Saltar apartados
  • UA
  • CeMaB
  • Seminaris, jornades i activitats culturals (CURS 2019-2020)

Seminaris, jornades i activitats culturals (CURS 2019-2020)

CURS 2019-2020

16/01/2020
TAULA REDONA "EDITAR EN EL SEGLE XXI, UN REPTE POSSIBLE?"

El 23 de gener, a les 17 h en el CeMaB, es realitzarà la Taula redona “Editar en el siglo XXI, ¿un reto posible?” amb la intervenció de Marta Martínez Carro (Microeditorial Contraescritura), Luis Sánchez Martín (Boria Ediciones) i Vega Cerezo (Penguin Random House Grupo Editorial). Organitzat pel Màster en Estudis Literaris (MaEsL), CeMaB i Llibreria 80 Mons.

Àlbum fotogràfic

En els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausLiteraturaJornadesCursos i tallers
30/01/2020
EXPOSICIÓ "EL BOOM. LA LITERATURA LATINOAMERICANA VUELVE A CRUZAR EL ATLÁNTICO"

Amb motiu dels 60 anys de la literatura del Boom, el 4 de febrer, a les 13.15 h en el MUA, tindrà lloc la inauguració de l'exposició “El Boom. La literatura latinoamericana vuelve a cruzar el Atlántico”Raúl Manrique y Claudio Pérez, directors del Museu de l'Escriptor, seran els comissaris d'aquesta exposició en la qual es podran contemplar objectes del Centre d'Art Modern de Madrid.
En els anys 60 es va produir el que es va conèixer com el Boom de la literatura llatinoamericana, una època en la qual es van escriure alguns dels llibres en espanyol més importants del segle XX per part d'autors hispanoamericans. L'exposició pretén reflectir moments històrics a través de primeres edicions, publicacions en periòdics de l'època, llibres signats, objectes personals dels autors, enregistraments en discos, correspondència i fotografies originals.

CulturaGrausExposicionsCrítica
05/02/2020
TROBADA AMB RAÚL ZURITA

L'Institut Cervantes en col·laboració amb el CeMaB i la Universitat de Talca (Xile) celebrá la setmana vinent una trobada amb el poeta xilè Raúl Zurita amb motiu de la presentació del llibre "Otra Antología de Raúl Zurita"amb selecció i pròleg d'Eva Valero Juan i José Carlos Rovira. Col·lecció premie “José Donoso”. Universitat de Talca, Xile, 2019.

La trobada comptarà amb la presència de tots dos editors, el poeta i Doctor Honoris causa de la Universitat d'Alacant, Raúl Zurita i el Director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero.

Dia: dijous, 13 de febrer a les 19.00 h

Lloc: Sala d'actes de l'Institut Cervantes (C/Neula, 4, Madrid)

Invitació

Canal multimèdia

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaJornadesConferències
05/03/2020
EXPOSICIÓ "60 ANYS DE CASA DE LES AMÈRIQUES"

Des de l'11 de març i fins al 6 d'abril es podrà visitar, a la Sala Juana Francés de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4), l'exposició "60 años de Casa de las Américas".

Després de complir-se 60 anys de Casa de les Amèriques (Cuba), la present mostra, que l'any passat ja es va poder visitar en la Seu Universitària de Torrevella i ara torna a ser exposada en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, ret homenatge a la seua trajectòria com a institució clau per a les relacions vertebradores de la cultura llatinoamericana al llarg de la seua història. 

Coordinadora: Eva Valero Juan

CulturaGrausMàstersLiteratura
04/03/2020
CONFERÈNCIA DE FERNANDO IWASAKI "ELS LLIBRES DE LA VOLTA Al MÓN"

El 12 de març a les 20 h, en la Societat Cultural Casino de TorrevellaFernando Iwasaki, escriptor peruà i professor de la Universitat Loyola Andalusia, impartirà la conferència titulada «Los libros de la vuelta al mundo», en un acte organitzat per la Seu Universitària de Torrevella i el CeMaB.

Iwasaki, narrador, assagista, historiador, gestor cultural i professor universitari, és autor de les novel·les Neguijón (2005) y Libro de mal amor (2001), així com de diversos llibres de contes i assajos. És editor d'antologies de relats i autor d'una edició comentada de els Cuentos Completos de Edgar Allan Poe (2008).

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausMàstersLiteraturaJornadesConferències
03/03/2020
JORNADA AMB FERNANDO IWASAKI

L'11 de març, a les 16.30 h a la Sala Polivalent del MUA, tindrà lloc la Jornada “La literatura hispanoamericana del boom nuestros días: recepción crítica y editorial en España”, con la presència de l'escriptor peruà Fernando Iwasaki i els professors Ángel Esteban i Ana Gallego de la Universitat de Granada.

