Saltar apartados

Departament de Sociologia I

HISTÒRIC DE NOTÍCIES: 

ÚLTIMA HORA

01/04/2020
Antonio Aledo publica en la revista Energy Research & Social Science (IF 5.525)

El Professor Antonio Aledo, juntament amb Arturo Vallejos, que recentment va realitzar una estada de recerca en el nostre departament, han publicat l'article In transitions we trust? Understanding citizen, business, and public sector opposition to wind energy and hydropower in Xile en la revista Energy Research & Social Science (vol 67, 2020) indexada en JCR amb un factor d'impacte de 5.525. En aquest article, els autors discuteixen la rellevància de la confiança dels ciutadans, les empreses i el sector públic en la gestió de riscos en relació amb els conflictes soci-ambientals sobre les energies renovables a Xile.

01/04/2020
Antonio Aledo i José Andrés Domínguez publiquen en Springer

El Professor Antonio Aledo juntament amb José Andrés Domínguez (UHU), bon amic i col·laborador del Departament, han publicat el capitule Soci-Emotional Reasons and Loyalty to Mass Tourism Destinations dins del llibre Regional Intelligence (Vaz, E. 2020) en la prestigiosa editorial Springer. En aquesta capítol, els autors demostren la rellevància de factors emocionals i socials en la valoració que els estiuejants fan de les seues destinacions turístiques massificades. Aquest treball participa d'una innovadora línia d'interpretació de les destinacions de masses allunyada d'enfocaments basats més en prejudicis ideològics que en dades empíriques i recerques sòlides.

12/03/2020
José Abdón Palma i Raúl Ruiz Callado publiquen en francès en la revista Insaniyat

Insaniyat. Revue Algeriénne d'anthropologie et de sciences socials ha publicat el treball "De la maison aux tribunaux. La judiciarisation de la violence dónes mineurs en Espagne", en el qual els professors José Abdón Palma i Raúl Ruiz Callado analitzen les conseqüències socials dels canvis legislatius que s'han produït al nostre país en matèria de violència filie-parental. Insaniyat, editada pel Centre de Recherche en Anthropologie Sociale et Culturelle (CRASC), és una revista de referència en l'àrea de les ciències socials al Magreb i el món francòfon.

11/03/2020
TROBADES PER Al DEBAT

 

Des del departament de Sociologia I proposem un espai i un temps per a la trobada i el debat entre docents i investigadors, estudiants, becaris, investigadors convidats i públic en general amb la finalitat de compartir inquietuds socials i/o acadèmiques. Pretén ser un espai informal de diàleg, per això, l'únic requisit per a assistir i participar és voler dialogar: compartir i debatre sobre les qüestions que es proposen entre tots.
És possible plantejar prèviament un tema amb el propòsit de fer una introducció i exposició d'aquest, i generar posteriorment un debat, o simplement acudir per a participar de la proposta que ja s'haja fet prèviament o que els assistents acorden el dia de la Trobada.
Des de l'inici d'aquest curs hi ha hagut quatre Trobades en els quals s'han abordat diferents temes:
1 - Trobada: “La Desigualtat” proposat per la professora María Jiménez Delgado
2 - “La bretxa salarial de gènere” proposat pel professor Hugo García Andreu
3 - “La (llei de la) violència de gènere” per la investigadora Esther Medina
4 - “El canvi climàtic o el calfament global” pel professor Javier Ullán de la Rosa
La 5a Trobada serà dimecres que ve, 25 de març a les 11.30 h.
El tema serà sobre la imatge dels terroristes jihadistes a Espanya proposat per Pablo Gómez Pimpollo, graduat en Criminologia.
6a Trobada: dimecres 29 d'abril d'11.30 a 13.30 h
7é Trobada: dimecres 27 de maig d'11.30 a 13.30 h

Us animem a participar i us esperem en la pròxima Trobada!

 

09/03/2020
Dia de la Sociologia 2020

El 23 de març celebrem el Dia de la Sociologia en la seua edició de 2020. En aquesta ocasió, tindrem la fortuna d'estar acompanyats/as per Inés Alberdi, que oferirà una conferència sobre la influència del moviment feminista en la transició espanyola. Comptarem, a més, amb una taula redona de professionals que aprofundiran en el desenvolupament professional del/a sociòleg/a. Si la teua passió és el social, ¡participa!.

