Saltar apartados

Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti

Mario Benedetti

CONFERENCES AND

CULTURAL ACTIVITIES

MULTIMEDIA CHANNEL PUBLICATIONS

LIBRARY

MARIO BENEDETTI

ÚLTIMES NOTÍCIES

20/04/2020
SUSPÈS EL CONGRÉS DEL CENTENARI DE BENEDETTI

Davant la incertesa que presenta el mes vinent d'octubre respecte a l'evolució de la pandèmia de COVID-19 i la inseguretat sobre viatges, hostalatge i manutenció; comuniquem a les persones inscrites en el Congrés que hagueren anunciat ponència o intervenció poètica, que en els pròxims dies rebran una comunicació amb les indicacions perquè puguen realitzar la seua participació en l'homenatge a Mario mitjançant una publicació. El comitè organitzador està estudiant altres possibilitats d'homenatjar el nostre benvolgut poeta que anirem anunciant a través d'aquesta web.

Comissió Organitzadora del Centenari

06/04/2020
ESCRIURE LA CUARENTENA

En aquestes setmanes de confinament, des del CeMaB de la Universitat d'Alacant posem en marxa el projecte "Escriure la quarantena", una proposta que hem llançat a escriptors espanyols i llatinoamericans perquè reflexionen sobre "l'escriptura d'i en la quarantena".
L'actual situació ens llança a múltiples experiències inèdites, personals i col·lectives; a sentiments i estats d'ànim desconeguts; a descobriments, fins fa pocs dies impensats, que es produeixen en el nostre propi hàbitat, en el nostre interior o en les relacions amb els altres; a interactuar a través de pantalles amb els nostres amics, els nostres sers estimats o els nostres alumnes; a reflexionar sobre la nostra fragilitat com a éssers humans; a pensar, de nou, el nostre planeta; a un estat emocional desconegut i a una infinitat d'experiències que, abans de res, ens bolquen sobre nosaltres mateixos al mateix temps que ens fan pensar-nos, més que mai, com a éssers socials. Per aquest motiu, escriure sobretot això pot ser no sols un mecanisme de reflexió i catarsi, sinó una manera de deixar constància, a través de la perdurabilitat de la paraula escrita, del que vivim. La paraula escrita és la manera d'eternitzar el viscut, ja siga des de la seua immediatesa, ja des del pòsit que deixa amb el pas del temps. Escoltem als escriptors parlar sobre això, o les seues “escriptures de la quarantena”, al llarg d'aquestes setmanes. De les seues intervencions sorgirà en el futur un recurs audiovisual que serà un document històric del viscut des del punt de vista de l'escriptura i dels escriptors.

Els vídeos estaran disponibles en el Canal Multimedia del CeMaBCanal Youtube (CeMaBUA) y Red Social Facebook

13/03/2020
SE AJORNEN TOTES LES ACTIVITATS DEL CEMAB

Seguint recomanacions de les autoritats sanitàries i acadèmiques, a causa de l'avanç del COVID-19, queden ajornades totes les activitats acadèmiques i culturals del CeMaB fins a un altre avís. Es comunicarà l'inici de les mateixes en el moment que siga possible reprendre l'activitat. Disculpen les molèsties. 

02/03/2020
CONCURS "BENEDETTI EN LA UA"

Avui dóna principi el concurs sobre la figura i obra de Mario Benedetti. La Biblioteca de Filosofia i Lletres i el CeMaB han organitzat aquest concurs, dirigit a tot l'alumnat de la UA, per a conèixer què saps sobre la vida i les obres del poeta. Anima't i participa fins al 23 de març, el premi és un bo de 50 € (que es podrà canviar per llibres en la Llibreria Compàs de la UA) i un lot de llibres de Mario Benedetti. 

Més informació en: https://bit.ly/3al5xd3
Punxa sobre el cuestionari online i ¡PARTICIPA! 
CulturaGrausLiteratura
03/02/2020
BUTLLETÍ CEMAB Núm. 14 (JULIO-DESEMBRE 2019)

Nou número del Butlletí CeMaB dedicat al Centenari de Mario Benedetti (1920-2020)que fa un repàs de l'activitat acadèmica, investigadora i divulgativa del Centro en els últims sis mesos i de les publicacions i projectes dels seus integrants, la relació d'activitats programades del segon quadrimestre d'aquest curs 2019-2020. Així mateix, després de la informació dels pròxims congressos internacionals, i les ressenyes d'estudis i obres de creació, tenim com a «Signatura convidada» un text sobre la figura d'Edmond Cros per Cecilia Eudave. I per a finalitzar, «A benefici d'inventari» aquesta vegada no porta la signatura habitual de José Carlos Rovira, però sí la seua presència. Es tracta del text llegit per la professora Beatriz Aracil en l'acte d'homenatge celebrat recentment per la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant.

