• Compartir en Twitter aquesta web
  • Compartir en Facebook aquesta web
  • Compartir en Google+ aquesta web

Trobada de dades obertes

trobe dades obertes 2015

La trobada de dades obertes de la Universitat d'Alacant se celebrarà el pròxim 28 d'Abril de 2015 en la sala multimèdia de l'edifici del Rectorat de la Universitat d'Alacant. Aquesta trobada té com a objectiu donar a conèixer el concepte d'obertura de dades i de reutilització de la informació del sector públic a la comunitat universitària i a la ciutadania en general a través d'una sèrie de xarrades temàtiques entre les quals s'inclouen aspectes interessants com a portals de dades obertes i reutilització, dades obertes en universitats, dades obertes de recerca, legislació quant a obertura de dades i reutilització, etc.

Aquesta trobada servirà també per a presentar la nova versió del portal de dades obertes de la Universitat d'Alacant, així com la seua interfície per a reutilizadores. A més es pretén comptar amb la participació d'empreses i emprenedors que ens mostren els seus casos d'èxit en la reutilització de dades obertes. Finalment, els participants del concurs d'aplicacions podran exposar els seus projectes i mostrar els seus prototips funcionals, tant en una xarrada curta com en una pausa per a cafè més llarga on l'objectiu és que la trobada siga també un fòrum de trobada per a emprenedors i inversors TIC.

 

La inscripció a la trobada s'haurà de realitzar fins al dia 24 d'Abril enviant un correu electrònic a l'adreça  datos@ua.es :

  • Assumpte: "Trobada de dades obertes"
  • Nom complet i DNI.
  • Pertinença a la comunitat universitària (Estudiant/PAS/PDI) o situació professional.

 

Programa:

Dimarts 28 d'Abril de 2015 en edifici Rectorat

Horari Esdeveniment
09:00-09:30

Obertura

Sr. Rector Magfco. Manuel Palomar Sanz

Sr. Vicerector Francisco Maciá Pérez

09:30-10:15 Obertura de dades i reutilització de la informació del sector públic. Alberto Abella (OKFN).
10:15-11:00 Open Data i dret: una relació impossible?.  Julián Valero  (Universitat de Múrcia)
11:00-11:30     Cafè i exposició de les propostes per a concurs d'aplicacions (hall de Rectorat)
11:30-12:00  Cap a una universitat oberta.     Enrique Teruel   (CRUE-TIC). 
12:00-12:30 Dades obertes en la Unviersidad d'Alacant: datos.ua.es. amb  Andrés Fuster  i José Norberto Mazón
12:30-13:15 Què fan els investigadors amb les dades dels seus projectes?     Fernanda Peset   (Universitat Politècnica de València).
13:15-15:00 Pausa per a dinar
15:00-16:00  Presentacions breus de propostes presentades al concurs d'aplicacions.
16:00-16:30 Existeixen els negocis sobre dades obertes? Accelera la teua idea de negoci amb FINODEX.     Miguel García  (Coordinador del projecte FINODEX)
16:30-17:30  Demos de propostes presentades al concurs d'aplicacions  (en el hall del Rectorat coincidint amb el cafè)
17:30-18:00  SmartUniversity i la reutilització de dades obertes en un campus intel·ligent.  Jose Vicente Berná   (Universitat d'Alacant)
18:00-19:30 

Taula redona : Reutilització de la Informació del Sector Públic:

Moderador Jose Jacobo Zubcoff ( @jose_zubcoff )

Participants:

José Vicente Ballester (Gerent Operacions Alce, Cast-Info)

Observatori de Despesa Pública   Javier Cantoral (CIO, Observatori gaste Públic)

OpenData al servici de la ciutat.   Ignacio Casals (Responsable R+D+i, Aigües d'Alacant)

María José García (Cap de la Unitat de Gestió de Dades i Planificació documental de la Diputació d'Alacant)

Inmaculada González (Experta en protecció de dades i sòcia, Bomhard IP)

Internet de les coses: no sols sensors sino una valuosa font de dades.  Victoria Majadas Morales (Gerente Negocio Levante de Abertis Telecom)

19:30-20:00 Lliurament de premis i clausura.

