Saltar apartados

Departament de Sociologia I

ÚLTIMA HORA

19/06/2017
«Aprèn a ser visible» Taller de Marca Personal i Lideratge per a la cerca activa i millora d'ocupació

En el marc delº 5 Congrés Internacional Entreculturas de Traducció i Interpretació i amb la col·laboració del Programa de Doctorat Lingüística, Literatura i Traducció de la Universitat de Màlaga, el professor del Departament de Sociologia I, Juan Manuel Sáez Díaz, impartirà el pròxim dia 26 de juny a les 19:00 hores en l'Aula María Zambrano (Facultat de Filosofia i Lletres) de la Universitat de Màlaga, un taller d'ajuda a la cerca activa d'ocupació. L'activitat es dirigeix alumnes/as de Grau, Màster i Doctorat de la Facultat de Filosofia i Lletres (Traducció i Interpretació, Estudis Anglesos, Filologies). Aquest mateix taller va ser impartit en l'EURLE (Escola Universitària de Relacions Laborals d'Elda) i en la Universitat de Múrcia amb una gran assistència d'alumnat.

19/06/2017
Tesi Doctoral de Christian Alberto Fortanet van Assendelft de Coningh

Títol de la tesi: Eyetracking: Estudi experimental del disseny de noticial en smartphones. El cas d'El País Digital.

Director: Enric Mira Pastor

14/06/2017
Tesi Doctoral de María Rosa Gómez Martínez

Títol de la tesi: Pobresa i Salut Pública a través dels discursos periodístics locals. Elx (1923-1930)

Dirigida per: José Vicente Tuells Hernández

13/06/2017
Programa Erasmus+ Violence has a face

El professor del departament José Abdón Palma ha participat en el projecte "Violence has a Face" celebrat a Polònia del 5 al 10 de juny. Aquest projecte ha estat finançat pel programa Erasmus + i ha reunit a professionals de 9 països de la Unió Europea que treballen en l'àmbit de la violència i de l'adolescència. José Abdón ha presentat als representants dels altres països les característiques i l'evolució d'aquest tipus de violència a Espanya.

01/06/2017
Fòrum ciutadà 'Parlem d'ocupació'. el Pilar de la Foradada, 1 i 2 de juny

El Fòrum Ciutadà és un espai de reflexió i debat organitzat pel SERVEF; els ajuntaments de Guardamar del Segura, el Pilar de la Foradada i Torrevella; i el Departament Sociologia I de la Universitat d'Alacant en el qual la ciutadania té l'oportunitat d'expressar la seua opinió i la seua visió sobre una problemàtica tan important per a totes i tots com és l'ocupació. Aquesta activitat està inclosa en el projecte “Diagnòstic Territorial per al foment de l'ocupació a Guardamar, Torrevella i el Pilar de la Foradada”

 • <a href="https://web.ua.es/es/dsoc1/imagenes/ultima-hora/ruiz-callado-raul/2017-06-01-foro-ciudadano-hablemos-de-empleo.jpg" title="
29/05/2017
Johan Galtung és entrevistat per membres de l'Observatori Sociològic de l'Educació (OBSOEDU)

Johan Galtung es reuneix el divendres 27 de maig de 2017, amb María Jiménez Delgado, Diana Jareño Ruiz i Pablo de Gracia Soriano, per a parlar sobre aspectes relacionats amb l'actualitat de L'Alfàs del Pi en el marc del projecte de recerca "Recerca sobre les ciutats de costa: «L'Alfàs del Pi», antropización i atomització del seu model urbanístic cap a un nou paradigma, territori d'Innovació saludable i regeneració urbana". A més, es van tractar aspectes relacionats amb la seua activitat investigadora actual i futura, destacant la seua activa participació en la localitat i, a nivell internacional, la seua implicació en conflictes asiàtics. L'entrevista va tenir lloc en la residència alfasina de l'eminent sociòleg i matemàtic, on el paisatge del municipi com a horitzó, va acompanyar al diàleg mantingut.

29/05/2017
Jornada "Cap a un nou model educatiu, econòmic i sostenible: monedes complementàries i els seus beneficis"

La Jornada, que ha comptat amb el recolze en l'organització del Departament de Sociologia I, ha abordat experiències sobre monedes complementàries implementades a Espanya i ha sigut inaugurada pel rector de la Universitat, Manuel Palomar, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Treball, Rafael Climent.

