Un dels temes principals en el disseny i desenvolupament de tecnologies i serveis d'Intel·ligència Ambiental és la participació dels usuaris durant tot el procés. La participació dels usuaris implica, també, provar i validar els desenvolupaments en les diferents etapes en espais i condicions el més similars possibles als reals. Açò sol resoldre's mitjançant l'ús de laboratoris que estan dissenyats per a semblar-se a habitacions o cases completes, amb diversos dispositius (sensors, actuadors, xarxes de control ...), la qual cosa generalment implica costos molt alts per a un centre d'investigació. Per aquesta raó, només uns pocs centres poden permetre's un d'aquests laboratoris intel·ligents. En altres casos, els desenvolupaments poden ser validats en entorns reals, tals com a llars, centres d'ancians, hospitals ... En aquest cas, el principal problema és que per a evitar molestar als usuaris només se solen realitzar les validacions finals; la qual cosa, en molts casos, pugues no ser satisfactori.
Per aquesta raó, el grup DAI de la Universitat d'Alacant van desenvolupar metalTIC - Llar Digital, per a la Federació de l'Empresaris del Metall de la Província d'Alacant i DAI Lab en el campus de la Universitat. A pesar que aquests laboratoris ens han permès integrar múltiples tecnologies i serveis, i la validació amb usuaris reals, el problema era que les proves i validacions durant el desenvolupament havien de dur-se a terme en aquests espais reals. Per tant, els investigadors han de traslladar-se allí, i canviar el funcionament dels laboratoris afegint nous serveis o interfícies. Açò també implica gestionar un sistema de planificació entre els investigadors per a coordinar el seu ús.
A causa d'aquests inconvenients amb els laboratoris físics, els nostres investigadors desenvolupaven i provaven els nous serveis i interfícies en un laboratori diferent en equips que executen el mateix middleware, de manera que quan eren validats podien ser incorporats al laboratori real i validat amb usuaris reals. El comportament del sistema era mostrat com un arxiu de registre de l'estat dels dispositius o de les respostes dels serveis web. Per tant, els usuaris només rebien respostes "reals" del sistema al final dels projectes. Açò feia molt difícil la implicació dels usuaris en etapes anteriors.
Per aquesta raó, comencem un projecte intern per al desenvolupament d'un laboratori virtual, DAI Virtual Lab, que incorpora les mateixes tecnologies i serveis que els laboratoris físics, utilitza el mateix middleware i els resultats de les accions són similars als quals isucederían en l'entorn real. En l'actualitat, tenim dos entorns virtuals (un és similar a metalTIC - Llar Digital i l'altre a DAI Lab), però l'objectiu per al futur és permetre que els investigadors puguen dissenyar laboratoris virtuals ad-hoc amb els dispositius i serveis que requerisquen.
El realisme d'aquests espais virtuals permet validar en qualsevol moment el desenvolupament de nous serveis, interfícies ... amb els usuaris, obtenint una retroalimentació contínua i facilitar el procés. A més, la transferència dels desenvolupaments és immediat si hi ha un espai real amb els mateixos dispositius, serveis i middleware que el virtual, com és en el nostre cas.
Actualment, en la següent fase del projecte, estem desenvolupant una eina per al disseny gràfic de nous serveis. Utilitzant diagrames de flux els investigadors seran capaços de relacionar els sensors i actuadors, controlant-los d'acord a les entrades del sistema i una base de coneixement. Aquests diagrames seran compilats i integrats com a serveis middleware dins del sistema. En un futur pròxim el projecte incorporarà noves tecnologies com els robots socials, simulació de comportament, per exemple, per a simular la generació de diferents fonts d'energia d'acord a les condicions de l'entorn i els consums diaris; simulació de presència, computació afectiva,...
DAI Virtual Lab prompte estarà disponible gratuïtament per a tots els investigadors en el camp de la intel·ligència ambiental. També organitzarem diverses competicions que haganuso de DAI Virtual Lab. Açò permetrà un augment en les tecnologies i serveis incorporats al mateix. Per exemple, estem preparant competicions per al desenvolupament d'interfícies per a persones amb discapacitat, serveis d'intel·ligència ambiental, i els models d'eficiència energètica. De fet, el laboratori ja està sent utilitzat per estudiants de grau i postgrau de nuesta universitat. DAI Virtual Lab els permet validar els seus treballs en qualsevol moment, evitant conflictes i solapamientos en l'ús del laboratori.