Antropología dental de los individuos de Cabezo Redondo Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)   Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)
Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)

Antropología dental de los individuos de Cabezo Redondo

Alejandro Romero Rameta

L'anàlisi de les dents ens ofereix una valuosa informació sobre el tipus de dieta i altres activitats culturals de les societats passades ja que les característiques físiques i mecàniques dels aliments consumits influeixen en la pèrdua de l'esmalt durant la vida de l'individu. D'aquesta manera, quan analitzem per tècniques de microscopía electrònica la superfície vestibular en dents molars es poden observar, amb un alt grau de resolució, diferents patrons d'abrasió. Aquest micro-desgast dental es produeix durant la masticació d'aliments que contenen partícules de naturalesa silícea (SIO2), de major duresa i resistència que l'esmalt de la dent. Les plantes monocotiledóneas de climes temperats, entre les quals s'inclouen gramíneas com el blat (Triticum spp) o l'ordi (Hordeum), presenten en el seu teixit una bio-mineralització estructural en forma de fitolitos. Aquests silico-fitolitos es combinen amb partícules microscòpica (50-200 micres) d'arena o el quars durant el procés de mòlta del gra, produint unes microestrías característiques que es pot observar i analitzar, inferint així el caràcter abrasiu de la dieta en un individu o grup.

Estudis experimentals demostren, en efecte, que la quantitat i geometria dels silicats mastegats condicionen diferents models de micro-desgast. D'aquesta manera, el blat presenta una concentració de sílice inferior al 0,01%, percentatge que augmenta quan és processat en molins de pedra (0,20%), amb un potencial abrasiu deu vegades superior. La variabilitat de micro-desgast entre poblacions dependrà, per tant, d'aquestes característiques físiques, podent establir models de dieta considerant factors ecològics i culturals. En aquest context, és esperable que grups amb una economia agrícola mostren patrons de micro-desgast diferenciats d'aquells altres adaptats a estratègies de subsistència basades en la caça-recol·lecció o, almenys, amb tipus d'aliments menys abrasius.

L'anàlisi microscòpica dental de Cabezo Redó mostra que la densitat de microestrías és baixa comparada amb la d'individus de la Losilla, una necròpoli islàmica a Villena dels segles X-XIII d. de C. En el Cabezo no existeixen diferències entre els individus infantils o adults de tots dos sexes, indicant una similar adequació als tipus d'aliments consumits. Respon a un tipus de dieta amb un component cárnico major, en el qual el processament de cereals per a l'obtenció de productes secundaris %u2013farines%u2013, va haver de ser més refinat o variat.

D'altra banda, els tipus i naturalesa d'aliments consumits deixen la seua empremta igualment en forma de patologies. La càries, per exemple, associada al consum d'aliments rics en sucres com els cereals, és inferior al 10% en poblacions de l'Edat del Bronze en la vall del Vinalopó. La seua freqüència contrasta de forma notòria amb la població islàmica de la Losilla, superior al 20%.

També cal destacar l'evidència de l'ús de la dentició per a activitats no alimentàries. La presència de solcs en dents anteriors d'una dona jove mostra un dels pocs casos documentats durant la Prehistòria Recent relacionats amb activitats tèxtils. La forma d'O o V de les marques en les dents responen a un desgast derivat, probablement, del contacte repetit amb fibres d'espart per al propi filat de fibres vegetals que servirien per a elaborar fils i entenimentades, relacionats amb activitats tèxtils i de cordelería.

Marques en forma d'O i V