Saltar apartados

Avaluació d'Impacte Social a Gàmbia

Sota l'adreça del Prof. Antonio Aledo, un grup d'alumnes i alumnes d'últim curs de grau en Sociologia %u2013dins de l'assignatura Gestió Social del Medi ambient- han dut a terme una Avaluació d'Impacte Social (EIS) del projecte %u201CBanca Mòbil. Una alternativa per a l'expansió eficient de les microfinanzas com a instrument per a la generació d'ingressos i reducció de la pobresa. Experiència pilot a Gàmbia%u201D de l'empresa alacantina Tower Plane Advanced Projects (TAP) i finançat amb fons Agencia Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

L'objectiu del projecte de la Banca Mòbil és el de desenvolupar una tecnologia adaptada al context físic i social de Gàmbia que agilite i faça més fiable els tràmits en la gestió de microcrèdits, portant a la clienta que viu en els poblats de l'interior de Gàmbia i a l'extraradi de les principals ciutats la gestió financera. L'aparell tecnològic desenvolupat per l'empresa alacantina Tower Plane permet incrementar i professionalitzar els tràmits administratius de l'ONG GWAFA (Associació Financera de Dones Gambianas) que actua com a banca gestionant les concessions de microcrèdits. En general, es tendeix a sobreentendre que aquestes ajudes de crèdit estan tenint efectes positius sobre les dones i les seues comunitats. No obstant açò no es realitzen avaluacions socials dels possibles impactes que la implementació d'aquests projectes poden produir en les societats en les quals s'insereixen. Aquest és precisament l'objectiu de la metodologia d'Avaluació d'Impacte Social (EIS) en la qual es basa aquest estudi: conèixer tals impactes a fi de potenciar els efectes positius i minimitzar o eliminar els negatius. Aquesta avaluació s'ha executat en dos períodes.

La primera fase es va realitzar durant el desenvolupament de l'assignatura de Gestió Social del Medi ambient i correspon a les primeres fases d'un EIS. Consisteix en un treball de recollida de dades secundàries i primeres entrevistes per a conèixer la societat/comunitat on es va a executar el projecte, l'anàlisi del projecte (en aquest cas el de Banca Mòbil) i una identificació preliminar d'impactes.

La segona fase va consistir en un viatge de camp a Gàmbia, realitzat entre el 28 de juny i el 6 de juliol per a identificar in situ impactes socioambientales del projecte, realitzar entrevistes als actors principals i conèixer el funcionament tant del projecte Banca Mòbil com alguns dels projectes finançats amb els microcrèdits. Es va entrevistar al personal gestor de GAWFA, a altres ONGs orientades als microcrèdits, al personal de GAWFA desplaçat a les zones rurals on executen la seua labor i a grups de dones que han engegat petits negocis gràcies a l'ajuda proporcionada pels microcrèdits. Es van visitar les ciutats de Banjul i Serracunda, els poblats de Tangi i Soma i es va conèixer tant la zona de costa com el dur i sec interior del país.

L'experiència ha resultat enormement satisfactòria. S'han aconseguit els objectius principals proposats pel projecte. Al mateix temps, s'ha pogut conèixer el Sahel africà, la seua cultura, la seua pobresa i el treball de moltes dones que s'esforcen, en unes condicions extremadament difícils, per millorar les condicions de les seues famílies i oferir-los als seus fills un futur millor.

Els estudiants que han intervingut en aquest projecte són:

JÉSSICA PAOLA BENÍTEZ BENÍTEZ

SOLE GÁZQUEZ GARCÍA

ISABEL MARÍA JUAN AMAT

SANTIAGO PARDILLA FERNÁNDEZ

ARÁNZAZU PRIETO ARAGÓ

LUCÍA ROS ESCUDERS

PATRICIA SUCH MAS

Departament de Sociologia I


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3494

Fax: (+34) 96 590 3868

Twitter: https://twitter.com/dsoc1_ua

Facebook: https://www.facebook.com/dsoc1ua/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464