Saltar apartados
  • UA
  • CeMaB
  • Seminaris, jornades i activitats culturals (CURS 2015-2016)

Seminaris, jornades i activitats culturals (CURS 2015-2016)

CURS 2015-2016

18/05/2016
PRESENTACIÓ DELS MONOGRÀFICS DE LA REVISTA STUDIA IBERICA ET AMERICANA

El dimecres 25 de maig a les 9:30 h. en el CeMaB i a les 19:30 h. en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4, Sala Rafael Altamira), es presentaran els monogràfics de la revista Studia Iberica et Americana (Year 2 - Issue 2 - Dec. 2015 - Febr. 2016).

Activitat oberta a tots els públics.

Cartell

Àlbum de fotos

12/05/2016
ESCRIPTORS I ARTISTES PER LA BIODIVERSITAT

El 10 de mayo, se inaugura en el Museo de la Biodiversidad de Ibi el ciclo “Escritores y Artistas por la Biodiversidad”, una propuesta en la que colabora el CeMaB, a través de la cual se quiere dar voz a artistas y escritores latinoamericanos comprometidos con la defensa de la naturaleza.
El proyecto se abre con la figura de Homero Aridjis, poeta, narrador y ensayista mexicano muy activo en los movimientos ecologistas americanos.
El acto tendrá lugar en el Museo de la Biodiversidad a las 12.00 h. y estará abierto a todos los públicos.

Álbum de fotos

En els mitjans

02/05/2016
CONFERÈNCIA DE ROBIN LEFÈRE: "LA HISTÒRIA DES DE LA NOVEL·LA: EL CAS DE MARIO VARGAS LLOSA"

El dilluns 9 de maig a les 12 h., el professor Robin Lefère (Université Libre de Bruselas) impartirà la conferència titulada "La Historia desde la novela: el caso de Mario Vargas Llosa" en el CeMaB.

Cartel

27/04/2016
LECTURA PÚBLICA DE L'OBRA DE RUBÉN DARÍO

El pròxim dia 6 de maig a les 13 h. tindrà lloc la lectura pública d'una selecció de poemes i proses de Rubén Darío en el Racó dels Poetes de la UA (amfiteatre al costat de la Torre de Control).
La participació és lliure per a totes aquelles persones interessades.

Els textos seleccionats es poden arreplegar amb antelació en la secretaria del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, o bé el mateix matí de la lectura en l'amfiteatre.
A més de la selecció cadascú pot llegir lliurement qualsevol text de Darío amb extensió limitada, 15 o 16 versos, i en prosa tres minuts de lectura, o siga, fragments.

Aquesta activitat s'engloba dins de la programació del Seminari "Textos esenciales de Rubén Darío" que es realitzarà els dies 4, 5 i 6 de maig en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti , en horari de 16 a 21 h.

Cartell

Àlbum de fotos

Canal multimedia

14/04/2016
SEMINARI "TEXTOS ESENCIALES DE RUBÉN DARÍO"

Presentem el programa del seminari dedicat a “Textos esenciales de Rubén Darío” en conmemoración del centenario de su muerte” que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de maig en el CeMaB.

Esta activitat es realitza en el marc de la celebració “DOS CENTENARIOS, DOS EMBLEMAS DE AMÉRICA: RUBÉN DARÍO E INCA GARCILASO” que hem organitzat enguany en el CeMaB.

Reconegut amb 20 hores HISSE.

La inscripció és gratuïta i podrà realitzar-se fins al 3 de maig a través del següent enllaç: https://goo.gl/iA0x13

Cartell

Programa

Àlbum de fotos

11/04/2016
JORNADES ACADÈMIQUES EN COMMEMORACIÓ DE L'IV CENTENARI DE LA MORT DE CERVANTES I SHAKESPEARE

Dins del programa d'activitats previstes, amb motiu de la cambra centenària de la mort dels dos escriptors més universals de tots els temps “Miguel de Cervantes y William Shakespeare”, del 19 al 21 d'abril se celebren en el CeMaB les "Jornadas Académicas en conmemoración del IV centenario de la muerte de Cervantes y Shakespeare"

Programa

Àlbum de fotos

10/03/2016
PRESENTACIÓ DEL LLIURE "EVOLUCIÓN EL LIBERTAD. EL CINE CHILENO DE FINES DE LOS SESENTA" (EDITORIAL CUARTO PROPIO, 2014)

Verónica Cortínez (UCLA, University California, Los Angeles) presentarà el seu llibre “Evolución en libertad. El cine chileno de fines de los sesenta” (Editorial Cuarto Propio, 2014), escrit al costat deManfred Engelbert i guardonat en 2015 amb el Premi de Literatura de Santiago de Xile en la modalitat d'Assaig, dijous que ve 17 de març, a les 20:00 h, enla Sala Polivalent de la Seu Ciutat d'Alacant (Edifici Sant Fernando). La sessió inclourà la projecció de fragments de pel·lícules analitzades en el llibre.