09/03/2020
AVALUACIÓ D'IMPACTE SOCIAL DE L'ACTIVITAT AGRÍCOLA EN EL CAMP DE CARTAGENA

Els professors Antonio Aledo i Guadalupe Ortiz coordinaran la realització d'una Avaluació d'Impacte Social Estratègic a petició de la Comunitat de Regants del Camp de Cartagena, amb l'objectiu d'analitzar els efectes i sinergies de caràcter social, econòmic i cultural que la seua activitat agrícola exerceix sobre el territori. Els investigadors Pablo Aznar i José Javier Mañas formaran també part de l'equip de treball. El passat 27 de febrer va tenir lloc la presentació oficial d'aquest projecte, que tindrà una duració aproximada de 4 mesos.

05/03/2020
EL PROF. JUAN MANUEL SÁEZ IMPARTIRÁ UNA CONFERÈNCIA EN EL COL·LEGI DE SOCIÒLEGS DEL PERÚ

El pròxim dia 17 de març el professor del Departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant, Juan Manuel Sáez, impartirà una conferència en el Col·legi de Sociòlegs del Perú sobre un estudi recent de les relacions de poder econòmic de les principals empreses peruanes que cotitzen en Borsa. Aquest estudi s'ha dut a terme a través de la metodologia de l'Anàlisi de Xarxes Socials, matèria que imparteix el professor Sáez en el Màster en Innovació Social i Dinàmiques del Canvi.

03/03/2020
El profesor colaborador Pablo Martínez Rico en la Winter School de India

El nostre company Pablo Martínez Rico ha participat de manera exitosa com a docent en la Winter School (PROMIG), celebrada en La Universitat de New Delhi entre els dies 22 i 28 de febrer. Ha realitzat la seua labor educativa dins la secció Migration and Vulnerability.

27/02/2020
SEMINARI GESTIÓ D'EQUIPS PER A la TRANSFORMACIÓ SOCIAL A través DE L'ACCIÓ CULTURAL

El Departament de Sociologia I comptaran amb la visita, dilluns que ve 2 de març, de Paloma Jiménez i Sara Collado, responsables de la direcció i gestió econòmica, respectivament, de l'ONGD SOLIDARITAT INTERNACIONAL PV. Durant la sessió es presentarà el projecte %u201CVents del Poble Sirià: Gestió d'equips per a la transformació social a través de l'acció cultural%u201D, que servirà com a guia per a il·lustrar els processos de gestació i posada en marxa d'iniciatives innovadores per al canvi social. L'activitat partirà d'un enfocament transdisciplinar per a, a través d'un seminari teoricopràctic, il·lustrar el procés creatiu i la seua gestió en les diferents etapes d'implantació.

  • Horari: 19.00 %u2013 20.30. %u2022
  • Data: 02/03/20 de 16.00 a 20.00
  • Lloc: Biblioteca Departament Sociologia I
  • Inscripció: fins al 1/03/20, en malena.fabregat@ua.es (PLACES LIMITADES)
  • Dirigit a: Estudiants de Grau, Estudiants de Doctorat i alumnat MISDIC.
24/02/2020
La prof. Alba Navalón rep el Premi IVAJ 2018 a tesis doctorals

La professora Alba Navalón ha obtingut el Premi IVAJ 2018 a tesis doctorals, concedit per l'Institut Valencià de la Juventut de la Generalitat Valenciana. La tesi doctoral "Pràctiques sexuals de risc en joves universitaris. Una investigació des de la sociologia de la salut", dirigida per Raúl Ruiz Callado, fa patent la necessitat de desenvolupar programes d'educació sexual i reproductiva que permeta una bona formació en aquesta temàtica. La investigadora proposa, a més, que els programes d'educació sexual i reproductiva s'implanten en les primeres etapes educatives.

18/02/2020
I SEMINARI SOBRE SOCIOLOGIA DEL CONEIXEMENT I DE LA CIÈNCIA: CIÈNCIA I VERITAT

La Universitat d'Alacant, la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, el Departament de Sociologia I i els membres del Theory Group tenen el gust de convidar-li al

I Seminari sobre Sociologia del Coneixement i de la Ciència: Ciència i Veritat

Que s'iniciarà el dia 25 de febrer a les 18.45 hores en el Saló de Conferències de la Seu de la Universitat d'Alacant (C/ Sant Ferran, 40, 03001, Alacant), amb la conferència de Don Cristóbal Torres Albero, Catedràtic de Sociologia i President del CIS durant el període 2016-2018, titulada:

%u201CEn defensa de la racionalitat sociològica%u201D

Li seguirà un diàleg entre José Antonio Rodríguez Díaz (Catedràtic de Sociologia de la UB), Luis Manuel Ayuso Sánchez (Professor Titular de la UMA) i Juan Ferrer Marsal (Professor Col·laborador Honorífic de la UA).