 * El dinar no estarà inclòs 

Localització

Edifici Rectorat (sala Multimèdia) -  Localització SIGUA  

 

 

 

Ponents:

Alberto Abella:  Director associat de Brain Trust i president d'OKFN Spain. Enginyer Superior de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid. És professor de Smart cities,  Tecnologies obertes i models de negocis al voltant d'ecosistemes oberts, i altres tecnologies emergents en diferents entitats com l'Institut Nacional d'Administracions Públiques , Escola d'Organització Industrial , Universitat Autònoma de Madrid , Universitat de León, Universitat Pablo Olavide, AMETIC, etc.  

Twitter:  @aabella

 

Julián Valero:    Professor de Dret Administratiu. Coordinador d'iDerTec (grup de recerca Innovació, Dret i Tecnologia) de la Universitat de Múrcia.   Twitter:     @jvalerot

"Open data i Dret: ¿una relació impossible?"

 

Enrique Teruel:   Delegat del Rector per al Servei d'Informàtica i Comunicacions de la Universitat de Saragossa. Coordinador del grup de treball sobre Transparència i Govern Obert en la Sectorial TIC de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles.

Cap a l'obertura de dades de les universitats

Unes poques universitats comencen a engegar iniciatives de dades obertes. Per què obrir dades? Ara mateix la transparència és una motivació important. És l'obertura de dades la forma idònia d'aconseguir-la? Però hi ha més motivacions: facilitar que es creuen serveis que ens acosten a la societat, que es conega millor l'oferta d'ensenyaments i la R+D que es realitzen, o millorar la qualitat de vida dels universitaris. Quins objectius són els prioritaris? Qui poden estar interessats en les nostres dades, a conèixer-los, a reutilitzar-los? En engegar-nos. Què hem de tenir en compte per a aconseguir el benefici esperat? És obvi que el valor de les dades que obriguem, en molts casos, augmentarà si estan harmonitzats entre moltes o totes les universitats. Ens posem primer d'acord?

Twitter:  @TeruelEnrique

 

Andrés Fuster: professor Titular d'Universitat del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d'Alacant. Va obtenir la llicenciatura en Informàtica en 1995 per la Universitat Politècnica de València i el Doctorat en Informàtica per la Universitat d'Alacant en 2003. Ha participat en tasques de gestió com a Secretari i Sotsdirector docent del seu Departament. Ha sigut Sotsdirector Coordinador de l'Escola Politècnica Superior durant set anys. En l'actualitat és Director del Secretariat de Tecnologies de la Informació de la Universitat d'Alacant. Ha format part, en diferents nivells de responsabilitat, de més de 15 projectes de recerca finançats en convocatòries públiques i ha publicat més de 40 articles sobre visió per computador i arquitectura de computadors en diverses revistes, conferències internacionals i capítols de llibre. Ha participat com a revisor de diverses revistes científiques i conferències internacionals així com membre de diversos comitès de programa. En l'actualitat dirigeix el projecte “OpenData4U” promogut des del “Vicerectorat de Tecnologies de la Informació”.   Twitter:   @afusterg 

Jose Norberto Mazón   Director del Màster en Enginyeria Informàtica de la Universitat d'Alacant i membre del grup de recerca WaKe. Les seues línies de recerca abasten temes relacionats amb l'enginyeria de dades, com la gestió de dades obertes, qualitat de dades, processos d'integració de dades, solucions d'intel·ligència de negoci en escenaris "big data", etc. Ha publicat els seus treballs en revistes científiques d'impacte internacional com Decision Support Systems, Information Sciences, Data & Knowledge Engineering o ACM Transaction on the Web. D'altra banda, ha realitzat ponències en diversos congressos internacionals i nacionals dins de l'àmbit de l'enginyeria del programari i les bases de dades. A més, Jose Norberto forma part de l'equip de desenvolupament del projecte d'obertura de dades de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, incloent el seu portal de dades obertes  http://datos.ua.es  .   Twitter:    @jnmazon  

  

Fernanda Peset:  Titular d'Universitat de la Universitat Politècnica de València, Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art. Coordinadora del projecte DATASEA - Dades Obertes de Recerca - Open Research Data.