25/05/2017
Convocatòria de places de contractació temporal (DOCV 24.05.17)

Resolució de 18 de maig de 2017, de la Universitat d'Alacant, per la qual es convoquen a concurs places de personal docent i investigador en règim de contractació laboral per al curs 2017/2018

Cossos als pertanyen les places: Professor/a Ajudant Doctor/a (DC04421) i Ajudant (DC04422)

Àrea de Coneixement: Sociologia

Departament: Sociologia I

24/05/2017
Jornada La relació entre els residents estrangers i els mitjans de comunicació

 

Dia: dimarts, 30 de maig de 2017

Hora: 9:15 - 14:15

Lloc: Edifici Torrejón (Benidorm)

Programa

22/05/2017
Els professors Raúl Ruiz Callat i María Jiménez Delgado continuaran en l'Adreça del Departament de Sociologia I després de revalidar el suport del Consell

En les eleccions celebrades el 22 de maig de 2017 a director/a de el departament de Sociologia I, el professor Raúl Ruiz Callat ha sigut reelegit en el càrrec, en rebre de forma unànime el suport dels membres del Consell de Departament. En la mateixa sessió, el director electe ha proposat com a secretària acadèmica a la professora María Jiménez Delgado, qui ha exercit aquesta funció durant els últims quatre anys. Tots dos han agraït la confiança dipositada en ells i han destacat el treball de tot el personal docent, investigador i d'administració i serveis per a propiciar l'òptim i fructífer ambient laboral que caracteritza al Departament de Sociologia I.

18/05/2017
Investigadors i investigadores de l'Observatori Sociològic de l'Educació (OBSOEDU) participen en el projecte "Recerca sobre les ciutats de costa: «L%o2019Alfàs del Pi»...

Investigadors i investigadores de l'Observatori Sociològic de l'Educació (OBSOEDU) participen en el projecte "Recerca sobre les ciutats de costa: «L'Alfàs del Pi», antropización i atomització del seu model urbanístic cap a un nou paradigma, territori d'innovació saludable i regeneració urbana", col·laborant amb el grup de recerca AEDIFICATIO. OBSOEDU s'encarregarà de realitzar un diagnòstic sociodemogràfic del municipi, així com de dissenyar i executar un procés de participació ciutadana en forma de taller, que contribuïsca a elaborar un marc de referència més ampli sobre el futur de L'Alfàs de Pi.

Foto del grup investigador

09/05/2017
Taller "Ja tinc el Grau... I ara què?"

El professor del Departament de Sociologia I, Juan Manuel Sáez, impartirà el pròxim dia 17 de maig a les 17:00 hores en el Paranimf de la Facultat de Lletres de la Universitat de Múrcia, un taller d'ajuda a la cerca activa d'ocupació, de gran utilitat per a tots els egressats. L'activitat es dirigeix especialment als estudiants de la Facultat de Lletres, però es tracta d'una activitat transversal que en realitat resulta útil per a tots els estudiants que tinguen davant si obrir-se camí en el món laboral. Aquest mateix taller va ser impartit el passat dia 2 de maig en l'EURLE (Escola Universitària de Relacions Laborals d'Elda) amb una gran assistència d'alumnat i un alt nivell de satisfacció. En el taller s'exposen punts de vista sobre la importància de l'elaboració del Curriculum Vitae com a part d'una estratègia activa per a trobar ocupació. La Marca Personal com a eix vertebrador per a destacar la vàlua com a candidats i la necessitat de transmetre un altre punt de vista sobre el mercat laboral des de la perspectiva sociològica.

04/05/2017
Curs INNOVATION, IMMIGRATION AND SOCIAL ENTREPRENEURSHIP (3-18 Maig 2017)

La Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials organitza juntament amb la University of North Florida (EUA) un programa de cursos d'estiu, que permet als estudiants participants, a més d'ampliar els seus coneixements, aconseguir crèdits ECTS gratuïtament i gaudir d'un ambient internacional juntament amb els estudiants nord-americans amb els quals compartiran aula durant les tres setmanes de curs. Els Departaments de Sociologia I i II són responsables del curs INNOVATION, IMMIGRATION AND SOCIAL ENTREPRENEURSHIP, que tindrà lloc del 3 al 18 Maig de 2017. El curs, amb una durada de 45 hores, s'engloba dins del programa COGGIN IN SPAIN del Coggin College of Business de la University of North Florida, institució amb la qual la Facultat d'Econòmiques manté una estreta col·laboració des de fa més de 15 anys.

