Exposició Carmelina Sánchez-Cutillas

Expo Carmelina

Exposició

Carmelina Sánchez-Cutillas

Del 14 al 21 de Maig

Campus d'Alcoi de la Universitat d'Alacant (Edifici Cambra de Comerç) C/ Sant Francesc, 10

L'Acadèmia  Valenciana de la Llengua ha designat a Carmelina Sánchez-Cutillas escriptora de l'any  2020. Entorn de la seua figura i obra tenen lloc una sèrie d'activitats acadèmiques i divulgatives en tot el territori valencià, cosa que permet fer arribar una visió moderna i actual de l'autora.

Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1927 - València, 2009) és una escriptora singular en el marc de les lletres valencianes contemporànies. És una personalitat incommensurable. Sens dubte, la gran escriptora valenciana del segle XX - encara pendent de descobrir en molts aspectes. La seua veu, enamorada de la vida, del coneixement i de les paraules, va tantejar -«des de les fronteres del silenci »- una triple rebel·lió justa i necessària: contra la submissió lingüística, contra el totalitarisme ideològic i contra totes les intricades i fossilitzades formes de la discriminació per raó de gènere.

La mostra està distribuïda en quatre blocs ben definits, i que permetrà al visitant enquadrar millor la vida i l’obra d’esta dona que, si bé va nàixer a Madrid, va trobar en terres valencianes la seua verdadera identitat personal, professional i literària.

La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez-Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. És la lloc on va escriure els seus versos i també on va concebre l’obra més estimada, Matèria de Bretanya, forjada pels records de la seua infància a Altea.

El món del passat, la segona part de la mostra, reflectix l’obra de recerca històrica, en la qual Carmelina Sánchez-Cutillas denota una sòlida formació com a historiadora i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. Fruit de les seues investigacions són els treballs Don Jaime el Conquistador en Alicante i Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València, entre altres.

La Carmelina poetessa irromp en la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), on l’escriptora denuncia un present fet de silenci i repressió. Del 1964 són dos poemaris inèdits: Joiosa guarda i De la cendra i la flama, versos on ella medita sobre el pas del temps i sobre la seua condició de dona. Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats.

L’últim bloc de l’exposició se centra en la xicoteta pàtria i en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En este llibre Carmelina evoca i literaturitza els records d’infància de l’autora a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. Matèria de Bretanya és també la crònica d’un temps i un país escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.