Butlletí CeMaB Nº 24 (pdf)

CulturaConcursos i premisInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausExposicionsLiteraturaJornadesCursos i tallersConferènciesCongressos
29/01/2020
ACTIVITATS CEMAB GENER-JUNY 2020

Presentem el nostre programa d'activitats fins al mes de juny . El CeMaB comptarà amb la presència de l'escriptor peruà Fernando Iwasaki; els professors de la Universitat de Granada, Ángel Esteban i Ana Gallego; la investigadora del CSIC, Judith Farré; l'especialista de reconegut prestigi sobre la vida i obra de Ricardo Palma, Carlos Alberto Pérez Garay i el professor de la Universitat d'Almeria, José Manuel d'Amo. S'exhibirà una gran exposició sobre el boom dels 60 en el MUA en col·laboració amb el Museu de l'Escriptor del Centre d'Art Modern de Madrid, una segona sobre panells distribuïts pel Campus, amb fragments d'alguns dels textos més significatius de Benedetti i una tercera mostra que podrà veure's a la Biblioteca General de la UA titulada: “Mario Benedetti i la UA (1990-2003)”, dirigida per Claudia Menges. Presentació en l'Institut Cervantes de Madrid del llibre “Otra Antología de Raúl Zurita” (Universidad de Talca, Chile) amb selecció i pròleg dels professors de la UA José Carlos Rovira i Eva Valero, que comptarà amb la presència del poeta xilè i Doctor Honoris causa de la UA, Raúl Zurita i el director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero. I una lectura pública sobre l'obra de El Quijote juntament amb la Fundació CAM i la Seu Universitària Ciutat d'Alacant. 

PROGRAMACIÓ CeMaB

En els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausExposicionsLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesHistòriaHumanitatsJornadesConferènciesCongressos
10/01/2020
CONVOCATÒRIA DEL CONGRÉS INTERNACIONAL DEDICAT Al CENTENARI DE MARIO BENEDETTI

Des de la Universitat d'Alacant, a través del CeMaB i amb la col·laboració de l'Institut Cervantes, volem commemorar els cent anys del naixement de l'escriptor uruguaià Mario Benedetti amb la celebració, entre altres actes que es duran a terme durant l'any, d'un Congrés Internacional dedicat a l'escriptor. Un Congrés que estarà presidit honoríficament pel poeta xilè Raúl Zurita i en el qual es comptarà amb la presència de creadors vinculats a l'obra de Benedetti i crítics de la mateixa de llarga trajectòria, que integren el Comitè Científic.

La trobada tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 d'octubre de 2020 en les instal·lacions del CeMaB que commemora amb el seu nom l'estreta relació de Mario Benedetti amb la nostra institució, que alberga i preserva la seua biblioteca madrilenya en la Facultat de Filosofia i Lletres.

El Congrés està obert a comunicacions les propostes de les quals han de fer-se arribar a través del formulari habilitat en la pàgina web des del 10 de gener fins al 15 d'abril.

SUSPÉS

CulturaGrausLiteraturaEspanyol: Llengua i Literatures
08/01/2020
TERTÚLIA LITERÀRIA "ENTRE AHIR I AVUI (VI), DEL TEXT A la IMATGE"

 

La «Tertúlia literària: entre ahir i avui. Del text a la imatge» té per objectiu reunir persones amants de la literatura per a comentar textos des del segle XIX fins a l'actualitat. Ens valdrem de projeccions, articles d'actualitat, llibres i relats. 
En aquesta sisena edició de la tertúlia estaran presents, entre altres, Andrés NeumanHoraci Quiroga, Jorge L. BorgesMario BenedettiMiguel HernándezOctavio Paz i molts altres. En aquest cicle, en particular, comptarem amb la visita de Mariano Sánchez Soler, qui donarà una dissertació sobre La novel·la negra. I  també comptarem amb la visita sorpresa d'escriptors i personatges altament qualificats de la literatura local, per a desenvolupar diferents temes, entre ells La literatura mexicana en l'actualitat. Tot això, gràcies a la visita i aportació de persones molt reconegudes en el  món literari del nostre entorn geogràfic més pròxim.

Coordinat per E. María Luisa Cossovich

LLOC DE REALITZACIÓ: Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Sant Ferran, 40)

PERIODITZACIÓ: Cada dimecres, del 15 de gener al 10 de juny de 2020

INSCRIPCIÓ - Places limitades: La inscripció serà GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 14 de gener a través de formulari .
PROGRAMA

Les persones que acrediten una assistència mínima del 80% rebran un diploma expedit pel Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA
CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...CinemaLiteraturaCríticaCursos i tallers

 

Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3788

Fax: (+34) 96 590 3788

Twitter: https://twitter.com/CeMaB_UA

Facebook: https://www.facebook.com/CentroDeEstudiosLitIberoamericanosMarioBenedetti/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464