04/04/2017
II Congrés Internacional de Sociologia i Antropologia del Turisme
Iniciem la trucada per a presentar comunicacions en l'II Congrés Internacional de
Sociologia i Antropologia del Turisme, la celebració del qual tindrà lloc en la Universitat de
Alacant els dies 1 i 2 de març de 2018. Aquesta trucada està vigent des de l'1 d'abril fins al
30 de juny de 2017 i s'associa a una tarifa %u201Cràpid-pagament%u201D de la qual poden beneficiar-se
els qui, després de l'acceptació de la seua proposta d'abstract, s'inscriguen abans de l'1 d'octubre.
Tota la informació la poden trobar detallada és nostra web:
Els investigadors, professors, estudiants i qualsevol altra persona interessada a presentar
troballes i/o debatre i intercanviar opinions sobre les interaccions que es produeixen
entre el turisme, la cultura i els canvis socials seran molt benvinguts. En aquest sentit, el
congrés té una clara vocació interdisciplinària.
27/03/2017
Arranca el projecte per a l'elaboració d'un Diagnòstic Territorial per al foment de l'ocupació a Guardamar, Torrevella i el Pilar de la Foradada

El Departament de Sociologia I està treballant en un projecte que té com a objectiu l'elaboració d'un Diagnòstic Territorial per al foment de l'ocupació en els municipis de Guardamar del Segura, Torrevella i el Pilar de la Foradada. Va arrancar el dia 1 de març amb la celebració d'una reunió de la Comissió de Coordinació de l'estudi en la qual l'equip investigador del departament va explicar als assistents els objectius, la metodologia i la calendarización del procés. Ha sigut encarregat per l'Ajuntament de Guardamar del Segura i està finançat pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF). Aquesta actuació està emmarcada dins de l'Acord Territorial d'Ocupació que van subscriure els responsables dels tres municipis i els agents socials a l'octubre de 2016.

23/03/2017
II Jornades internacionals de Sociologia de la Violència

El pròxim 7 d'abril a partir de les 9.30 hores, en el Saló de Graus de la Facultat de Dret, tindran lloc les II Jornades internacionals de Sociologia de la Violència. Enguany comptaran amb la presència de Laurent Mucchielli, director de l'Observatori Regional de la Delinqüència i dels Contextos Socials de la Universitat d'Aix-Marsella. A més hi haurà altres comunicacions que tractaran diverses manifestacions de la violència exercida pels adolescents com la violència de gènere en les parelles de joves, les agressions de menors als seus progenitors i l'assetjament escolar.

Programa

22/03/2017
SEMINARI " FACTORS ASSOCIATS A L'APARICIÓ DE LA VIOLÈNCIA FILIE-PARENTAL: UNA APROXIMACIÓ SOCIOLÒGICA".

Divendres que ve 24 de març tindrà lloc la presentació de les conclusions de la recerca realitzada per José Abdón Palma Durán en els jutjats de menors d'Alacant. Aquesta presentació va dirigida als treballadors dels equips tècnics dels jutjats, funcionaris de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives així com jutges i fiscals. Aquesta recerca s'ha realitzat gràcies a la signatura d'un acord entre aquesta Conselleria i el Departament de Sociologia I i ha permès la utilització d'informació procedent dels informes tècnics creats en casos de menors denunciats pels seus pares per violència dins de la llar.

 

Foto 1   Foto 2

20/02/2017
Dia de la Sociologia en la Universitat d'Alacant 2017

El 17 de març de 2017 la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, en col·laboració amb el Departament de Sociologia I i el Departament de Sociologia II, va a celebrar el Dia de la Sociologia en la Universitat d'Alacant. El programa d'aquesta edició se centra en l'educació i inclusió social i es comptarà amb la participació d'Alejandro Portes, catedràtic emèrit de la Universitat de Princeton, catedràtic de recerca de la Universitat de Miami, membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i ex-president de l'Associació Americana de Sociologia.

02/03/2017
S'inicia el procés de renovació del Consell de Departament

S'informa que en la reunió de Consell de Departament celebrada en el dia d'ahir, s'ha aprovat la convocatòria d'elecció a Consell de Departament de Sociologia I dels col·lectius de PDI sense vinculació permanent (no doctor) i personal investigador en formació, Estudiants i PAS.

