LA PANDÈMIA COVID-19, UNA MALALTIA TRANSMISSIBLE EMERGENT D'ORIGEN ANIMAL I UNA EXPERIÈNCIA PER A FUTURES EPIDÈMIES Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

LA PANDÈMIA COVID-19, UNA MALALTIA TRANSMISSIBLE EMERGENT D'ORIGEN ANIMAL I UNA EXPERIÈNCIA PER A FUTURES EPIDÈMIES

 

 

 

Data

Dimecres 4 de novembre de 2020, a les 19.00 h. (per a visualitzar el vídeo punxar en la imatge).

 

Reproducir

 

Ponent

Juan José Badiola Díez, Catedràtic de Sanitat Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa.

 

Presenta

Ana María Madariaga O'Ryan, Llicenciada en Veterinària i doctor en Medicina i Cirurgia. Directora de l'Animalari de la Universitat d'Alacant.

 

Resum

Actualment el tema que ens preocupa a tots, és aquesta Pandèmia de la Covid-19, produïda per un virus zoonósic, una zoonosi vírica emergent produïda per un Coronavirus, una més entre tantes.

Les zoonosis, com les defineix l'OMS, són malalties que es transmeten de manera natural dels animals vertebrats a l'home i viceversa.

Aquestes les tenim i hem tingut presents al llarg de la història de la Humanitat, produint una gran mortaldat com la Pesta negra en el segle XIV amb més de 200 milions de morts en una població de menys de 500 milions de persones (actualment som més 7600 milions), després la pigota, el còlera, la mal anomenada Grip Espanyola de 1918, fins a les més recents com la SIDA, Grip Aviària, Ébola, SARS, MERS, i aquest any 2020, tenim la Covid-19 que ha posat en escac al món sanitari, mèdic i científic a nivell mundial.

Segons el Projecte Viroma Global, que pretén identificar centenars de milers de patògens en la naturalesa que podrien infectar a les persones, es coneixen 263 virus amb capacitat per a infectar  als humans i que cada cert temps causen brots o epidèmies en diferents regions del planeta.  En 2018, un article publicat en Science, quantifiquen que hi ha almenys 1,68 milions de virus per descobrir en la naturalesa, dels quals entre 600 i 800 mil són potencialment perillosos per a l'ésser humà i podrien donar lloc a noves pandèmies.

La globalització representa, segons els experts, un "important repte en la propagació d'aquest virus emergent i els esdevenidors", destacant que "estem en l'era de les pandèmies i hem d'estar preparats amb recursos i cooperació internacional".

Això vol dir que és indispensable comptar amb mesures de lluita contra aquests virus emergents, però amb estratègies preventives i no sols reactives com fins ara. I per a això necessitem, a més de recursos econòmics, tecnologia, infraestructura, escoltar als experts, científics, metges, personal sanitari, i per descomptat, als Veterinaris que som els professionals que treballem amb els animals i en amplis camps de la Salut Pública, a més d'investigació científica.

 

Organitza

Aula de la Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Currículum