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausMàstersLiteraturaJornadesConferències
02/03/2020
CONCURSO "BENEDETTI EN LA UA"

Avui dóna principi el concurs sobre la figura i obra de Mario Benedetti. La Biblioteca de Filosofia i Lletres i el CeMaB han organitzat aquest concurs, dirigit a tot l'alumnat de la UA, per a conèixer què saps sobre la vida i les obres del poeta. Anima't i participa fins al 23 de març, el premi és un bo de 50 € (que es podrà canviar per llibres en la Llibreria Compàs de la UA) i un lot de llibres de Mario Benedetti. 

Més informació en: https://bit.ly/3al5xd3
Punxa sobre el cuestionario online i ¡PARTICIPA! 
CulturaGrausMàstersLiteratura
25/02/2020
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "TOTES LES OMBRES DEL MÓN. HOMENATGE PÒSTUM A ENRIQUE CERDÁN TATO"

El 3 de març a les 20.15 h, tindrà lloc la presentació del llibre Todas las sombras del mundo Homenaje póstumo a Enrique Cerdán Tato (Universidad de Alicante, 2019).

L'acte, presentat pel Catedràtic de Literatura Hispanoamericana, José Carlos Rovira, serà en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4 - Sala Miguel Hernández) en el qual també intervindran els coordinadors del llibre, Joaquín Juan Penalva i Manuel Valero Gómez.

Imatge de coberta cedida per l'Arxiu de la Democràcia de la UA en el qual sé troba depositat l'arxiu personal d'Enrique Cerdán Tato cedit per la seua família.

Àlbum fotogràfic

En els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausMàstersLiteraturaConferències
08/01/2020
TERTÚLIA LITERÀRIA "ENTRE AHIR I AVUI (VI), DEL TEXT A la IMATGE"
La «Tertúlia literària: entre ahir i avui. Del text a la imatge» té per objectiu reunir persones amants de la literatura per a comentar textos des del segle XIX fins a l'actualitat. Ens valdrem de projeccions, articles d'actualitat, llibres i relats. 
En aquesta sisena edició de la tertúlia estaran presents, entre altres, Andrés NeumanHoraci Quiroga, Jorge L. BorgesMario BenedettiMiguel HernándezOctavio Paz i molts altres. En aquest cicle, en particular, comptarem amb la visita de Mariano Sánchez Soler, qui donarà una dissertació sobre La novel·la negra. I  també comptarem amb la visita sorpresa d'escriptors i personatges altament qualificats de la literatura local, per a desenvolupar diferents temes, entre ells La literatura mexicana en l'actualitat. Tot això, gràcies a la visita i aportació de persones molt reconegudes en el  món literari del nostre entorn geogràfic més pròxim.

Coordinat per E. María Luisa Cossovich

LLOC DE REALITZACIÓ: Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Sant Ferran, 40)

PERIODITZACIÓ: Cada dimecres, del 15 de gener al 10 de juny de 2020

INSCRIPCIÓ - Places limitades: La inscripció serà GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 14 de gener a través de formulari .
PROGRAMA

Les persones que acrediten una assistència mínima del 80% rebran un diploma expedit pel Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA.
CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaCríticaCursos i tallers
02/12/2019
CONFERÈNCIA I PRESENTACIÓ DE LLIBRE DE LA PROFª SONIA BETANCORT

El pròxim 9 de desembre, a les 11 h, Sonia Betancort (Universitat Camilo José Cela, Madrid), ens parlarà sobre "Borges, explorador de cultures llunyanes" en el CeMaB.


A la vesprada, a les 20 h, en la llibreria 80 mons (Av. General Marvá, 14, Alacant) presentarà el seu llibre Orient no és una peça de museu. Jorge Luis Borges, la clau orientalista i el manuscrit de Què és el budisme (Publicacions de la Universitat de Salamanca, 2019).

Àlbum fotogràfic

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesHumanitatsConferències
27/11/2019
CONFERÈNCIA DEL CATEDRÀTIC MANUEL AZNAR

El pròxim 2 de desembre, a les 20 h, Manuel Aznar, Catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens parlarà sobre "1939 i l'exili republicà, vuitanta anys després" en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Sala Altamira). Anzar estarà acompanyat de Carles Cortés, Vicerector de Cultura, Esport i Llengües.

Àlbum fotogràfic

CulturaGrausLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesFilologia CatalanaHumanitats
21/11/2019
CONFERÈNCIA DE L'ESCRIPTOR MEXICÀ JUAN PABLO VILLALOBOS

El 27 de novembre, a les 16 h, ens visitarà en el CeMaB l'escriptor mexicà Juan Pablo Villalobos, que ens parlarà sobre"Risa y solemnidad: irreverencia y prestigio en la literatura latinoamericana".


Villalobos, una de les veus més destacades de la narrativa llatinoamericana actual i el segell característic de la qual és un particular, iconoclasta i càustic humor negre que hibrida els gèneres.