ENTRADA LLIURE fins a completar aforament.

Cartell

09/03/2016
CONFERÈNCIA DE VERÓNICA CORTÍNEZ (UCLA, UNIVERSITY OF CALIFÒRNIA, LOS ANGELES)

La professora Verónica Cortínez, experta en història del cinema xilè, impartirà la conferència “Raúl Ruiz y Miguel Littin: ¿Dos polos del Nuevo Cine Chileno?” dimecres que ve 16 de març, a les 12:00 h, en el CeMaB. La sessió inclourà la projecció i comentari de curtmetratges dels cineastes xilens Raúl Ruiz y Miguel Littín.

Cartell

Àlbum de fotos

08/03/2016
CONFERÈNCIA DE CECILIA EUDAVE EN SEU CIUTAT D'ALACANT

L'escriptora Cecilia Eudave (Universidad de Guadalajara, México) impartirà la conferència "Uso y abuso de las redes sociales, desde una mirada literaria" el dimarts 15, a les 20:00 h, en la Seu Ciutat d'Alacant (Edifici Sant Fernando).

Cartell

22/02/2016
COL·LOQUI "TARDE DE CONTES EN EL CEMAB"

Des del CeMaB oferim una activitat d'especial interès sobre el gènere del conte. El 4 de març, a les 16:00 h, en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, podrem gaudir de les escriptores Cecilia Eudave i Clara Obligado i de l'escriptor Hipólito Navarro. Asimismo, la directora del CeMab, Eva Valero, disertará sobre el conte.

Programa

Cartell

En els mitjans

Àlbum de fotos

Canal multimedia

23/02/2016
CONFERÈNCIA DE CECILIA EUDAVE A ORIOLA

El dimecres 1 de març, a les 20 h, l'escriptora Cecilia Eudave (Universidad de Guadalajara, México) impartirà la conferència "Sobre ficciones fantásticas y relatos inusuales" en la Casa Museu Miguel Hernández d'Oriola.

Cartell

22/02/2016
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "NERUDA: EL PRÍNCIPE DE LOS POETAS"

El dilluns 29 de febrer a les 12:00h, en el CeMaB, Mario Amorós, historiador i periodista, presentarà la seua biografia “Neruda: el príncipe de los poetas” (Ediciones B, 2015).

Cartell

19/02/2016
CONFERÈNCIA DE OSCAR GALINDO, RECTOR DE LA UNIVERSIDAD AUSTRAL (VALDIVIA, CHILE)

El dimecres 24 de febrer, a les 12:00 h., en l'aula 14 de la Facultat de Filosofia i Lletres I, tindrà lloc la conferència del professor Oscar Galindo: “Metáforas impuras: desde el modernismo tardío a las neovanguardias en Chile”.

Cartell

05/02/2016
REENCUENTRO CON ONETTI

El dia 10 de febrer, a les 19:00 h, en la Sala el Cub del MUA tindrà lloc la inauguració de l'Exposició “Reencuentro con Onetti”, comisariada per Raúl Manrique Girón (Director del Museo del Escritor) i Claudio Pérez Míguez (Coordinador del Centro de Arte Moderno).

Abans de la inauguració tindrem dues conferències, a les 17:30 h: Raúl Manrique i Claudio Pérez, “Juan Carlos Onetti: ensayo iconográfico”; i a les 18:00 h: Rosalía Baltar (Universidad Nacional de La Plata, Argentina), “Juan Carlos Onetti: temporalidad y ficción”, en la Sala Polivalent del MUA.

L'Exposició estarà en el MUA del 10 febrer al 20 de març.

Cartell

05/02/2016
ACTIVITATS CEMAB (FEBRER-MAIG 2016)

Presentem l'activitat del CeMaB programada fins al mes de maig. Aquesta programació està oberta a noves activitats de les quals donarem notícia a través dels nostres mitjans habituals (web, facebook, VEU, etc.)

