Saltar apartados

Breu història del centre

Des de la seua creació en 1999, el Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti ha desenvolupat relacions de la Universitat d'Alacant amb diferents institucions acadèmiques i culturals de l'àmbit geogràfic llatinoamericà, i de l'àmbit europeu centrat en els estudis llatinoamericans, que han sigut fonamentals per a la política d'internacionalització de la institució. D'aquestes relacions han sorgit nombrosos estudis i activitats que han contribuït al fet que nostra Universitat siga un referent inqüestionable dins del món universitari iberoamericà.


En el si de l'estructura de l'actual Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües, el CeMaB es planteja com a centre d'estudis llatinoamericans enfocats tant a la docència i la recerca en l'àmbit literari, històric, social i cultural (a través de seminaris, jornades, congressos i de les publicacions del Centre) com a la coordinació d'activitats culturals de la UA centrades a Llatinoamèrica. El CeMaB es planteja per tant com a objectiu primordial difondre des de la Universitat d'Alacant les cultures i literatures d'Iberoamèrica i de les societats en les quals es desenvolupen.


El CeMaB alberga la Biblioteca personal del domicili de Madrid que Mario Benedetti va donar a la institució l'any 2006 i que es troba a la disposició de la comunitat acadèmica en les instal·lacions del Centre, amb un fons de més de 6000 exemplars. La custòdia de tal llegat i el nom que bateja al Centre determinen així mateix l'objectiu essencial d'estudi i difusió de l'obra de l'escriptor, en col·laboració amb la Fundació Mario Benedetti de Montevideo.

Breu història del centre

Des de 1999 el Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, anunciat en un acte amb l'escriptor pel llavors rector de la UA Andrés Pedreño Muñoz, ha realitzat la tasca de coordinació d'una part important de l'activitat acadèmica i cultural de la UA centrada a Llatinoamèrica. El CeMaB es va adscriure al Secretariat de Relacions amb Amèrica Llatina –dirigit pel professor José Carlos Rovira– , que des de 2001, ja sota l'adreça de la professora Carmen Alemany, va passar a denominar-se Centre de Relacions amb Amèrica Llatina.


Ratificat per la Junta de Govern en 2002, i sota l'adreça de la professora Carmen Alemany fins a 2012 i d'Eva Valero a partir d'aqueix any, el CeMaB ha desenvolupat un ampli programa d'activitats que es troben recollides en aquesta pàgina i que adonen de la projecció llatinoamericana que el Centre ha consolidat en la Universitat d'Alacant, amb la presència de nombrosos escriptors i investigadors de reconegut prestigi en les seues múltiples jornades acadèmiques, i activitats culturals.


D'aquesta breu història sorgeixen els objectius actuals i el compromís de desenvolupar, també en memòria de Mario Benedetti, Doctor Honoris causa per la Universitat d'Alacant i suport indubtable a la mateixa durant més de vint anys de la seua història, noves propostes que ens aproximen cada vegada més a les lletres, les cultures i la vida social del continent mestís.

Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3788

Fax: (+34) 96 590 3788

Twitter: https://twitter.com/CeMaB_UA

Facebook: https://www.facebook.com/CentroDeEstudiosLitIberoamericanosMarioBenedetti/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464