Què fan els investigadors amb les dades dels seus projectes?

La intervenció tracta de mostrar la relació que existeix entre les dades generades pels investigadors (RD researchdata) i les dades de la universitat (OD opendata). En aquests moments, observem un ampli moviment internacional treballant sobre dades (OD i RD) que s'ha traslladat a l'àmbit nacional en part. L'alliberament de dades de l'administració està resolent-se en els portals de dades generals i de les organitzacions. No obstant açò, les dades de recerca compten amb una complexitat associada a la internacionalització dels equips de treball i la sectorialización per disciplines. En l'ecosistema de la gestió de les dades de recerca apreciem una infraestructura social formada per múltiples baules: les persones, la tecnologia, els estàndards, les cultures de treball…
En aquesta xarrada mostrarem en primer lloc què diuen els investigadors que fan amb les seues dades mitjançant els resultats de diverses enquestes. En segon lloc, abordarem com els estan compartint i els models que existeixen segons les nostres recerques. I finalment, recomanarem les pautes que considerem adequades per a gestionar les dades dels projectes en una institució.

 

Miguel García:   Coordinador del projecte   FINODEX   i consultor en   ZABALA Innovation Consulting  . Enginyer Superior en Informàtica i en Organització Industrial per la Universitat de Deusto. Expert en projectes europeus del sector TIC en l'àrea de dades. Ha participat en diferents iniciatives i esdeveniments sobre dades obertes en els últims anys [  Open Data on the Web  ;   The Business of Open  Data ;   COMSODE  users' board;   EPSI Platform  ]. Col·labora amb   la plataforma europea de Smart Cities   en el clúster de plataformes urbanes així com de forma esporàdica com a editor del   Local Census de l'Open Knowledge Foundation  . És l'encarregat de la publicació de  dades obertes sobre els resultats dels projectes de les acceleradores FIWARE.     Twitter personal:  @mig_garcia  Twitter del projecte FINODEX:  @finodexproject

¿Existeixen els negocis sobre dades obertes? Accelera la teua idea de negoci amb FINODEX. 

La publicació de dades obertes en els últims anys ha posat a disposició una quantitat important de recursos gratuïts per al desenvolupament de noves aplicacions basades en ells. Recents estudis de consultores internacionals com McKinsey o Deloitte han xifrat en milers de milions d'euros la tornada econòmica que l'activitat empresarial podria tenir per la reutilització d'aquestes dades. Malgrat açò, la realitat és moltes vegades diferent, i l'impacte de les dades obertes, com a motor de negocis innovadors s'ha qüestionat, atès que aquest és més evident en l'àmbit de les administracions públiques, donat el seu caràcter promocional per la transparència i les millores per a la societat a través de diferents apps. FINODEX naix per a recolzar a aquells emprenedors que vulguen reutilitzar dades obertes per a crear productes i serveis innovadors. A més promou la utilització de tecnologies FIWARE, un conjunt de peces de programari de codi obert, creades en el marc de diversos projectes europeus durant els últims anys, per a facilitar i reduir els temps de desenvolupament als programadors de manera substancial. FINODEX té ja en cartera 49 projectes empresarials que usen dades obertes i cerca altres 51 fins al pròxim 17 de juny a través de convocatòria oberta.

 

José Vicente Berná:    Doctor en 2011 per la Universitat d'Alacant en el programa Tecnologies de la Societat de la Informació. És integrant del grup de recerca GrupoM: xarxes i middleware, centrant el seu camp de recerca actual en el camp de Smart City, Bio inspired Systems, Networks and Middleware. En l'actualitat és el director científic del projecte institucional Smart Univeristy de la Universitat d'Alacant. 