Àlbum fotogràfic

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesHumanitatsCongressos
27/11/2019
Presentació del Volum en homenatge a «Giuseppe Bellini tra Mediterraneo e Atlantico "En músics callats contrapunts"» (Roma, Bulzoni, 2019).

El dimarts 26 de novembre a les 12.00 h, Patrizia Spinlligue, investigadora en l'Istituto di Storia dell'Europa Mediterranea (CNR Milà), presentarà el volum en homenatge a «Giuseppe Bellini tra Mediterraneo e Atlantico "En músics callats contrapunts"» (Roma, Bulzoni, 2019). Acompanyada per José Carlos Rovira (Universitat d'Alacant).

Àlbum fotogràfic

 

CulturaGrausLiteraturaEspanyol: Llengua i Literatures
29/10/2019
CONFERÈNCIA DE MARCOS CORTÉS

El dimarts 5 de novembre, a les 10 h, Marcos Cortés, investigador de l'Institut de Recerques Lingüístic-Literàries de la Universitat Veracruzana (Mèxic) oferirà la conferència "Pluralismo médico en la Nueva España (siglos XVI y XVII)".

La presentació serà a càrrec de Beatriz Aracil, Professora Titular de Literatura Hispanoamericana en el Dpto. de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat d'Alacant.

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesConferències
28/10/2019
SEMINARI «TEATRE I HISTÒRIA. REPRESENTACIONS DE LA CONQUESTA EN LES DRAMATURGAS MEXICANES»

Del 19 al 21 de novembre se celebrarà en el CeMaB el Seminari «Teatro e Historia. Representaciones de la conquista en las dramaturgas mexicanas» amb la participació dels professors Daniel Meyran (Université de Perpignan) i Miguel Zugasti (Universitat de Navarra), entre uns altres. Dirigit per Beatriz Aracil Home  i Mónica Ruiz Bañuls.

INSCRIPCIÓ: La inscripció és GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 18 de novembre a través del següent formulari. Les persones que acrediten una assistència del 80% rebran un diploma expedit pel CeMaB. 

Àlbum fotogràfic

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...GrausLiteraturaEspanyol: Llengua i LiteraturesJornadesConferènciesCongressos
24/10/2019
CONFERÈNCIA D'ANTONIO GIL CARRASCO (DIRECTOR DE L'INSTITUT CERVANTES D'ALGER)

El dimecres 30 d'octubre, a les 10 h, el director de l'Institut Cervantes a Alger, Antonio Gil, ens parlarà en el CeMaB sobre la poesia andalusina amb la conferència "Herencia Omeya. La poesía andalusí: origen y evolución". La presentació serà a càrrec del catedràtic d'Estudis Àrabs i Islàmics i director del Departament de Filologies Integrades de la UA Luis F. Bernabé Pons, en un acte organitzat per aquest departament, Casa Mediterrani i el CeMaB.

Àlbum de fotos

En els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaConferències
23/10/2019
XIII SEMINARI HISPANO-ARGENTINO: GENEALOGÍA DE LA CREATIVIDAD (in memorian CLAUDIO LIZÁRRAGA)

Entre els dies 14 i 15 de novembre en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Sant Fernando, 40) tindrà lloc el XIII Seminario hispano-argentino «Genealogía de la creatividad» (in memoriam Claudio Lizárraga).

El Seminari parteix amb la idea de mostrar, des d'un enfocament fonamentalment sociològic, el complex prisma de les bases que sustenten al fenomen creatiu i, adherit a açò, planteja també esclarir la definició dels tres conceptes en els quals s'emmarca l'objecte d'estudi: «la creativitat», «la creació» i «el creador».

Dirigit per Laura Tarabella, degana de la Facultat de Ciències i Humanitats de la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, Argentina), Juan Antonio Roche Presó, professor de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA i Eva Valero Juan, directora del CeMaB.

INSCRIPCIÓ: La inscripció és GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 13 de novembre a través de formulari. Les persones que acrediten una assistència del 80% rebran un diploma expedit pel CeMaB. 

Programa

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaDivulgació científicaJornadesConferènciesCongressos
18/10/2019
CONFERÈNCIA D'ALONSO CUETO (ESCRIPTOR PERUÀ)

El divendres 25 d'octubre a les 20 h, l'escriptor peruà Alonso Cueto oferirà la conferència «Escribir novelas: una aventura y una exploración» en la Societat Cultural Casino de Torrevella.

