Saltar apartados

Campanya 'Amb noms de dona. Dones en ciències de la computació'

 

 

ADA LOVELACE

 

LYNN CONWAY

 

HEDY LAMARR

 

MARY KENNETH KELLER

 

GRACE MURRAY HOPPER

 

FRANCES ELIZABETH ALLEN

 

EVELYN BEREZIN

 

ROSA POLITZER

 

JEAN I.SAMMET

 

SHIRLEY ANN JACKSON

 

RADIA PERLMAN

 

Arantza Illarramendi


Visibilitzar les dones en els diferents àmbits en què participen contribueix a promocionar i consolidar el principi d’igualtat entre dones i homes, genera espais simbòlics per a l’apoderament de les dones, reverteix estereotips de gènere, i crea models de referència que estimulen les noves generacions a aconseguir les seues metes personals i professionals sense biaixos de gènere. En l’àmbit de la ciència i la investigació, mostrar l’aportació de les científiques a l’avanç i progrés social és un objectiu prioritari que està inclòs en els plans d’igualtat universitaris.

‘Amb Noms de Dona’, és la campanya de la Universitat d’Alacant per a la visibilització de les dones que d’una manera i una altra participen en la vida universitària.

‘Amb Noms de Dona- Dones en ciències de la computació’ presentem acadèmiques rellevants en aquest àmbit. En l’actualitat, i malgrat els resultats acadèmics de les xiques en batxiller, la presència d’aquestes en titulacions universitàries vinculades a les ciències de la computació és del 15%. Si no es trenca aquesta tendència, el període per a aconseguir la igualtat efectiva s’ampliarà, ja que la demanda de professionals lligats al sector és creixent. 

Dones en ciències de la computació

Ada Lovelace (1815-1852) - Primera programadora. Creadora del primer programa informàtic de la història.

Lynn Conway (1938-) - Pionera en el camp de disseny de xips microelectrònics. Companyies especialitzades en alta tecnologia i nombrosos mètodes informàtics es basen en el seu treball. Va treballar per a IBM en la dècada de 1960 d’on va ser acomiadada l’any 1968 després de plantejar que anava a canviar-se de sexe.

Hedy Lamarr (1914-2000) - . Inventora de la tecnologia precursora del Wifi, Bluetooth i GPS. Va ser coinventora de la primera versió de l’espectre eixamplat que permetria les comunicacions sense fils de llarga distància.

Mary Kenneth (1914-1985) – L’any 1940 es va ordenar monja. El 1958 va ser la primera professora contractada en el Departament d’Informàtica de la Universitat de Dartmouth (EUA) fet que li va permetre participar en el desenvolupament del llenguatge de programació BASIC. El 1965 va ser la primera (i el primer) doctora en Ciències Informàtiques dels Estats Units per la Universitat de Wisconsin-Madison. Va fundar el Departament d’Informàtica de la Universitat d’Ohio que va dirigir fins que va morir 20 anys després.

Grace Murray (1906-1992) - Va ser la inventora del llenguatge de programació COBOL, un llenguatge pensat per a facilitar el desenvolupament de programes d’ordinador per a població sense coneixements específics d’informàtica. Va ser la primera programadora que va utilitzar el Mark I, el primer ordinador electromecànic entre les dècades dels 50 i els 60.

Frances E. Allen (1932) - Pionera en el camp de l’automatització de tasques paral·leles i optimització de compiladors (programes que tradueixen un programa escrit en un llenguatge de programació a un altre). Creadora de llenguatges de programació i codis de seguretat per a l’Agència de Seguretat Nacional Americana. L’any 2007 va rebre el premi Turing, equivalent al Nobel d’Informàtica.

Evelyn Berezin (1925) - Va desenvolupar un dels primers processadors de text i se li atribueix la idea pionera d’un sistema que permetera emmagatzemar i editar textos. A més, va crear el que avui s’anomena l’ordinador d’oficina. Gràcies al seu desenvolupament de processadors de textos va poder desenvolupar el primer sistema de reserva de vols.

Rózsa Péter (105-1977)- Va ser matemàtica i la principal contribuïdora al desenvolupament de la Teoria de Funcions Especials Recursives. Va aplicar els seus coneixements de matemàtiques per a l’elaboració de funcions recursives que després es van aplicar a les computadores.

Jean E. Sammet (1928-2018) - Creadora del llenguatge de programació FORMAC (1968), el primer per a la manipulació simbiòtica. Va treballar a IBM durant 27 anys i va pertànyer al comitè que va crear COBOL. També va ser la primera dona a aconseguir la presidència de l’Associació de Màquines de Computació (ACM) dels EUA.

Shirley A. Jackson (1946-) - Primera dona afroamericana que es va doctorar en MIT. Les seues recerques van fer possible el fax portàtil, el telèfon de marcació per tons o els cables de fibra òptica, entre una llarga sèrie d’innovacions.

Radia Perlman (1951-)- Enginyera de xarxes i desenvolupadora de programari nord-americana, a més d’especialista en seguretat. Està considerada la ‘mare d’Internet’, ja que és la creadora del protocol Spanning Tree (STP), que permet la redundància en xarxes d’àrea local (LAN). Ha aconseguit dotzenes de patents per a les empreses en què ha treballat.

Nieves Rodríguez Brisaboa (1958-) - Catedràtica de Llenguatges i Sistemes Informàtics a la Universitat de la Corunya (UDC).

Arantza Illarramendi (1959-) Catedràtica d’Universitat a l’Àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtics, Universitat del País Basc (UPV/EHU). Primera dona que ha rebut el Premi Aritmel a l’"Informàtic de l’Any" (2010) per les seues aportacions científiques en l’àrea de gestió de dades. 

Dia Internacional de les Dones. 8 de març


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464