Cartell d'activitats

11/01/2016
CONFERÈNCIA "RICARDO PALMA: LITERATURA Y POLÍTICA. 1948-1919"

El dilluns 1 de febrer a les 10:00 h., en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti tindrà lloc la conferència del professor Carlos Alberto Pérez Garay, (Universitad Ricardo Palma, Perú) titulada “Ricardo Palma: literatura y política. 1848-1919”.

Cartel 

10/12/2015
CONFERÈNCIA SOBRE GERARDO DIEGO

El dimarts 15 de desembre a les 17:00 h., tindrà lloc en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti la conferència de la professora Rocío Ortuño Casanova, (University of the Philippines) titulada “Embajador cultural: Gerardo Diego en Filipinas”

Cartell

04/12/2015
REPRESENTACIÓ TEATRAL "PEDRO Y EL CAPITÁN" de Mario Benedetti

El dijous 10 de desembre es representarà l'obra de Mario Benedetti "Pedro y el capitán" en la Casa de Cultura de l'Ajuntament de L'Alfàs del Pi a les 20 h.

És una iniciativa personal dels actors Sergio Sempere i Ángel Romero, i de la directora Victoria Guillén, professora del Màster en Art Dramàtic Aplicat de la Universitat d'Alacant. Aquest text de Mario Benedetti està produït per Teada i compta amb la col·laboració del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

Cartell

17/11/2015
CONFERÈNCIA A CÀRREC D'ÓSCAR ARMANDO GARCÍA GUTIÉRREZ "Rescate documental del teatre evangelizador en la Nova Espanya"

El  dimarts 24 de novembre a les 10.00 h., el Dr. Óscar Armando García Gutiérrez (Universidad Nacional Autónoma de México) impartirà la conferència titulada "Rescate documental del teatro evangelizador en la Nueva España" en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

Cartell

09/11/2015
SEMINARIO INTERNACIONAL SOBRE INNOVACIÓN TERRITORIAL Y EMPRENDIMIENTOS. DESARROLLO LOCAL Y GESTIÓN DE LA COOPERACIÓN EN EL CONTEXTO DE ESPAÑA Y AMÉRICA LATINA

Els dies 19 i 20 de novembre s'impartirà en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti el “Seminario internacional sobre Innovación Territorial y Emprendimientos. Desarrollo local y gestión de la cooperación en el contexto de España y América latina”.

Organitzat per la Facultat de Filosofia i Lletres (UA), la delegació de la Comunitat Valenciana del Col·legi de Geògrafs d'Espanya i el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

INSCRIPCIÓ I MATRÍCULA: La matrícula és GRATUÏTA. La inscripció es pot realitzar fins al 18 de novembre a través del correu electrònic, centro.benedetti@ua.es, enviant les següents dades: nom i cognoms, DNI, telèfon i correu electrònic.

Reconegut amb 12 hores ICEPortada

Programa Interior Portada

Cartell

06/11/2015
IX SEMINARIO HISPANO ARGENTINO "EROS Y THANATOS EN LAS ARTES Y LA LITERATURA ESPAÑOLAS Y LATINOAMERICANAS"

Els dies 26 i 27 de novembre es realitzarà en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti el IX Seminario hispano-argentino «Eros y Thanatos en las artes y la literatura españolas y latinoamericanas».

Organitzat pel Departament de Sociologia I (UA), Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura (UA), Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (UA) i Facultad de Humanidades y Ciencias (Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentina).

Amb la col·laboració de Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística (UA), Facultat de Ciències Econòmiques, Empresarials i Socials (UA) i Facultat de Filosofia i Lletres (UA).

INSCRIPCIÓ I MATRÍCULA: La matrícula és GRATUÏTA. La inscripció es pot realitzar fins al 25 de novembre a través del correu electrònic, centro.benedetti@ua.es, enviant les següents dades: nom i cognoms, DNI, telèfon i correu electrònic.