En un acte organitzat per la Seu Universitària de Torrevella i el CeMaB

Alonso Cueto (Lima, 1954) ha escrit  novel·les, llibres de contes i assajos literaris. Guanyador de diversos guardons literaris com el premi Herralde per la seua novel·la La Hora Azul, del premi Anna Seghers pel conjunt de la seua obra, la beca per a creadors de la Fundació John Simon Guggenheim i l'II Premi de Narrativa Alcobendas Juan Goytisolo per la seua recentment publicat llibre Palabras de otro lado. En 2017 va ser reconegut per l'estat peruà com a personalitat meritòria de la cultura. Les seues novel·les han sigut traduïdes a  més d'una vintena d'idiomes. Tres d'elles (La Hora AzulLa Pasajera y Grandes Miradas) han sigut adaptades al cinema. És membre de nombre de l'Acadèmia Peruana de la Llengua.

Àlbum fotogràfic

En els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaConferències
01/10/2019
I SEMINARI "LA LITERATURA HISPANOAMERICANA EN EL AULA: NUEVAS PROPUESTAS DIDÁCTICAS"

 

Del 21 i 22 d'octubre de 2019 tindrà lloc en el CeMaB el I Seminario «La literatura hispanoamericana en el aula: nuevas propuestas didácticas».

El seminari té per objectiu dotar a l'alumnat del Grau de Mestre Educació Primària i Infantil i al del Màster de Secundària de diverses propostes didàctiques que li permeta treballar en l'aula obres d'autors hispanoamericans i reflexionar al mateix temps sobre la importància que des de les Administracions es dóna a aquests continguts. De plantejar, en definitiva, aquesta pregunta: ¿té sentit ensenyar llengua castellana i literatura sense incloure la parteix hispanoamericana?

Dirigit per Ramón F. Llorens García i Mónica Ruiz Bañuls i organitzat pel Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti i el Dpto. d'Innovació i Formació Didàctica de la Universitat d'Alacant.

INSCRIPCIÓN: La inscripció serà GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 20 d'octubre a través del següent formulari. Les persones que acrediten una assistència del 80% rebran un diploma expedit pel CeMaB. 

Álbum fotogràfic

CeMaB en els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaJornadesConferències
23/09/2019
CONFERÈNCIA DE GUILLERMO ROZ (ESCRIPTOR ARGENTÍ)

El pròxim 27 de setembre de 2019, a les 20 h, l'escriptor argentí Guillermo Roz impartirà la conferència «Autoficciones, autobiografías no autorizadas» en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4 – Sala Altamira).

Álbum fotogràfic

CeMaB en els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaConferències
20/09/2019
CONFERÈNCIA DE GABRIEL MORELLI (UNIVERSITAT DE BÉRGAMOS)

El 25 de setembre de 2019, a les 11 h en el CeMaBGabriele Morelli, filòleg hispanista italià, catedràtic de la Universitat de Bèrgam, investigador, autor i editor, impartirà la conferència «El Neruda que yo conocí: el hombre y el poeta». Acompanyat per Ángel Luis Prieto de Paula, Catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat d'Alacant.

Àlbum fotogràfic

CeMaB en els mitjans

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaConferències
11/09/2019
TERTÚLIA LITERÀRIA "ENTRE AHIR I AVUI (V), DEL TEXT A la IMATGE"

La «Tertúlia literària: entre ahir i avui. Del text a la imatge» té per objectiu reunir persones amants de la literatura per a comentar textos des del segle XIX fins a l'actualitat. Ens valdrem de projeccions, articles d'actualitat, llibres i relats; material  generalment extret d'internet. 

La programació d'aquesta cinquena edició s'obrirà amb dos relats de Mario Benedetti, continuarà amb Zygmunt Bauman a través d'una crua anàlisi de la realitat creada per l'autor en la seua obra i finalitzarà amb un acostament a la creació artística d'Andrés Neuman a través de la seua poesia i els seus relats.

Un capítol important tindran aquest curs les creacions aportades pels participants. En aquest cicle, en particular, s'introdueix una innovació que consisteix en l'aportació, per part dels assistents, del que s'ha denominat “El top 5”. Aquesta selecció quedarà reflectit en la llista aportada, segons les seues preferències, i servirà com a punt de partida per a desenvolupar temes d'autors diversos, en el camp de la novel·la, poesia, i pel·lícules.

Coordinat per E. María Luisa Cossovich

Lloc: Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ San Fernando, 40)

Periodització: Cada dimecres, del 25 de setembre al 13 de novembre de 2019

Inscripció - Places limitades:

La inscripció serà GRATUÏTA i es pot realitzar fins al 24 de setembre a través del formulari indicat a continuació: Formulari d'inscripció

Veure Programa

Les persones que acrediten una assistència mínima del 80% rebran un diploma expedit pel Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA

CulturaInformació sobre jornades, cursos, conferències...LiteraturaDivulgació científicaJornadesCursos i tallers

Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3788

Fax: (+34) 96 590 3788

Twitter: https://twitter.com/CeMaB_UA

Facebook: https://www.facebook.com/CentroDeEstudiosLitIberoamericanosMarioBenedetti/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464