SmartUniversity i la reutilització de dades obertes en un campus intel·ligent

En l'actualitat la TU conforma el substrat que sosté les infraestructures i serveis de la societat moderna. En un nou entorn en el qual la TU ja no és una eina sinó un component indispensable de les ciutats modernes, és necessari analitzar necessitats, models, paradigmes i les millors pràctiques adoptades fins ara. La Universitat d'Alacant, en un impuls innovador ha llançat el seu projecte Smart Unviersity on s'analitza com utilitzar de forma intensiva i sostenible la TU per a millorar la qualitat de vida dels seus usuaris. Dins d'aquest enfocament, la utilització de dades obertes juga un paper carismàtic precisament perquè molts dels serveis en estudi tenen en la plataforma datos.ua.es l'eix vertebral on concentrar el processament, normalització, emmagatzematge i servei de dades que fins ara es troben dispersos per les diferents unitats i organismes de la universitat. D'aquesta forma Smart Unviersity i Open Data formen un tàndem en qual un dels grans problemes dels projectes Smart, la gestió i ús de dades, ja es troba resolt.

Twitter:   @JVBerna

 

Jose Jacobo Zubcoff:  és professor contractat doctor, és Doctor en Informàtica per la Universitat d'Alacant, membre del grup de recerca WaKe i Director del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. Les seues línies de recerca abasten l'anàlisi de dades, mineria de dades i estadística aplicada a dades provinents de diverses fonts. Actualment, lidera la línia de recerca denominada com a “democratització” del coneixement, que pretén acostar l'accés al coneixement i a l'anàlisi de dades amb tècniques complexes d'estadística i mineria de dades al ciutadà del carrer. Ha publicat nombrosos articles en revistes d'impacte en diverses àrees de coneixement com a enginyeria del programari (Information & Programari Technology, Information Sciences, Journal of Database Management) , Estadística (Data & Knowledge Engineering, International Journal of Data Mining, Modelling and Management) o aplicacions d'estadística a la Medicina (Autoimmunity, Clinical & Experimental Immunology), Ecologia o a les Ciències del Mar (Journal of Siga Research, Desalination, entre uns altres). Ha participat en congressos nacionals i internacionals de Bases de dades, Magatzems de dades i Descobriment de Coneixement de grans quantitats de dades (JISBD, DAWAK, GEOINFORMATICS, etc.). A més, forma part de l'equip de desenvolupament del projecte d'obertura de dades de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, incloent el seu portal de dades obertes http://datos.ua.es.

Twitter:     @jose_zubcoff

 

Javier Cantoral : BIO. El Sr. Cantoral és co-fundador i CEO de l'empresa Teralco Tecnologies Informàtiques, gestionant un “solution lab” especialitzada en el desenvolupament de tecnologies per l'explotació de grans sistemes d'informació (BIG DATA), especialment en el sector financer i públic, havent liderat el desenvolupament de diferents productes basats en entorns de Business Intelligence i projectes d'alt grau d'interoperabilitat i gestió d'OPEN DATA. A més, el Sr. Cantoral ha realitzat diverses ponències, articles de l'àmbit de mineria de dades, gestió explotació de BIG DATA, participat com a investigador i professor associat durant més de 10 anys en  el Dpto. Economia Financera de la Universitat d'Alacant. 

Observatori de la despesa pública (taula redona)

Es farà una breu exposició de com es du a terme un projecte real basat en OpenData i gestió del BIG DATA (Identificació de diverses fonts públiques i bases de dades històriques des de l'any 1985) des de la seua conceptualització, el seu disseny (DataMart Econòmic de les administracions públiques) i la seua implementació amb arquitectura Dashboard (Construcció de quadres de comandament econòmics per a ajuntaments, diputacions i comunitats autònomes) i el seu desplegament en una plataforma cloud (AWS), fins i tot la seua comercialització (posada de llarg, tarifes, accions comercials, etc..). Per a més informació: www.opg.es.