Reconegut amb 10 hores ICE

Programa

05/11/2015
JORNADES EN HOMENATGE A RICARDO SENABRE

La UA homenatjarà els pròxims 12 i 13 de novembre a Ricardo Senabre, natural d'Alcoi, catedràtic d'universitat i prolífic crític literari, que va morir a principis de febrer d'enguany.
En el marc d'aquest homenatge, el dijous dia 12 a les 10 h. es durà a terme en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti una sèrie de conferències sobre la seua labor professional i sobre la seua vida:

  • L'escriptor Lorenzo Silva tractarà la relació entre l'escriptor i la crítica, és a dir, entre el creador (Silva) i el lector especialitzat (Senabre): "El escritor y la crítica. Homenaje a Ricardo Senabre"
  • María Jesús Mancho (Universidad de Salamanca) aprofundirà en la seua faceta com a professor universitari: "Ricardo Senabre, añorado maestro"
  • El seu fill, David Senabre (Universitat Internacional de Catalunya), evocarà el seu perfil més humà: "Meditaciones sobre mi padre, Ricardo Senabre"
  • Ángel Basanta (President de l'Associació Espanyola de Crítics Literaris) recordarà la seua labor més coneguda, la de crític literari: "Ricardo Senabre, crítico literario ejemplar"

El divendres dia 13 a les 20 h., en el Saló de Plens de l'Ajuntament d'Alcoi, tindrà lloc el Solemne Acte d'Homenatge a Senabre en el qual se li concedirà de manera pòstuma el Llorer d'Or de la Universitat d'Alacant i la Medalla d'Or de la Ciutat.
Laudatio a càrrec del catedràtic de Literatura Espanyola de la UA Ángel Luis Prieto de Paula.

Cartell

26/10/2015
HOMERO ARIDJIS A ALACANT

La setmana que ve tindrem el plaure de rebre en la Universitat d'Alacant a l'escriptor Homero Aridjis, un dels intel·lectuals mexicans de major prestigi, per a una sèrie d'activitats impartides en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti i en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

El dilluns 2 de novembre a les 10:00 h. es presentarà en el CeMaB el portal que ha elaborat sobre la seua obra la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, sota l'adreça d'Aníbal Salazar Anglada (Universitat Ramon Llull) i Laurence Pagacz (Université Catholique de Louvain). En la presentació intervindrà el professor Aníbal Salazar, que realitzarà una introducció a l'obra del poeta, i el propi Homero Aridjis, que parlarà sobre la seua obra i recitarà alguns poemes.

El dimarts 3 de novembre a les 20:00 h. l'autor donarà un recital de poesia en la Sala de Conferències de la Seu Ciutat d'Alacant (Carrer San Fernando, 40).

Cartell

Cartell Seu Ciutat d'Alacant

Enllaç al vídeo

15/10/2015
REPRESENTACIÓ TEATRAL "PEDRO Y EL CAPITÁN" de Mario Benedetti

El dimarts 20 d'octubre es representarà l'obra de Mario Benedetti "Pedro y el capitán" en el Paranimf de la Universitat d'Alacant a les 12 h.

És una iniciativa personal dels actors Sergio Sempere i Ángel Romero, i de la directora Victoria Guillén, professora del Màster en Art Dramàtic Aplicat de la Universitat d'Alacant. Aquest text de Mario Benedetti està produït per Teada i compta amb la col·laboració del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

(Sessió per a IES. Entrada 3 €. Reserves per a grups en ofi.cultura@ua.es)

Cartell

13/10/2015
SELENA MILLARES A ALACANT

Dilluns que ve, 19 d'octubre, a les 10.00 h, la professora de Literatura hispanoamericana Selena Millares (Universidad Autónoma de Madrid) impartirà la conferència titulada "Pablo Neruda, poeta en vanguardia" en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

A les 20.15 h., en la Seu Ciutat d'Alacant (Sala Rafael Altamira), presentarà la seua novel·la "El faro y la noche" (Ed. Barataria, 2015), guardonada per unanimitat amb el Premi Internacional de Literatura Antonio Machado (Collioure).

Cartell

Cartell Seu Ciutat d'Alacant

02/10/2015
XARRADA DRAMATITZADA «Teatro y realidad histórica: "Penal de Ocaña", un testimonio existencial»

El dimecres 7 d'octubre la directora teatral Ana Zamora realitzarà una xarrada dramatitzada titulada «Teatro y realidad histórica: "Penal de Ocaña", un testimonio existencial», en la que també intervindran Eva Rufo (actriu de l'espectacle) i Isabel Zamora (músic).

La xarrada tindrà lloc a les 20:15 h en la sala Rafael Altamira de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4). Entrada lliure fins a completar l'aforament de la sala.

