SALVAGUARDAR LES TERRES SEQUES, CLAU PER A ACONSEGUIR ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE Aula de Ciència i Tecnologia

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Ciència i Tecnologia   Aula de Ciència i Tecnologia
Aula de Ciència i Tecnologia

SALVAGUARDAR LES TERRES SEQUES, CLAU PER A ACONSEGUIR ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

Data

Dijous 17 de setembre de 2020, a les 19.00 h en el següent enllaç (per a visualitzar el vídeo punxar en la imatge).

 

Reproducir

 

Ponent

Fernando Tomás Maestre Gil, Investigador distingit de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mig "Ramón Margalef" i Departament d'Ecologia. Universitat d'Alacant.

 

Presenta

Jordi Cortina Segarra, Catedràtic d'Ecologia de la Universitat d'Alacant.

 

Organitza

Aula de la Ciència de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Resum

Les terres seques, que inclouen a aquells llocs amb clima hiperàrid, àrid, semi-àrid i sec-subhumit, comprenen el 41% de la superfície terrestre i alberguen quasi al 40% de la població global. L'ús insostenible dels seus recursos, unit al canvi climàtic i l'augment exponencial de la població, està portant a la degradació i desertificació de les terres seques a escala global, la qual cosa impedirà que s'aconseguisquen els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU. En aquesta xarrada parlaré d'alguns dels principals problemes mediambientals que afecten les terres seques a nivell global i de les solucions que podem prendre per a revertir l'ús insostenible dels seus recursos i salvaguardar així la seua capacitat de sostenir una biodiversitat única i els més de dos bilions de persones que habiten aquests llocs.

 

 

Currículum

Fernando T. Maestre Gil és premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d'Alacant, havent rebut també el premi al rendiment acadèmic de la Generalitat Valenciana (1999). Després del seu pas per la Universitat de Duke (USA, 2003-2005) s'incorpora a la Universitat Rey Juan Carlos on és Catedràtic d'Ecologia (en excedència en l'actualitat). Al maig de 2019 s'incorpora com a Investigador Distingit a la Universitat d'Alacant, on dirigeix el Laboratori de Zones Àrides i Canvi Global. Ha realitzat estades d'investigació en universitats i centres d'investigació dels Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Austràlia i la Xina. És investigador principal de 16 projectes d'investigació que sumen més de 5,2 M €, sent l'únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d'Investigació. Ha publicat més de 230 articles en revistes científiques internacionals, incloent nou en Science, Nature i PNAS, així com sis llibres i nombrosos articles de divulgació científica. Es troba dins de l'1% d'autors més citats del món des de 2018. Ha presentat més de 100 ponències en congressos científics i impartit conferències convidades en una quinzena de països, havent dirigit també deu tesis doctorals. Els seus mèrits investigadors li han fet mereixedor de premis com el "Acadèmia de Ciències - Fundació Pascual en Ciències de la Vida", modalitat d'investigadors joves (Reial Acadèmia de Ciències Físiques, Exactes i Naturals, 2013), el "Humboldt Research Award" (Alexander Von Humboldt Stiftung, 2014), el "Miguel Catalán" per a investigadors menors de 40 anys (Comunitat de Madrid, 2014), i el "Distinguished scientists" (Chinese Academy of Sciences, 2019).