José María Soler García Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres llocs
Logo Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)   Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)
Cabezo Redodndo (Villena, Alcant)

José María Soler García

El 30 de setembre de 1905 va nàixer, en la mateixa casa on morira el 25 d'agost de 1996, José María Soler García. La seua llarga i fecunda vida va estar dedicada a l'estudi de la història de Villena %u2013la seua ciutat natal%u2013 i a la defensa del seu extraordinari patrimoni.

Musicólogo, etnógrafo, historiador i arqueòleg, en l'acte d'investidura com a Doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant va assenyalar que %u201Csi d'alguna cosa puc vanar-me és d'haver treballat amb intensitat i amb rigor en els diversos camps cap als quals s'ha disparat inconteniblement la meua curiositat. I he de confessar que aquests treballs han sigut sempre un plaer, que és més que suficient guardó%u201D.Corroboren la transcendència i repercussió social de les seues recerques una sèrie de distincions i premis, entre ells les medalles d'or de Villena i de la província d'Alacant, la del Bronze de les Belles arts del Ministeri de Cultura, els premis Extraordinari de Musicologia del CSIC, el Montaigne de la Fundació FVS d'Hamburg i el Francisco Jordá, del Col·legi de llicenciats i doctors d'Oviedo.

Les seues recerques en els arxius nacionals, municipal i parroquials li van permetre reconstruir la història de Villena, sobre la qual realitzaria múltiples aportacions entre les quals destaca una monumental Història de Villena, publicada en fascicles i ara reeditada com a monografia en 2006 en edició facsímil per la Fundació Municipal que porta el seu nom. Recuperaria, així mateix, el Cancioner popular de Villena, la vida del polifonista renaixentista Ambrosio de Cotes i la parla de Villena en el seu Diccionari villenero.

De la mateixa manera, el seu interès per l'arqueologia li va portar a investigar el poblament humà de Villena, que s'inicia en el Paleolític Mitjà amb l'ocupació de la Cova del Cochino per poblacions neandertals. Són d'extraordinari interès els seus estudis sobre el Paleolític Superior i Epipaleolítico/Mesolític %u2013cova de la Huesa Gasiva i poblat de Casa de Lara%u2013, la seua primerenca identificació d'un Neolític de plana, present a casa de Lara i Arenal de la Verge, i els seus treballs en la Cova del Lagrimal. Especial atenció va prestar a la caracterització de l'Eneolítico, excavant nombroses coves sepulcrales i en els poblats i necròpolis campaniformes del Penyal de la Rabosa i Puntal dels Carnissers. Són d'extraordinari interès les seues rigoroses anàlisis sobre l'Edat del Bronze a Villena, especialment els dedicats al Cabezo Redó i als seus tresors.

També li va interessar l'arqueologia protohistòrica i romana, amb l'excavació de la necròpoli d'incineració del Penyal del Rei i del poblat i necròpoli del Puntal de Salines, a més dels seus estudis sobre la Lleona de Zaricejo o la Dama de Caudete. I va ser pioner en les terres valencianes a realitzar excavacions en castells i en els cascos urbans de les nostres ciutats. Una d'elles en el propi museu de Villena que porta el seu nom i al que va dedicar la seua última monografia %u2013Guia del Museu i dels jaciments de Villena%u2013 que constitueix el millor exponent del seu bon fer i també la millor síntesi de l'arqueologia de Villena.