 

Ignacio Casals:  Responsable de I+D+i en Aigües d'Alacant. Físic, actualment el lloc de Director deI+D+i en Aigües d'Alacant, sent a més Coordinador de Recerca i Desenvolupament d'Hidraqua a la Comunitat Valenciana. Amb anterioritat, ha desenvolupat el seu treball en el camp de la Modelització de Xarxes Hidràuliques i els Sistemes d'Informació Geogràfica. Ha sigut també investigador del Departament de Mecànica de Fluids de la Universitat Politècnica de València. Gestiona projectes d'innovació en múltiples facetes del Cicle Integral de l'Aigua, amb especial atenció a l'eficiència hidràulica i energètica, gestió d'actius, sostenibilitat i aplicació de les TICs. En aquest últim àmbit, actualment cal destacar la seua participació en els projectes europeus @qua i DAIAD. En el vessant formatiu, imparteix des de 2008 diversos mòduls del Curs de Postgrau de Distribució de la UPC, i és ponent del Màster en Tecnologia i Gestió de l'Aigua que Agbar realitza juntament amb les Universitats Politècniques de Madrid i Catalunya.

Open Data al servei de la ciutat

¿Quin és el rol actual i futur de les dades obertes en un servei públic com el Cicle Urbà de l'Aigua? Aigües d'Alacant compartirà la seua experiència com a usuaris i generadors d'Open Data.   Les dades obertes són des de fa temps font d'informació habitual en la gestió del nostre proveïment: informació geogràfica, hidrogeológica, meteorològica o demogràfica s'empren tant en la planificació estratègica com en l'operació diària. A  altre, els Open Data s'han convertit en una peça clau de l'aposta per la transparència al servei del ciutadà. En aquest sentit, Aigües d'Alacant exposarà algunes de les seues iniciatives, incloent recents projectes europeus que tenen com a objectiu permetre als consumidors prendre millors decisions, posant la informació en les seues mans.

María José García Murcia:  Cap d'unitat del departament de Gestió de Dades i Planificació Documental de l'àrea de presidència de la Diputació Provincial d'Alacant.

El portal de dades obertes de la diputació d'Alacant. El primer pas cap a la reutilització.   

Els primers passos del portal de dades obertes de la Diputació d'Alacant arranquen en el mes de juny de 2013 en el qual es posa damunt de la taula la necessitat de dur a terme el mandat que la Llei 37/2007 estableix sobre la Reutilització de la informació en el sector públic, el RD 1595/2011 que la desenvolupa i la directiva europea de juny de 2013, que disposa un termini d'aplicació, a tot tardar, el 18 de juliol de 2015. A açò calia sumar l'aprovació en aqueix mateix any de la recent llei de la transparència, que obliga a les administracions a incrementar i reforçar la transparència en l'activitat pública així com reconèixer i garantir l'accés a la informació. Quan se'ns va encomanar al departament Gestió de dades i planificació documental, el projecte de creació d'un portal de dades obertes de la diputació d'Alacant, partirem amb avantatge, doncs, des de fa més d'una dècada, aquest mateix departament, cridat anteriorment Documentació, porta realitzant, mantenint i actualitzant una valuosa base de dades sobre la província d'Alacant, els seus municipis i comarques, publicada actualment en la Web de la Diputació. Després de veure què s'estava fent en altres administracions, vam tenir clar que per a poder portar a terme aquest projecte era imprescindible comptar amb quatre requisits imprescindibles: Suport i lideratge polític, dades, tecnologia i formació. L'objecte d'aquesta comunicació és donar a conèixer del procés que s'ha seguit en el desenvolupament del Portal i Dades Obertes de la Diputació d'Alacant.

 

 

 

 

datos.ua.es


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

datos.ua.es

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464