Saltar apartados

Presentació

 

AZORÍN EN LA MODERNITAT LITERÀRIA

 

L'IV Congrés internacional %u201CAzorín en la modernitat literària %u201D suposa la continuïtat en el 50 aniversari de la mort de l'escriptor dels congressos que es van iniciar a Monòver en 2008: %u201CAzorín, renovador de gèneres%u201D (2008), %u201CAzorín periodista%u201D (2010) i %u201CAzorín i altres escriptors%u201D (2013).

L'eix temàtic és en aquesta ocasió la modernitat d'Azorín, una línia de recerca que s'ha imposat en les últimes dècades i que presenta a l'autor com un consumat renovador de la novel·la, el periodisme i la crítica literària, amb el seu intent afegit de renovació teatral. D'altra banda, el programa contempla la seua condició d'intel·lectual múltiple, no solament per conrear diferents gèneres literaris sinó per la seua presència en diversos camps d'actuació: escriptor sobretot, però també periodista d'ofici i pensador sobre els reptes estètics, socials i polítics del seu temps.

La seua literatura, moderna i revulsiva en els seus dies, va deixar un llegat que para molts encara perdura. Azorín no sembla ser un autor fossilitzat en la seua època. Després de la seua irrupció amb altres companys de generació no s'ha escrit ni s'ha parlat igual. ¿És aqueixa la seua principal herència? El vertigen i la rapidesa de la societat actual exigeixen brevetat i visualitat com a ingredients de comunicació: la publicitat, les xarxes socials, la cultura en suma, manegen altres codis. I aqueixos codis, curiosament, ja els va proposar Azorín enfront de la verborrea i la dispersió.

¿Segueix sent modern l'autor de Monòver? ¿Li deu alguna cosa l'actualitat? Aqueixa és una pregunta que aquest Congrés desitja plantejar.

Organitzat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Universitat d'Alacant a través del seu Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, i la Fundació Caja Mediterráneo, propietària de la Casa Museu Azorín, aquesta nova trobada explica també amb la col·laboració de la Diputació d'Alacant i de l'Ajuntament de Monòver.

Organitzat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d'Alicantela Universitat d'Alacant a través del seu Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, i la Fundació Caja Mediterráneo, propietària de la Casa Museu Azorín, aquesta nova trobada explica també amb la col·laboració de l'Ajuntament de Monòver.

IV Congrés internacional «Azorín en la modernitat literària». Alacant-Monòver: 25, 26 i 27 d'octubre de 2017


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

IV CONGRÉS INTERNACIONAL «AZORÍN EN LA MODERNIDAD LITERARIA»

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464