La informació del procés electoral es publicarà en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Departament.

20/02/2017
JORNADA ESCOLAR: IMPACTE EN L'EDUCACIÓ, LA SALUT I LA SOCIETAT
 • Data: 4 de març de 2017.
 • Hora: de 9.45 a 14.00.
 • Lloc: Centre de Congressos 'Ciutat d'Elx'.
 • Col·laboren: Observatori Sociològic de l'Educació (OBSOEDU) de la Universitat d'Alacant. Institut de Bioingeniería de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Departament de Ciències Socials i Humanes de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant. Centre de congressos 'Ciutat d'Elx'.
 • Tríptic de la Jornada.
20/02/2017
Estudi comparatiu sobre percepció de factors de risc psicosocial en dues mostres -mexicana i espanyola- de treballadors en institucions de salut

A partir del mes d'octubre de 2016, el Departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant en col·laboració amb el Departament d'Estudis Organizacionales de la Universitat de Guanajuato, desenvolupa el projecte "Estudie comparatiu sobre percepció de factors de risc psicosocial en dues mostres (mexicana i espanyola) de treballadors en institucions de salut". Aquest projecte té com a finalitat identificar els factors de risc psicosocial presents en l'àmbit laboral de dos grups de treballadors del sector de la salut a través de dos instruments, una guia d'entrevista i el 'Qüestionari de Clima Organizacional d'Institucions de Salut (CCOIS, Guevara-Sanginés et al)'. Açò permetrà conèixer àrees d'oportunitat o formes de treball la rèplica del qual promoga ambients de treball saludables.

08/02/2017
Lliura Premi Extraordinari de Doctorat a la professora María Jiménez Delgado

En el Solemne acte de celebració del dia de Sant Tomás d'Aquino, la professora María Jiménez-Delgado va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat. Així mateix la tesi doctoral va rebre l'accésit del XXIII Premi "Victoria Kent" de Recerca Feminista de la Universitat de Màlaga en 2013. Publicacions derivades de la tesi: %u201CDiscursos interculturals i pràctiques asimilacionistas: algunes contradiccions en el sistema educatiu espanyol" en Convergència. Revista de Ciències Socials, nº 71 i "Sóc musulmana a la meua manera". Religiositat, espiritualitat i laïcisme de les joves estudiants musulmanes, en Feminisme/s, nº 28.

25/01/2017
I Congrés Internacional online sobre Economia, Empresa i Societat

El Departament de Sociologia I, juntament amb altres institucions acadèmiques, col·labora en la primera edició del Congrés Internacional online sobre Economia, Empresa i Societat. Aquesta activitat científica tindrà lloc entre el 24 i 28 d'abril del 2017.
Més informació i inscripcions: http://www.3ciencias.com/economia/

23/12/2016
Visita tècnica Fira Internacional de Turisme (FITUR) 2017

Data: 20 de gener de 2017

Destinataris: estudiants del grau en Turisme, del doble grau en Turisme i Administració i direcció d'empreses (TADE) i grau en Sociologia.

19/12/2016
Conferencia "Processos demogràfics i canvis urbans"

El pròxim 21 de desembre de 2016, d'11 a 13 hores en el saló d'actes de l'edifici Germà Bernàcer, l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona Antonio López Gai impartirà la conferencia "Processos demogràfics i canvis urbans" en el marc de l'assignatura Teoria de la població deº 2 curs del grau en Sociologia. Organitzen: Raúl Ruiz Callat (Departament de Sociologia I) i Juan David Sempere Souvannavong (Departament de Geografia Humana).

09/12/2016
Tesi doctoral d'Ana Lúcia Frezzatti Santiago

Ana Lúcia Frezzatti Santiago, alumna del programa de doctorat Empresa, Economia i Societat, que va realitzar una estada d'estudis doctorals en el nostre departament durant el segon semestre de 2015, va defensar brillantment el 5 de desembre de 2016 en el Centre Universitari FEI-Sao Paulo la seua tesi doctoral Llicència social per a operar. Relació de l'empresa amb la comunitat social. Criteris d'influència per a la concessió de la LSO.
Els seus directors ha sigut el Prof. Antonio Aledo (Sociologia I- UA) i el Prof. Jacques Demajorovic (FEI).
Aquesta tesi s'ha realitzat en règim de co-tutela internacional.

