando Valladares (www.valladares.info) és Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, amb premis extraordinaris de llicenciatura i doctorat i premi internacional Mason H. Hale (el Canadà, 1994). En l'actualitat és professor d'investigació del CSIC, on dirigeix el grup d'Ecologia i Canvi Global en el Museu Nacional de Ciències Naturals. És a més professor associat de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid. És el director del laboratori internacional de Canvi Global LINCGlobal (www.lincg.uc-csic.es) i del Màster Universitari de Canvi Global de la Universitat Internacional Menendez Pelayo i el CSIC, participant a més com a professor dels màsters de biodiversitat de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla i Universitat Rei Joan Carles de Madrid. Ha publicat més de 300 treballs científics entre articles i llibres, la majoria en revistes internacionals d'ecologia i biologia vegetal reflectides en l'ISI amb un índex H de 41. Des de 2015 és científic altament citat en l'àrea d'Ecologia i Medi Ambient (Highly Cited Researcher el que correspon al grup de l'1% dels científics de major impacte, segons Thomson Reuters). Ha impartit més de 150 conferències i cursos en més de 25 universitats i centres d'investigació de tot el món, incloent el Canadà, Estònia, els EUA, Xile, el Brasil, Austràlia i nombrosos països europeus. Ha sigut durant 8 anys president de l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (www.aeet.org). El tema principal dels seus treballs ha girat entorn dels Data del CVA 20 /06/2017 2 de 4 CURRÍCULUM ABREUJAT (CVA) mecanismes implicats en la supervivència vegetal en condicions extremes, especialment les respostes plàstiques a la interacció entre factors ambientals influïts per les activitats humanes. Ha contribuït significativament a l'estimació de la plasticitat fenotípica i a la comprensió de la seua importància en les respostes dels organismes al canvi global. Aquestes investigacions es complementen amb treballs de camp a nivell de comunitat i ecosistema per a estimar els efectes del canvi global en els ecosistemes terrestres asi com per a la restauració ecològica dels més degradats. El seu interès per divulgar la ciència en general i l'ecologia del canvi global en particular li ha portat a contribuir en nombrosos programes de ràdio i televisió, així com en diverses seccions dels periòdics eldiario.es (http://www.eldiario.es/cienciacritica) i Publique (http://blogs.publico.es/planeta-mutante/).