Saltar apartados

ESTHER MARÍN RAMOS

Professora Col·laboradora Honorífica

Esther Marín Ramos és doctora cum laude en Sociologia de la Cultura per la Universitat d'Alacant i Llicenciada en Ciències de la Informació (Periodisme) per la Universitat Complutense de Madrid.

Escriu periòdicament en la revista Píkara Magazine sobre anàlisi de sèries i cinema amb una perspectiva de gènere.

Va dur a terme la seua tesi doctoral, amb el nom: Reencantamiento: anàlisi cultural i social des del cinema d'audiències, en el departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant, sota la co-tutoria de Juan Antonio Roche (professor titular de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA) i Anacleto Ferrer Más (catedràtic d'Estètica de la UV).

Va desenvolupar els seus estudis de doctorat entre la Universitat d'Alacant (programa Societat i cultures contemporànies) i la Universitat Complutense de Madrid (programa Plantejaments teòrics, estructurals i ètics de la comunicació de masses), aconseguint una beca predoctoral UCM en 1999 per un projecte d'investigació sobre anàlisi de gènere al cinema de Disney.

Fundadora de la primera ONG espanyola de Comunicació per al Desenvolupament, amb la qual va dur a terme diferents programes sobre educomunicación i comunicació popular per a organismes com l'Ajuntament d'Alacant durant el segon lustre dels anys 90.

Docència

Ha sigut professora de les assignatures Psicologia de la Comunicació i Teoria de la Comunicació Audiovisual en el grau de Comunicació Audiovisual impartit en l'extint Centre d'Estudis Ciutat de la Llum adscrit a la Universitat Miguel Hernández, i ha exercit una labor docent al llarg de dotze anys com a professora de secundària de la Generalitat Valenciana.

Publicacions

Ha publicat l'assaig La (re)evolució social a través del cinema: Els arguments cinematogràfics en la crisi de la modernitat (Alfons el Magnánim, 2018) i, fruit de la seua labor investigadora, centrada en l'anàlisi de la cultura popular audiovisual com a motor de canvi social, ha presentat ponències en diferents congressos d'àmbit nacional i internacional i ha publicat articles en revistes especialitzades.

Alguns dels seus últims articles acadèmics en revistes indexades són:

2019. Més enllà de Bechdel: The Good Wife, The Good Fight i The Orange is the new Black. La imatge de la dona en les sèries de televisió feministes. Revista Universitas Humanística, nº 87, editada per la Pontifícia Universitat Javeriana (Colòmbia); 26-49 pgs.

2018. Blade Runner, de 2019 a 2049: El cinema de ciència-ficció com a divulgador de la ciència. Revestisca Voltants de la Comunicació, nº. 13, editada per la Universitat ORT (l'Uruguai); 187-211 pgs.

2016. El valor artístic dels índexs d'audiència. Laocoonte: Revista d'estètica i teoria de les Arts, nº 3, editada per SEyTA (Societat Espanyola d'Estètica i Teoria de les Arts); 163-175 pgs.

Perfil de Google Schoolar

Perfil en Researchgate

Web: Imagin-a

Contacte

Departament de Sociologia I
Edif. Ciències Socials, 2ª planta, despatx: laboratori departamental I+D+i
Tel: 965 90 34 00 - Ext. 2129
Universitat d'Alacant

e-mail: esther.marin@ua.es

Departament de Sociologia I


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3494

Fax: (+34) 96 590 3868

Twitter: https://twitter.com/dsoc1_ua

Facebook: https://www.facebook.com/dsoc1ua/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464