01/12/2016
Seminari sobre l'assetjament laboral com a realitat social i repte legal

L'EURLE celebra l'1 de desembre de 2016 un seminari titulat "Assetjament laboral: realitat social, repte legal", la inscripció del qual és gratuïta fins a completar l'aforament del saló d'actes del Centre Cívic i Social d'Elda. En la sessió, que comença a les 17:00 hores, participaran com a ponents el doctor David Montoya, professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat d'Alacant, el doctor Jorge Rabasa, fiscal cap de l'Audiència Provincial d'Alacant, i Juan Manuel Sáez, professor associat de Sociologia de la Universitat d'Alacant. El professor Juan Manuel Sáez exposarà la seua ponència titulada "Estudi i prevenció de l'assetjament laboral des de l'anàlisi de xarxes socials". Es tracta de la utilització de la metodologia de l'Anàlisi de Xarxes Socials (ARS) en la detecció d'estructures organitzatives febles i actors sobre els quals es puga exercir l'assetjament laboral tenint en compte variables com els fluxos d'informació, l'asilamiento o la falta de cohesió grupal.

Díptic (PDF)

01/12/2016
Conveni cooperació educativa amb la Federació Espanyola de Sociologia (FES)

 

La Universitat d'Alacant ha subscrit, a instàncies de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i el Departament de Sociologia I, un conveni de cooperació educativa que permetrà als estudiants del Grau en Sociologia, entre uns altres, realitzar pràctiques externes en la Federació Espanyola de Sociologia (FES). La FES és la societat científica de la sociologia espanyola que congrega, d'un o una altra manera, a més de 3.000 sociòlegs espanyols. És membre de l'Associació Europea de Sociologia (AQUEIXA), de la International Sociological Association (ISA) i col·labora estretament amb associacions de sociologia d'altres països i organismes internacionals en l'àmbit de les ciències socials.

18/11/2016
II Fòrum del IUIEG: Investigar en gènere per a millorar l'educació
 • La necessitat social i acadèmica d'aportar coneixements sòlids en els quals recolzar propostes educatives que facen avançar la igualtat és, a dia d'avui, inqüestionable. Aquest II FÒRUM DEL *IUIEG: INVESTIGAR EN GÈNERE PER A MILLORAR L'EDUCACIÓ, respon així al compromís de l'Institut d'Investigació d'Estudis de Gènere de la Universitat d'Alacant amb els estudis en Educació i Gènere, i es planteja com a objectius fonamentals els de analitzar i explicitar els biaixos de gènere tant en el sistema educatiu com en els àmbits socials, contrarestar-los amb intervencions i propostes educatives, i, en general, *visibilizar les eines metodològiques i instrumentals, qualitatives i quantitatives, que ens permeten realitzar estudis i investigacions, anàlisis diagnòstiques i propostes d'actuació en relació amb la igualtat de gènere en l'àmbit educatiu.
 • Data: 30 de novembre i 1 de desembre de 2016
 • Lloc: Saló d'Actes de la Facultat d'Educació
04/11/2016
Jornada "Situació Actual del Mercat Immobiliari: Reptes i Expectatives"

Data: 17 de novembre de 2016

Lloc: Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la U.A.

27/10/2016
X Seminari Hispà Argentí: %o201CLa crisi de les democràcies representatives. Nous camins%o201D
 • Data: 16 i 17 de novembre de 2016 (dimecres i dijous) de 16,00 a 21,00 h
 • Lloc: Seu Universitària Ciutat d'Alacant, Calle Sant Fernando, 40
 • Informació i inscripció: centro.benedetti@ua.es
 • Adreça: Claudio Lizárraga, Degà de la Facultat d'Humanitats i Ciències, Universitat Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentina; José Manuel Canales Aliende, Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat d'Alacant; i Juan A. Roche Presó, Professor Titular de Sociologia de la Cultura i de les Arts, Universitat d'Alacant
10/10/2016
Convocatòria de professors contractats temporals (DOCV 07.10.16)

Resolució de 3 d'octubre de 2016, de la universitat d'alicante, per la qual es convoquen a concurs places de personal docent i investigador en règim de contractació laboral per al curs 2016/2017

Cos al que pertany la plaça: Professor Associat (DC00335)

Àrea de Coneixement: Sociologia

Departament: Sociologia I

16/09/2016
Lliurament de distinció al professor Benjamí Oltra en el Solemne Acte d'Obertura del Curs Acadèmic 2016 - 2017 del 15 de setembre de 2016