PROMOURE EL BENESTAR EMOCIONAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inscripció completa

 

Un dels resultats de la tremenda evolució de la nostra societat és l'augment de l'esperança de vida. Actualment, a Espanya i segons dades de 2012, se situa en 85,1 anys en les dones i 79,4 anys en els homes. Des del punt de vista de la salut, a més d'un envelliment de la població per l'escassetat de naixements, aquesta evolució ha tingut com a conseqüència el canvi en el tipus de malalties més freqüents i un predomini de patologies cròniques com són el càncer, la malaltia cardiovascular, la diabetis i les malalties respiratòries cròniques.

Diferents organismes internacionals s'han posat com a objectiu durant els pròxims anys abordar aquest tipus de malalties cròniques i preocupar-se principalment per la seua prevenció. Una de les coses que tenen en comú aquestes patologies és que estan molt relacionades amb els estils de vida, fonamentalment una alimentació no equilibrada, falta d'activitat física, consum de tabac, consum d'alcohol i estrès principalment.

L'estrès és alguna cosa bastant habitual en la nostra vida quotidiana. Tots ens hem enfrontat en algun moment a una situació que ens ho ha generat. El problema apareix quan es perllonga en el temps ja que influeix en la nostra vida quotidiana i per tant en la nostra salut.

És molt important utilitzar estratègies per a viure el moment present, és a dir, amb atenció conscient. És una forma diferent, a l'habitual, de relacionar-se amb les experiències, tant internes (pensaments, sensacions, emocions, records…), com a externes.

L'atenció plena constitueix bàsicament una forma determinada de parar esment. Segons el Dr. Jon Kabat-Zinn, podria ser “la consciència que apareix en parar esment deliberadament, en el moment present i sense jutjar, a com es desplega l'experiència moment a moment” i pot doncs considerar-se com una habilitat de l'atenció que ens permet centrar la ment en el present.

Estar atents a l'experiència ens posa en contacte amb la realitat en la qual vivim i amb el que esdevé en el nostre món exterior i interior. Ens porta al moment present, es disminueix l'anar i venir del passat al futur contínuament i ens enfoca en l'ací i ara.

El contrari de l'atenció plena, és el pilot automàtic, que seria l'actitud de desconnectar de les experiències quotidianes que ens passen ara mateix, per a ocupar la ment en altres qüestions. En un món on el temps és important, aquesta actitud es podria veure com alguna cosa atractiu quant a que podria permetre incrementar el nombre de tasques que faig, no obstant açò, l'atenció és limitada i ha de repartir-se entre les tasques que aborde, i el fer-ho a l'excés, pot ser causa d'accidents més o menys greus, distraccions, errors, descens en la nostra efectivitat personal i professional i finalment de l'estrès que genera el mantenir el nostre sistema nerviós sempre actiu.

La ciència ha demostrat que parar esment conscient atenent a la riquesa de l'experiència present, millora la nostra salut, les nostres funcions cognitives i les nostres relacions amb nosaltres mateixos, amb els altres i l'entorn. A més s'ha demostrat que quan parem esment al moment present pot millorar directament el funcionament del nostre organisme i del nostre cervell, i en definitiva nostra qualitat de vida.

Objectiu General

  • Millorar la qualitat de vida de la població de la ciutat d'Alacant a través de l'Atenció conscient.


Objectius Específics

  • Augmentar la capacitat de concentració i atenció conscient al moment present.
  • Millorar l'autoconciencia, autocomprensión i la compassió.


Dirigit a

  • Homes i dones majors de 50 anys que no tinguen deterioració de la mobilitat i/o deterioració de la memòria.


Desenvolupament

  • Desenvolupar pràctiques d'atenció conscient un dia a la setmana durant 6 setmanes.
  • Necessitem projector.


Continguts i calendari

Promoure el benestar emocional (6 hores)
15/05/2019, 18:00 - 20:00 h.
20/05/2019, 18:00 - 20:00 h.
22/05/2019, 18:00 - 20:00 h.

Generar habilitats per a viure el moment present (6 hores)
29/05/2019, 18:00 - 20:00 h.
03/06/2019, 18:00 - 20:00 h.
05/06/2019, 18:00 - 20:00 h.


Lloc

Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Sant Fernando, 40

 

Coordinadora i docent

Adela Alonso Gallegos, Adjunta d'Infermeria d'Atenció Primària en el Departament de Salut Alacant-Hospital General.


Organitza

Aula de la Salut de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant i Hospital General (Departament de Salut Alacant).


Bibliografia

  1. Mark Williams, John D. Teasdale, Jon Kabat-Zinn Vencer la depresión: Descubre el poder de las técnicas del Mindfulness. Paidos Iberica, 2010.
  2. Dr. Mario Alonso Puig. ¡Tomate un respiro! Mindfulness el arte de mantener la calma en medio de la tempestad.
  3. Jon Kabat-Zinn .La práctica de la Atención Plena. Editorial Kairos, 2007

Galeria