Saltar apartados

I Cicle de Cinema i Còmic. Imprescindibles del Còmic

I EDICIÓ DE CINEMA I CÒMIC. IMPRESCINDIBLES DEL CÒMIC

AULA DE CÒMIC - UNIVERSITAT D'ALACANT

Aquest cicle, que uneix cinema i còmic, revisa uns quants dels personatges més icònics del món del còmic i com han sigut adaptats a la gran pantalla.

Amb aquest cicle, pretenem acudir a l'origen d'aquestes històries que tant atrauen el públic general i propiciar, així, l'acostament als personatges en la seua versió de paper.El cinema és, en aquests temps, un dels mitjans pels quals el gran públic s'acosta per primera vegada al món de la historieta, principalment les noves generacions.

Experts de la nostra ciutat, procedents d'àmbits diversos, ens ajudaran a submergir-nos en el naixement i evolució d'aquests personatges, i la manera com han siguts reflectits en el cel·luloide.

Totes les sessions tindran lloc els dilluns i dimecres entre les 6:30 i les 7 de la vesprada, a la sala de Conferències de l'Edifici Sant Ferran, 40 de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

Amés introduïm una sessió al campus per al públic universitari dilluns 15 d'abril a les 5 de la vesprada a la Mediateca.

Tindrem una presentació al començament, la projecció de la pel·lícula i un debat final.

L'entrada és lliure fins a completar l'aforament.

 

Dilluns 1 d'abril. 18:30h

Batman. El Cavaller Fosc

Creat a penes un any després de Superman i concebut com la contrapartida fosca i sense superpoders d'aquell, Batman és encara hui -quan es compleixen huitanta anys del seu naixement- el segon superheroi més popular de tots els temps. Creat per Bob Kane i Bill Finger (aquest últim injustament no acreditat durant diverses dècades), Batman ha tingut diverses encarnacions en carn i ossos en cinema i televisió; per a molts, la versió cinematogràfica més reeixida és la de la trilogia dirigida per Christopher Nolan, de la qual The Dark Knight suposa la peça central i una autèntica fita en la història del cinema de superherois.

Durada: 152 minuts. VOS

Conduirà la sessió Francisco J. Ortiz. Professor de la Universitat d'Alacant i crític de cinema i còmic.

 

Dimecres 3 d'abril. 19h

Akira

Akira (1982-1990) és l'obra mestra del mangaka i director Katsuhiro Ôtomo. Un reeixit manga de més dos mil pàgines que s'ambienta l'any 2019 a la ciutat postapocalíptica de Neo-Tòquio. Del seu propi manga Ôtomo va realitzar el llargmetratge d'animació homònim el 1988 i que se separa de la seua línia argumental. La pel·lícula, una espectacular superproducció de l'anime sense precedents, es va convertir en un èxit immediat. Una obra de culte, influent i referenciada en l'anime, en el ciberpunk i en la cultura popular. La pel·lícula es va convertir en un escàndol per la seua temàtica i violència i, al seu torn, en el punt d'inflexió de l'auge de l'anime al món occidental.

Projecció de la pel·lícula Akira de Katsuhiro Ôtomo (1989)

Durada: 124 minuts. VOS

Conduirà la sessió Miguel Herrero Herrero. Cineasta i escriptor sobre cinema japonés. Director del Festival de Saix i membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya.

 

Dilluns 8 d'abril. 19h

Superlópez 

El superheroi més famós del còmic espanyol va néixer en 1973 com un encàrrec d'acudits muts, i en la famosa editorial Bruguera va ser un personatge banal més en els anys següents. Però va ser en els 80 quan Superlópez va poder desenvolupar-se sense censura o línies editorials i va cobrar tota la profunditat que el seu creador, Jan, per fi va poder atorgar-li. La sèrie, que aquest mes aconseguirà els 80 àlbums publicats i que té gairebé 50 anys de trajectòria, continua sent crític amb la societat actual i el món en el qual vivim. La pel·lícula de Javier Ruiz Caldera (que s'ha fet de pregar durant moltíssim temps), és una adaptació fidel, correcta i de qualitat, amb la qual fins i tot Jan està satisfet.

Durada: 108 minuts.

Conduirà la sessió Ulises Ponce. Historietista i editor de còmic. Actual Secretari de la Associació d'Autors de Còmic.

 

Dimecres 10 d'abril. 19h

Tintín. L'Indiana Jones de la BD.

El personatge de Tintín és un clàssic de la Bande Dessinée francobelga. Va ser creat per Hergé (Georges Prosper Remi) i recentment s'ha complit el noranta aniversari de la seua primera publicació. Sens dubte, les aventures d'aquest jove reporter ens permeten fer un viatge per la història del segle XX, des del seu primer àlbum Tintín al país de los soviets (1929) fins a l'últim, Tintín i els “Pícaros” (1976).

En la pel·lícula The Adventures of Tintin: The Secret of The Unicorn es desenvolupa una nova visió de les historietes d'aquest personatge, ja que per primera vegada és animat en 3D. Una versió cinematogràfica dirigida per Steven Spielberg i que es va estrenar l'any 2011.

Durada: 107 minuts. VOS

Conduirà la sessió Ramón Sánchez Verdú, professor de Geografia i Història a l'IES Carrús (Elx) i membre de Unicómic.

 

Dilluns 15 d'abril a les 17h a la mediateca del Campus de la Universitat d'Alacant i dimecres 17 d'abril. 18:30h a la Seu del Carrer Sant Ferran

Watchmen. Qui vigila als vigilants?

Watchmen (1986-1987), còmic d'Alan Moore i David Gibbons, va traspassar el gènere dels superherois mitjançant el retrat d'uns emmascarats allunyats de l'arquetip heroic. Més enllà de l'argument, es tracta d'una obra lloada per la crítica per les seues troballes formals i estructurals, una complexitat davant de la qual el director Zack Snyder va decidir fer una adaptació fílmica que "calcara" cada vinyeta en el cel·luloide.

Projecció de la pel·lícula Watchmen de Zack Snyder (2009)

Durada: 163 minuts. VOS

Conduirà la sessió Eduard Baile López, professor de la Universitat d'Alacant i coordinador acadèmic d'Unicómic.

L'entrada és lliure fins a completar l'aforament

Aula de Còmic Universitat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Seu Ciutat d'Alacant
Carrer Sant Ferran,40
03001 Alacant
Espanya

Tel: (+34) 96 590 9890

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464