Saltar apartados

La Diputació d'Alacant presenta una exposició sobre Azorín per a commemorar l'aniversari de la seua defunció

 

 

La Diputació d'Alacant presente fa uns dies l'Azorín: la fama pòstuma, una exposició amb emblemàtics continguts que aborda, des de diferents punts de vista, la figura d'aquest inesgotable escriptor. El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, va inaugurar en el Palau Provincial aquesta mostra inclosa en els actes programats durant l'any per a commemorar el cinquanta aniversari de la defunció de l'autor de Monòver.

Asencio ha destacat la qualitat d'aquesta nova iniciativa i ha qualificat d'excepcional el seu contingut. “Es tracta d'una proposta que posa en relleu la figura d'Azorín, l'obra de la qual es caracteritza per la bellesa i l'originalitat del seu estil. És un dels nostres autors internacionals, un clàssic modern al que enguany des del Govern Provincial hem dedicat un extens calendari d'activitats que es perllongaran pràcticament fins a desembre”.

L'original disseny expositiu, dividit en cinc seccions, ofereix una panoràmica introductòria a la modernitat de l'autor i recorre les seues etapes vitals, des d'una interessant revisió artística de la seua figura fins al seu interès pel paisatge o el cinema. Els fons de la Diputació d'Alacant i col·leccions particulars han nodrit una original galeria de retrats d'Azorín que inclou el dibuix de Ricardo Baroja i el famós quadre que li fera Ignacio Zuloaga durant el seu exili a París, així com pintures d'Adelardo Graella, Daniel Vázquez Díaz o Rafael de Penagos. A més, també es pot admirar l'escultura de Sebastián Miranda i el bust realitzat per Eusebio Sempere.

Així mateix, un altre dels punts forts de la mostra, que conclourà l'11 de novembre, és la secció dedicada als paisatges i tipus de Carlos d'Haes, Joaquín Sorolla, Aureliano de Beruete o Adelardo Graella. A aquesta perspectiva artística de l'insigne monovero s'uneixen altres prismes que abasten el seu vessant més personal: mostres testimonials de la seua relació amb artistes, intel·lectuals i escriptors contemporanis, vitrines amb objectes originals que il·lustren el seu món interior i exterior –cartes, fotografies, llibres, periòdics o la recreació del seu despatx- i, finalment, una antologia de textos que tracta del “clàssic modern”, dels gèneres i de l'interès pel cinema. Precisament en aquest apartat s'inclou la projecció del documental Azorín. La imatge i la paraula, elaborat pel departament d'Imatge i Promoció de la Diputació d'Alacant.

Esment especial mereix la botella del fondillón d'Azorín que ocupa un dels racons de la sala. Es tracta d'una edició especial i numerada, embotellada per MGWines i Cellers Monòver per a sumar-se als actes en homenatge a l'escriptor. Es tracta d'una collita molt especial, doncs compleix el mig segle i fins ara ha descansat sobre les soleras d'un tonel que en el seu moment va pertànyer a la família d'Azorín. A més, és la primera botella a Espanya l'etiqueta de la qual és un petit llibre que explica la relació de l'autor amb el vi i els vinyers de la seua terra

A l'acte van assistir, entre uns altres, el president de la Fundació CAM, Luis Boyer, el director de la Casa Museu Azorín, José Payá, membres directius de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, com el seu director José Ferrándiz Lozano, i l'alcalde de Monòver, Natxo Vidal.

 

Alicante, 23-10-2017 

IV Congrés internacional «Azorín en la modernitat literària». Alacant-Monòver: 25, 26 i 27 d'octubre de 2017


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

IV CONGRÉS INTERNACIONAL «AZORÍN EN LA MODERNIDAD LITERARIA»

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464