Saltar apartados

Alcoleja-Benifallim

Informació de l'etapa

  • Distància: 9,6 km
  • Desnivell positiu: 425 m
  • Desnivell negatiu: 433 m
  • Altitud màxima: 865 m
  • Traçat de l'etapa: gpx, kml

 

Alcoleja-Benifallim

 

 

Alcoleja-Benifallim

 

Informació complementària

 

«Aquest article constitueix una primera aproximació a l'estudi d'una fortificació medieval, el castell de Benifallim, situat a la província d'Alacant. La nostra estratègia d'anàlisi aborda el coneixement del jaciment des de diferents nivells, partint de l'estudi de l'objecte arquitectònic, mitjançant l'arqueologia de l'arquitectura per a arribar finalment a l'anàlisi de les relacions que estableix amb l'entorn d'implantació, l'arqueologia del paisatge.»

 

«La hidrogeologia que caracteritza aquesta ruta està estretament relacionada amb els aqüífers o embassaments subterranis que formen part de la serra d'Aitana. La seua hidrologia està emmarcada pels cursos dels rius Amadòrio, Sella i finalment Penàguila.»

«El riu Amadòrio, amb un cabal molt escàs i irregular, naix a l'extrem nord-oest del terme municipal de Relleu, al peu de l'Aitana, per la confluència de tres barrancs. Arriba a l'embassament de l'Amadòrio pel ramal occidental i desemboca en el mar Mediterrani encaixonat a través de nucli urbà de la Vila Joiosa.»

 

«A l'ombra de l'Aitana sorgeix Penàguila entre oliveres i ametlers. Aquest municipi de l'Alcoià mostra amb orgull el Jardí de Santos, un incomparable paratge neoclàssic que data de mitjan segle XIX.»

 

«La petita població de Benifallim s'assenta en un terreny muntanyenc a la falda de la serra del Rontonar. Hi predominen les plantacions d'ametlers i oliveres, així com fruiters, que li aporten un atractiu especial.»

 

Què veure: castillo, casa palau, muralla, torre Sena, etc.

«D'origen musulmà, Penàguila va ser conquistada per Jaume I, que va haver de sufocar personalment els focus de rebel·lia del moro Al-Azraq. El castell de la població va ser escenari d'aquest enfrontament entre el monarca i les tropes d'Al-Azraq. Els moriscos van ser expulsats després de la pacificació, i el 1276 la fortalesa va ser donada als ballesters que l'havien protegida fins llavors. Va pertànyer durant els segles XIV i XV a la família Fenollar i després als marquesos de Guadalest.»

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464