TALLER SOBRE SALUT VISUAL: COM FUNCIONA LA NOSTRA VISIÓ? SABEM CUIDAR LA NOSTRA VISTA? Aula de Salut - Seu Universitària Ciutat d'Alacant

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Aula de Salut - Seu Universitària Ciutat d'Alacant   Aula de Salut - Seu Universitària Ciutat d'Alacant
Aula de Salut - Seu Universitària Ciutat d'Alacant

TALLER SOBRE SALUT VISUAL: COM FUNCIONA LA NOSTRA VISIÓ? SABEM CUIDAR LA NOSTRA VISTA?

 

Inscripció completa - Grup I - Dia 3 de febrer de 17.00 a 19.00 h.

Inscripció completa - Grup II - Dia 10 de febrer de 17.00 a 19.00 h.

(Nota: Només es pot inscriure a un dels dos tallers teòrics).

Lloc:

Taller teòric - Seu Universitària Ciutat d'Alacant - C/ Sant Ferran, 40 - Sala de Conferències.

Taller pràctic - Laboratori de Neurobiología del Sistema Visual - Pavelló 13, Planta Baixa. Universitat d'Alacant (Campus Sant Vicent del Raspeig)

 

La sessió teòrica i el taller pràctic seran impartit pel Dr. Nicolás Cuenca Navarro, Catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat d'Alacant amb una gran trajectòria en la investigació de les malalties neurodegeneratives de la retina, i la investigadora predoctoral Henar Albertos Arranz, graduada en Òptica i Optometria per la Universitat de Valladolid i Màster en Optometria Avançada i Salut Visual per la Universitat d'Alacant.

 

Objectius

En el seminari teòric de 2 hores s'abordaran temes com el funcionament de la visió i la seua relació amb el cervell, els símptomes visuals que poden relacionar-se amb malalties associades a l'edat i la cura de la visió, entre altres. El taller pràctic comprendrà la realització d'unes fotografies no invasives de la retina. 

Continguts:

1)      Com funciona la nostra visió. El globus ocular i la retina. ¿Ens enganya el nostre cervell?

2)      Avanços en investigació i teràpia visual.  Funcions no visuals de la retina.

3)      L'ull humà i els defectes refractius: miopia, hipermetropía, astigmatisme i presbícia.

4)      Malalties visuals relacionades amb l'edat: Cataractes, Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE), glaucoma i retinopatia diabètica.

5)      Instruments de detecció de patologies visuals

6)      Salut visual: ¿com cuidar la teua retina?

 

La major part de la informació de l'entorn que processa el nostre cervell procedeix de la visió. No sols això, sinó que la visió és en part responsable de controlar el ritme del somni, el conegut com a ritme circadiari. Aquestes funcions es duen a terme a través de diferents estructures que formen part dels ulls. Si entenem l'ull com una càmera de fotos, aquest estaria compost per diferents lents i objectius (còrnia, cristal·lí) que formarien una imatge en un punt concret (retina). Algun defecte en aquest sistema òptic pot donar lloc a problemes com la miopia o la hipermetropía on existeix visió borrosa en lluny o en prop, respectivament.

 

D'altra banda, els canvis o alteracions en les estructures dels ulls amb el temps poden fer que el cristal·lí perda transparència i apareguen cataractes, o que l'acúmulo de substàncies de deixalla en la retina origine la degeneració macular associada a l'edat. Tenir la tensió ocular elevada pot desencadenar un glaucoma i la retinopatia diabètica és una patologia relativament comuna en persones amb diabetis que ha de controlar-se amb freqüència. Encara que avui dia s'han desenvolupat tècniques d'imatge que permeten observar la retina amb una resolució de mil·lèsimes de mil·límetre afavorint la detecció de malalties en estadis primerencs, continua sent imprescindible una correcta cura de la visió. El tipus d'alimentació i el desenvolupament d'hàbits saludables (en aquest cas, l'ús d'ulleres de sol homologades o sistemes de protecció solar) són algunes formes de prevenció de patologies.

 

Actualment, estan investigant diferents maneres d'abordar les malalties visuals aplicant la teràpia gènica, cèl·lules mare, compostos neuroprotectors o fins i tot implants retinianos.

 

Calendari de les sessions teòriques: 3 ó 10 de febrer de 2020, de 17 a 19 h.

 

Les sessions pràctiques consistiran en una fotografia de la retina mitjançant l'ús de la Tomografia de Coherència Òptica (OCT). Aquest instrument és una tècnica d'imatge no invasiva molt utilitzat en les consultes d'oftalmologia; aquesta prova no produeix mal ni efectes secundaris. Cada sessió tindrà una duració d'uns 20-30 minuts i serà necessari signar el consentiment informat per a dur a terme la prova. No s'utilitzarà cap fàrmac per a fer la prova ni existirà contacte directe amb l'ull.

 

Calendari de les cintures pràctiques: Veure calendari

 

Dirigit a

Qualsevol persona interessada en la cura de la salut visual

 

Organitza

Laboratori de Neurobiología del Sistema Visual (NEUROVIS) de la Universitat d'Alacant i Aula de la Salut de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Galería de fotos