Cartell

29/09/2015
CLUB DE LECTURA "DON QUIJOTE DE LA MANCHA"

CANCEL·LAT

El Club de lectura serà impartit per Sergio Galindo, llicenciat en Filosofia i Lletres i editor de textos, es dedica a la docència en diferents àmbits: és professor d'ensenyament secundari, coordina el Club de lectura de la Universitat d'Alacant i imparteix classe en el Màster en Estudis Literaris.

CARTEL

PROGRAMA

Lloc: Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/Sant Fernando 40

Data: Del 2 de novembre de 2015 al 9 de febrer de 2016

Inscripció i matrícula:

Cost de matrícula: 30€ 

Formulari d'inscripció (En enviar el formulari d'inscripció rebrà un email amb les dades bancàries on 

prodrá abonar la matrícula)

RECONEIXEMENT: 30 hores HISSE

Més informació

Per a qualsevol dubte:

Teléfono: 965903788

Email: centro.benedetti@ua.es

23/09/2015
Seminari "ARQUEOLOGÍA Y LITERATURA"

Els dies 30 de setembre i 1 d'octubre tindrà lloc el Seminari «Arqueología y literatura» en el CeMaB, organitzat un any més per l'Associació d'Estudiants d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant amb la col·laboració del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

En aquestes sessions interdisciplinàries, en les quals participaran experts tant de l'àmbit de la literatura com de l'arqueologia, es pretén analitzar els diferents elements d'unió entre ambdues branques del saber al llarg de la història, sempre des d'un enfocament globalitzant que té com a objectiu últim acostar-se a la comprensió de l'ésser humà i la societat.

La inscripció és gratuïta i es realitza enviant un correu electrònic amb les dades personals a arqueUA@gmail.com

Més informació: http://arqueua.tumblr.com/

Cartel

18/09/2015
CONFERÈNCIES: AMÈRICA I ELS JESUÏTES EXPULSOS

El divendres 25 de setembre a les 12 h. podrem escoltar en el CeMaB dues conferències sobre la visió d'Amèrica que van transmetre els jesuïtes americans després de la seua expulsió dels territoris de la corona espanyola. Per a açò comptarem amb la presència de dos importants especialistes en la matèria:

Rolando Carrasco (Friedrich-Schiller-Universität Jena, Alemanya): «"Hacia allá y para acá" (1749-1767) de Florian Paucke. Memorias de la misión jesuita en el Chaco argentino»

Niccolò Guasti (Università di Foggia): "Las historias de América de Molina: entre Ilustración y saber jesuítico"

Cartell

Galeria de fotos

17/09/2015
Col·loqui amb JOHN STRASBERG

El divendres 18 de setembre a les 12.30h, en el marc del Master en Art Dramàtic Aplicat de la UA, el mestre d'actors John Strasberg donarà una xarrada en el CeMaB sobre el seu mètode d'interpretació "El Proceso Creativo Orgánico".

Strasberg és també director, productor i escriptor, i ha treballat, entre uns altres, amb actors de la talla d'Al Pacino, Dustin Hoffman i Harvey Keitel. La seua carrera internacional exemplifica i continua la tradició artística de la família Strasberg, i la perspectiva revolucionària dels seus descobriments docents basats en l'anomenat "Proceso Creativo Orgánico" ha anat més enllà dels sistemes i mètodes dels grans professors que li van precedir, i ha resultat fonamental en la carrera de molts actors consagrats.

Cartell 

03/09/2015
Conferència del Dr. Joan Garcés "El significado del 11 de septiembre en España (Barcelona) y América (Santiago de Chile, N. York)" l'11 de setembre en el MUA

Divendres que ve 11 de setembre a les 18 h. s'impartirà la conferència a càrrec del Dr. Joan Garcés "El significado del 11 de septiembre en España (Barcelona) y América (Santiago de Chile, N. York)" que serà presentada per José Carlos Rovira, catedràtic de Literatura hispanoamericana de la UA, i que tindrà lloc en la sala polivalent del MUA.

Després de la conferència s'inaugurarà l'exposició "Muñoz Vera. Pintures (2007-2015)" del pintor xilè Guillermo Muñoz Vera. (Informació exposició: http://www.mua.ua.es/pagina.php?opc=3&lang=1&id=306)

Cartell 

Activitats curse 2014-2015

Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3788

Fax: (+34) 96 590 3788

Twitter: https://twitter.com/CeMaB_UA

Facebook: https://www.facebook.com/CentroDeEstudiosLitIberoamericanosMarioBenedetti/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464