El dia 26 a les 11.30 hores a la Biblioteca Max Weber del Departament de Sociologia I tindrà lloc una sessió de presentació del llibre Societat, Vida i Teoria (segona edició) publicat pel Centre d'Investigacions Sociològiques, així com la presentació de la Web del Theory Group a càrrec dels seus autors

12/02/2020
II Seminari de Tècniques Avançades per a la Investigació Social: Anàlisi de Decisió Multicriteri

El Departament de Sociologia I acollirà l'"II Seminari de Tècniques Avançades per a la Investigació Social: Anàlisi de Decisió Multicriteri (ADM)", impartit per Anna Maria Urgeghe, investigadora de la Universitat d'Alacant. Aquesta activitat dóna continuïtat al cicle de seminaris metodològics iniciat al desembre de 2019. En aquesta edició s'abordarà el maneig de la metodologia ADM mitjançant softwares especialitzats. Aquesta metodologia permet avaluar opcions estratègiques considerant un nombre variable de criteris. El seu caràcter integrat i sistemàtic permet racionalitzar processos decisionales vinculats a la gestió de problemes:

  • Data: 04/03/20 i 05/03/20 de 16.00 a 20.00
  • Lloc: GB/INF2 (Edifici Germà Bernàcer)
  • Inscripció: fins al 28/02/20, en pablo.aznar@ua.es
  • Dirigit a: Estudiants de Doctorat, Màster en Innovació Social i Dinàmiques de Canvi i PDI del Dpto. de Sociologia I

Direcció: Guadalupe Ortiz Noguera - Coordinació acadèmica: Pablo Aznar Crespo

11/02/2020
MARIANO GONZÁLEZ CHOUCIÑO S´ INCORPORA AL DEPARTAMENT DE SOCIOLOGÍA I

 

El 10 de febrer de 2020, Mariano González Chouciño s'ha incorporat al Departamento de Sociologia I com a investigador contractat predoctoral, després de ser seleccionat amb la major puntuació en la Convocatòria del Programa Propi del Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d'Alacant 2018 [UAFPU2019-22]. Durant els pròxims tres anys, González Chouciño desenvoluparà la seua tesi doctoral sota la direcció del professor Raúl Ruiz Callado en la línia d'investigació de població i canvi social.

Perfil :

Mariano González Chouciño (Montevideo, 1995) és graduat en Sociología per la Universitat d'Alacant (Premio e xtraordinarioi Premi d'excel·lència acadèmica de l'alumnat universitari per la Generalitat Valenciana), diplomat en Desenvolupament Local i Innovació Territorial per la mateixa universitat (Premi Extraordinari) i Diplomat en Gestió de la Investigació i la Transferència de Coneixement per la Universitat Politècnica de València. En l'actualitat exerceix com a investigador contractat predoctoral a través del Programa Propi del V icerrectorado d'I nvestigación i Transferencia de Coneixement de la Universitat d'Alacant (2018).

La seua activitat com a sociòleg comença en el Departamento de Sociologia I amb la concessió d'una Beca de Col·laboració per part del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport durant el curs 2016-2017, participant en investigacions, congressos i altres activitats vinculades al departament. Durant l'any 2019 va gaudir d'una beca professional en l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), col·laborant en la posada en marxa de l'Observatori Valencià de la Joventut com a organisme dedicat a l'obtenció de dades sobre joventut per al suport de les polítiques públiques.

Actualment, desenvolupa la seua tesi doctoral sota la direcció del professor Raúl Ruiz Callado en les línia d'investigació en població i canvi social, formant part del Programa de Doctorat en Empresa, Economia i Societat de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant.

Departament de Sociologia I


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3494

Fax: (+34) 96 590 3868

Twitter: https://twitter.com/dsoc1_ua

Facebook: https://www.facebook.com/dsoc1ua/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464