Saltar apartados

Biar-Banyeres de Mariola

Informació de l'etapa

  • Distància: 15,2 km
  • Desnivell positiu: 389 m
  • Desnivell negatiu: 396 m
  • Altitud màxima: 951 m
  • Track: gpx, kml

 

Biar-Banyeres de Mariola

 

 

Biar-Banyeres de Mariola

 

Informació complementària

 

«El riu Vinalopó, eix hídric d'aquest itinerari, travessa de nord a sud la província d'Alacant i, amb els seus noranta-dos quilòmetres de recorregut, és un dels més importants de la regió. Naix a la serra de Mariola, entre Bocairent i Banyeres de Mariola, i travessa aquests paratges donant nom a les comarques que travessa (Vinalopó Alt, Mitjà i Baix) fins a arribar a la desembocadura natural a l'altura de les Salines de Santa Pola.»

 

  • Casa Tàpena. Diputació d'Alacant, Alacant Natura, Espais naturals

«"Quatre Paisatges, mil camins i una Idea" és el lema que podria resumir aquest espai natural, d'un poc més de vuit hectàrees, que se situa al terme municipal d'Onil, a la comarca de l'Alcoià, als peus de la serra d'Onil i l'alt del Biscoi.

Quatre paisatges tradicionals de les comarques d'Alacant recreats amb la idea d'explicar la sostenibilitat, aplicada en aquest cas al medi ambient. Quatre zones que es connecten entre si per una xarxa de senders. "Mil camins" que permeten descobrir i conèixer aquest bonic espai natural.»

 

Què veure: Castells de Banyeres i de la Serrella, torre de la Font Bona, museu arqueològic, etc.

«La població, denominada Beniheres pels àrabs, va ser conquistada per Jaume I el 1248, que va cedida la vila a Jofré de Raixa i el castell a Bernat de Tous.

El 1381, la universitat de Bocairent adquiria els dos enclavaments, que quedarien adscrits a la ciutat veïna fins al 1618, data en què Felip IV en va decretar la segregació.»

 

 

Senderes PR i SL

 

 

«El senderisme és una especialitat del muntanyisme, és una activitat esportiva no competitiva que es fa sobre camins balisats i homologats per l'organisme competent de cada país.»

 

 

Descàrrega de mapes

 

«Les valls de Beneixama i Biar són travessades per uns quants camins històrics, el més important dels quals es potser el camí de Xàtiva, que en la veïna població de Biar parteix de la porta de Sant Roc, passa per les cases de Sant Joan prop del Salze, arriba a a la Venta i es dirigeix cap a la rambla de Banyeres, per on travessa la serra de la Solana en direcció a Ontinyent. Es creuen amb aquest camí altres rutes secundàries. En la creu de l'antiga entrada de Beneixama per Cabdet estava la bifurcació de camins, cap al nord-est anava el de Bocairent i el dels Arriers, i cap a l'est el dels Molins, que més endavant s'unia a la ruta de Banyeres-Alcoi.»

 

«Aquesta excursió recorre una porció de l'herència de les primeres indústries papereres que van existir i van donar faena a gran part de la població de Banyeres de Mariola durant els segles XVIII al XX.»

 

«El trajecte transcorre paral·lel al tram més alt del riu Vinalopó. Durant la marxa es pot admiradr una densa vegetació de ribera autòctona i la fauna que hi està associada.

Al llarg d'aquesta primera excursió es poden visitar fonts i enclavaments singulars com el toll Blau, amb cascades d'aigua de gran bellesa.»

 

Sender GR de la Muntanya d'Alacant


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 - Ext. 2393

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464