Projecte SWING II Universitat Abdelmalek Essaâdi de Tetuán Centre de Suport a l'Estudiant (CSE)

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Altres centres
Logo Centre de Suport a l'Estudiant (CSE)   Centre de Suport a l'Estudiant (CSE)
Centre de Suport a l'Estudiant (CSE)

Projecte SWING II Universitat Abdelmalek Essaâdi de Tetuán

Article anterior: Projecte SWING I Discapacitat i Universitat al Marroc

Introducció

Estudiants amb discapacitat en Tetúan durant les jornades

La Universitat Abdelmalek Essaâdi, UAE d'ara endavant, està situada en la ciutat de Tetuán, al nord del Marroc. Compta amb 60.000 estudiants, dels quals 90 tenen problemes visuals, d'ells,16 amb ceguesa, 15 amb problemes de motricitat i 6 amb problemes auditius. És un nombre considerable d'estudiants amb discapacitat, i per açò, estan treballant en diversos projectes per a facilitar l'accés en igualtat d'oportunitats a l'educació superior.

El vicepresident d'UAE ens dió la benvinguda i va assegurar, sobre la discapacitat i la universitat al Marroc, que era el moment de prendre decisions, per a després, cercar solucions. En UAE es realitzen moltes activitats per a fomentar l'ajuda a les seues estudiants amb discapacitat, l'últim que es va fer va ser un festival de música en el qual un estudiant amb discapacitat de la Universitat, va compondre i va interpretar una cançó.

Accessibilitat del campus

En termes generals, l'accessibilitat en el campus està millorant dia a dia, amb la instal·lació de rampes, però a dia d'avui existeixen algunes barreres físiques com a graons i altres pavimientos. Quant a l'accessibilitat dels edificis, els estudiants centren les seues queixes en la falta d'ascensors dels edificis, la qual cosa para estudiants amb mobilitat reduïda és un gran obstacle. Per a solucionar-ho, el centre d'accessibilitat en moltes ocasions canvia les classes d'aquests estudiants a la planta baixa.

José María Fernández impartint la seua conferència sobre accessibilitat en Tetúan Andy Brooks (Anglaterra), José María Fernández i Raquél Cerdán (Espanya) i Artemis Petropolou (Grècia) durant un cafè de les jornades en Tetuán

Centre d'Accessibilitat

En les instal·lacions del centre d'accessibilitat, situat en l'antic edifici de rectorat d'UAE, s'han instal·lat una desena d'ordinadors adaptats, concretament s'ha instal·lat en ells el lector de pantalles NVDA entre altres i s'usa el magnificador de Windows 7  per a persones amb baixa visió.

A més, es poden trobar diversos productes de suport maquinari com: TeleLupas, magnificador portàtil, línia braille, ratolins de tipus joystick per a persones amb problemes de mobilitat en les mans i un dispositiu que mitjançant una càmera, passant-ho per un text ens apareix el codi braille en relleu.

  José María Fernández utilitzant un magnificador optelec d'alt contrast Centre d'accessibilitat UAE. Una decoena d'ordinadors adaptats amb productes de suport

Linea braille Lector braille

En UAE tenen un problema, i és que, encara tenint els productes de suport tant maquinari com a programari, els estudiants no tenen molts coneixements sobre ús d'ordinador i molt menys d'aquests productes de pantalla. Dits estudiants necessiten, com es coneix a Espanya, classes de Tiflotecnología -l'ONCE s'encarrega de formar als seus afiliats a Espanya-.

A més, la complexitat és major per als alumnes amb discapacitat i és a causa que no existeix amb prou faenes documentació en àrab sobre totes aquestes tecnologies. Durant la visita, estava present un estudiant cec de la Universitat que disposava d'uns coneixements sobre ús de productes de suport com Jaws i era l'encarregat de donar consells als altres estudiants amb discapacitat. Va arribar a fer una presentació molt interessant sobre les bones pràctiques per a l'atenció de les persones cegues, sent llegida, aquesta presentació per la sintesis de veu del seu lector de pantalla: Jaws.

Emprenedor amb discapacitat

Emprenedors en un hotel de Tànger

Un dels moments més emotius ho vivim a Tànger. Assistim a la final d'un concurs internacional d'emprenedors del nord d'Àfrica, amb més de 1000 participants de paises com Tunísia, Algèria, Egipte i el propi el Marroc. Dels 20 projectes empresarials seleccionats finalistes, un era d'un estudiant d'UAE cec, el seu nom és Abdelbari. I quan tocava la presentació de la seua idea emprenedora, vam accedir a la sala d'exposició els socis internacionals de SWING i una quinzena d'estudiants amb discapacitat de la Universitat. Per a ells va ser una experiència inoblidable, que els fa il·lusionar-se i tenir esperances malgrat l'adversitat, Abdelbari és un exemple per a ells, i per a tots.

José María i Abdebari conversant a Tànger Vaig tenir l'oportunitat de parlar amb ell, a part de l'àrab, parla francés, anglès i espanyol, i en aquest últim idioma conversem. Em va comentar la seua idea: va a crear una empresa de fisioteràpia. Jo li vaig comentar que a Espanya era una de les eixides més freqüents de persones cegues i que l'ONCE disposava d'estudis propis en fisioteràpia.

Parlem de les seues preferències, que li agrada usar Jaws com a lector de pantalla, i va guardar el meu contacte en el seu mòbil nokia amb lector de pantalla Mobile Speak.

La Universitat Abdelmalek Essaâdi ha recolzat i acompanyat a Abdelbari en tot el procés. S'han bolcat amb ell com s'estan bolcant els professors i l'administració de la Universitat amb el projector SWING. Enhorabona, perquè esteu fent un ttrabajo senzillament admirable.

 

 En breu següent article: Projecte SWING III Universitat Ibn Tofail de Kenitra